Nakládaný Jablečník

mirca75 Kuchařka: mirca75

15 - 17 malých sklenic Zavařeniny 15 názorů

Suroviny

Jablka 5 kg (padané,natlučené,nenahnilé)
cukr 1 kg
hřebíček 10 ks
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka neloupeme, ani nezbavujeme jadřinců, jen je pečlivě omyjeme.

  2. Poté je nastrouháme na hrubším struhadle (slzičkovém) tak, že nám v ruce zůstane jen tzv. ohryzek. Pozor, ať se nám do jablečníku nedostanou jadérka.

  3. Poté nastrouhaná jablka promícháme s cukrem a tlučeným hřebíčkem a přendáme je do kameninové nebo porcelánové nádoby, kde je necháme v chladnu do druhého dne uležet (24 hodin).

  4. Druhý den jablka přendáme do hrnce a pomalu vaříme tak dlouho, až nám jablka zesklovatí.

  5. Hotová jablka přendáme do skleniček, zavíčkujeme a zaváříme 20 minut na 80°C. Jablečník se používá jako plňka do koláčů, pomazánka na chléb, na vdolky, nebo jen tak na mlsnou (do jogurtu..).

Poznámka

Recept je z knihy 234 x jablko v kuchyni a už podle něj zavářím Jablečník hodně let ;-).

Pokud se nám do strouhaných jablek dostane pár jadérek, tak to samozřejmě nevadí, ale snažíme se, aby jich tam opravdu nebylo moc.

V knize píší, že není potřeba jablečník zavářet, jen se přendá do kameninových nebo dřevěných nádob, pováže se pergamenem a uchovává se v chladnu. Já je ale radši zavářím, protože obvykle dělám z dvoj až trojnásobné dávky a pak by mi to bylo líto, kdyby nevydržely.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 120 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nakládaný Jablečník

  • Jenda1 Jenda1

    Mirčo, už mám uloženo. Letos je u nás více hruškový rok, ale snad se mi podaří někde nasbírat požadované množství jablek;-) a recept vyzkoušet;-):-p. Posílám desátý bodík. :-!:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Papričko:-)věříš,že takhle něžně a romanticky mě ještě nikdo nidy neoslovil?-kombajn:-8;-):-D:-D.No i když občas si tak svou šířkou připadám:-)).
    Janka:-)díky moc za pochvalu a prosím tě-jak vypadá tlustý bodík:-O;-):-D.Jinak ještě jednou všem díky:-).

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Mladá paní;-):-!, padám přímo na "ústa":-!:-O:-D, sice máme na zahradě asi 2 kg jablíček:-(, ale to nechám na jídlo-jen tak. I kdyby byla úroda 100x větší, tak "todleto:-*", už neudělám, bezva recept, lze využít k hodně receptům, kde se jablíčka přidávají,takže mirco75, klobouk dolů a posílám velkého a tlustého bodíka:-!:yes::-D

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Mirčo - ty jsi kombajn. :yes::yes::yes: Já jsem v zavařování ještě panna (kromě marmelády z DP) a nějak se mi pořád nechce a nechce ...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    :-O Těch sklenic je.:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Jaroslav231:-)jak už je napsáno,vaří se pomalu,tudíž nestříkají;-).Já to dělám tak,že já mám na nejmenším plameni a jen je za občasného promíchání prohřívám.Hned jak začnou sklovatět,tak je vypnu a oni sami horkem dojdou.Jablka se nesmí vařit klokotem-jako brambory-,jejich rozvaření není v tomto případě vůbec žádoucí!Ba právě naopak,i po zavaření by mělo zůstat vidět to hrubé nastrouhání;-).
    Špagetko:-)já tohle používám většinou jen na koláče,vdolky,na chuť:-8.Na štrůdlíky si dělám klasiku(oloupat,nastrouhat,ochutit,zavařit a je to;-),ale jsou taky moc mňam:-p).

    Odpovědět

  • jaroslav231 jaroslav231

    Když se jablka vaří,stříkají po plotně?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mirčo - tímto se, kromě švestek, tento týden zabývám. My tomu jen neříkáme jablečník, jinak :yes: Máš pravdu, je to skvělé hlavně v zimě, kdy je to ihned po ruce ...u struhadla vždycky přísahám, že letos fakt naposled ... no ale v zimě zas ta vůně štrůdlu ...:-*:-p:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Elizo:-)s radostí:-O?Tím si nejsem u mě vždy až tak jistá;-):-D:-D.Večer písnu do vzkazů,pokud stihnu,pa;-).

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Díky za pochvalu a jestli můžu poradit-opravdu to zkuste,protože obzvlášť na koláčích je to "nebe v hubě":-p:-p:-D.Maris:-)letos jsem dělala jen z větší dvojité dávky(12kg) a když to tak vezmu-jsou to "jen" 2 košíky;-).I když jablek je pořád dost a tak možná ještě jedna várka bude:-8.Tady odpadá práce s loupáním a odjadřincováním a tak je to strouhání docela fofr;-).No a když nerada strouháš,tak zaměstnej všechny co jsou po ruce a uvidíš tu rychlost;-):-D,rozhodně to za to stojí,věř:-p:-).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Mirčo, už dlouho ti chci napsat, jak obdivuji tvoji pracovitost... Mě by k takové akci asi nic nedonutilo :-((. Maximum úsilí, které vynaložím na jablka, je jejich nakrájení do mrazáku (na štrůdl). Stejně toho každoročně dost vyhodím, protože ani k tomu štrůdlu se nedostanu moc často...;-)
    Chtěla jsem ti to napsat soukromě, ale snad to nevadí... Když se mi ráno nechce vstávat, nebo se musím přemlouvat k nějaké práci, vzpomenu si na tebe ("Mirča, ta už určitě kmitá...a navíc s radostí...") a jde mi to líp...:-)

    Odpovědět

  • maris maris

    mirco, super recept, bohužel ne pro mě, protože nemáme na zahradě jablka , ale musím Ti říct, že před Tebou smekám, protože když to děláš až z trojité dávky, tj.15 kg jablek - a to strouhat ručně - to by byla moje smrt:-O :-8:-)):-))

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    No to je náááápad.Hned vím co s jablky:-D:-D:-D:-D:yes:To je na bodíček:-D:-D

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Mirko, já zírám také:-O Moc chválím a dávám bodík :yes:2.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

Tématické fráze: zavařování jablek na štrůdl zavařování jablek zavařování strouhaných jablek strouhaná jablka do mrazáku nakládaná jablka dort kombajn jablečník zavařovaná strouhaná jablka jak zavařit strouhaná jablka nakládaná strouhaná jablka zavařování nastrouhaných jablek zavařovaná jablka jablka do mrazáku strouhana jablka zavařovani nakládané jablka zavařování jablek strouhanych jak zavařit nastrouhaná jablka zavařování strouhaných jablek v troubě jak zavařit jablka jablka na štrůdl zavařování

Zapomněl/a jsem heslo