

Nakládaná rajčátka
Suroviny
- 1 kg rajčat (menších)
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky krystalového cukru
- 1,5 lžičky sušeného oregana
- 1,5 lžičky sušené bazalky
- olivový olej
- 10 stroužků česneku
- 100 g zelených oliv plněných chilli papričkou
Postup přípravy receptu
Rajčata rozkrojíme napůl a vyskládáme je na pekáč. Posypeme solí, cukrem, bazalkou a oreganem a polijeme asi čtyřmi lžícemi olivového oleje.
Troubu rozehřejeme na 200°C, vložíme pekáč s rajčaty a troubu vypneme. V žádném případě neotvíráme dvířka.
Po dvou hodinách troubu opět nastavíme na 200°C a až dosáhne požadované teploty, opět vypneme. Postup opakujeme ještě dvakrát. Celkem by měla rajčata strávit v troubě 8 hodin.
Sušenými rajčaty naplníme sklenice, prokládáme kolečky oliv a plátky česneku a zalijeme olejem. Po uležení servírujeme na bagetce, toustu nebo jako součást salátů či obložených talířů.
V pevně uzavřené skleničce můžeme využít jako "jedlý dárek".
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nakládaná rajčátka
-
Vydrží rajčata i půl roku? Nebo je dobré sterilovat?
-
Právě jsem hledala recept a tenhle se mi líbí
Mladí mi přivezli ze Sicílie sušená rajčata
-
s tím chlebíkem to musí být boží
-
Tohle vyzkouším, rajčata pečená miluju.
-
1974andrea:
Andry, původně to bylo: rozehřát na 200°C, vložit plech, vypnout troubu a nechat být do rána. Jenže za asi dvě hoďky koukám, trouba úplně studená...
Nebyl to asi dobrý /vyzkoušený/ recept...
Kdysi jsem dělala sušená rajčata asi na 50-70° s pootevřenou troubou několik hodin - už si to přesně nepamatuju - ale tahle jsou lepší, zatím vedou. Jahůdčiny ale také zkusím. -
Ta pečená rajčata dělám už dva roky podle Jahůdky a jsou výborná, tam je ještě balsamico. Eli, jak to teda bylo v původním receptu, na kolik byla na noc nastavená trouba?
-
Eli, to se mi moc líbí, ukládám
-
To bych si dala!!! Miluji tato rajčata ve všem a na všem.
-
Několik roků si říkám, že na ně dojde, ještě nedošlo
. Ta tvoje vypadají tak lákavě...
-
Eliza:Elí, ty musí být dobré, úplně to na nich vidím. 9.
-
Děkuji za komentáře
. Chuťovku jsem dělala podle jakéhosi nalezeného receptu, kde se rajčata měla v troubě sušit přes noc, žádná teplota se nepřidávala a neregulovala, pouze se nesměla otvírat dvířka. Mělo se to dělat přes noc - takže člověk nezjistí, jak na tom rajčátka jsou, až ráno. Já jsem to dělala přes den, tak jsem zjistila, že po dvou hodinách byla trouba úplně studená, což mi nedávalo smysl, proto ji zapínala znovu a znovu... Výsledkem jsou rajčátka napůl sušená, napůl pečená, jsou měkčí, než např. koupená naložená sušená rajčata, ale přitom pevná, žádné bláto - takže na toustík úplně ideální.
Jani, jestli to chceš zkusit, tak tu troubu prostě zapni a až bude horká, tak ji vypni, až vychladne, tak ji zase nahřej, ono se to, myslím, povede i tak.
-
jarda Kadic: Tak možný to je. Já jen chtěl pomoci. Paní Jana tu má stovky receptů a udává u nich i teplotu trouby, pochybuji že to dělá vždy jen od oka.
-
Josifek: Myslím,že všechny elektrické trouby mají termostat,ale ne všechny ho mají označen přímo stupni Celsia.
-
Takyto dobry recept som este nevidela!http://www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/11.gif
-
Josifek: termostat určitě má, ale fakt nevím, jak bych to měla poznat