Nakládaná rajčátka

Eliza Kuchařka:

Zavařeniny 24 názorů

520

Suroviny

1 kg rajčat (menších)
2 lžičky mořské soli
2 lžičky krystalového cukru
1,5 lžičky sušeného oregana
1,5 lžičky sušené bazalky
olivový olej
10 stroužků česneku
100 g zelených oliv plněných chilli papričkou
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata rozkrojíme napůl a vyskládáme je na pekáč. Posypeme solí, cukrem, bazalkou a oreganem a polijeme asi čtyřmi lžícemi olivového oleje.

  2. Troubu rozehřejeme na 200°C, vložíme pekáč s rajčaty a troubu vypneme. V žádném případě neotvíráme dvířka.

  3. Po dvou hodinách troubu opět nastavíme na 200°C a až dosáhne požadované teploty, opět vypneme. Postup opakujeme ještě dvakrát. Celkem by měla rajčata strávit v troubě 8 hodin.

  4. Sušenými rajčaty naplníme sklenice, prokládáme kolečky oliv a plátky česneku a zalijeme olejem. Po uležení servírujeme na bagetce, toustu nebo jako součást salátů či obložených talířů.

  5. V pevně uzavřené skleničce můžeme využít jako "jedlý dárek".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 64 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nakládaná rajčátka

  • Renata Renata(neregistrovaná)

    Vydrží rajčata i půl roku? Nebo je dobré sterilovat?

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě jsem hledala recept a tenhle se mi líbí:yes::yes: Mladí mi přivezli ze Sicílie sušená rajčata;-)

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    s tím chlebíkem to musí být boží;-):yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Tohle vyzkouším, rajčata pečená miluju. :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    1974andrea::-K Andry, původně to bylo: rozehřát na 200°C, vložit plech, vypnout troubu a nechat být do rána. Jenže za asi dvě hoďky koukám, trouba úplně studená...:-O Nebyl to asi dobrý /vyzkoušený/ recept... :-/
    Kdysi jsem dělala sušená rajčata asi na 50-70° s pootevřenou troubou několik hodin - už si to přesně nepamatuju - ale tahle jsou lepší, zatím vedou. Jahůdčiny ale také zkusím.:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ta pečená rajčata dělám už dva roky podle Jahůdky a jsou výborná, tam je ještě balsamico. Eli, jak to teda bylo v původním receptu, na kolik byla na noc nastavená trouba?

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Eli, to se mi moc líbí, ukládám:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Eliška Havelková Eliška Havelková(neregistrovaný)

    To bych si dala!!! Miluji tato rajčata ve všem a na všem.:-p:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Několik roků si říkám, že na ně dojde, ještě nedošlo:-D. Ta tvoje vypadají tak lákavě...:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eliza:Elí, ty musí být dobré, úplně to na nich vidím. 9.:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji za komentáře:-K. Chuťovku jsem dělala podle jakéhosi nalezeného receptu, kde se rajčata měla v troubě sušit přes noc, žádná teplota se nepřidávala a neregulovala, pouze se nesměla otvírat dvířka. Mělo se to dělat přes noc - takže člověk nezjistí, jak na tom rajčátka jsou, až ráno. Já jsem to dělala přes den, tak jsem zjistila, že po dvou hodinách byla trouba úplně studená, což mi nedávalo smysl, proto ji zapínala znovu a znovu... Výsledkem jsou rajčátka napůl sušená, napůl pečená, jsou měkčí, než např. koupená naložená sušená rajčata, ale přitom pevná, žádné bláto - takže na toustík úplně ideální.
    Jani, jestli to chceš zkusit, tak tu troubu prostě zapni a až bude horká, tak ji vypni, až vychladne, tak ji zase nahřej, ono se to, myslím, povede i tak;-):-).

    Odpovědět

  • Josifek Josifek

    jarda Kadic: Tak možný to je. Já jen chtěl pomoci. Paní Jana tu má stovky receptů a udává u nich i teplotu trouby, pochybuji že to dělá vždy jen od oka.:-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Josifek: Myslím,že všechny elektrické trouby mají termostat,ale ne všechny ho mají označen přímo stupni Celsia.

    Odpovědět

  • macka macka(neregistrovaná)

    Takyto dobry recept som este nevidela!http://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/11.gif

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Josifek: termostat určitě má, ale fakt nevím, jak bych to měla poznat:-O

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: nalozena pecena rajcata pečená nakládána rajčata nakládaná pečená rajčata naložená pecena rajcata recept nakládaná rajčata nakládaná rajčátka nakládaná rajčata s bazalkou pečená sušená rajčata nakládaná rajčata v olej naložená rajčata s bazalkou naložená rajčata recept pečená naložená rajčata pečená rajčata nakládaná pečená rajřata nakládaná rajčátka nakladana rajcata recept recept na nakládaná rajčata pečná rajčata naložené pečené rajčata sušená pečená rajčata

Zapomněl/a jsem heslo