Matjesy, uzenáče, pečenáče, zavináče... Různé delikatesy z jedné ryby! Víte, jak na ně?
7. 1. 2022 Vaření
Máte rádi různé nakládané dobroty? Zeleninu, utopence, pikantní hermelín či tvarůžky v oleji už dnes připravuje kdekdo. Co si ale protentokrát připravit nakládané sledě? Tato severská pochoutka se sice běžně prodává v obchodech, ale z těch domácích budete mít určitě větší radost a požitek.
Ryba pro štěstí
Lednový jídelníček se většinou nese v odlehčeném duchu, kdy se snažíme aspoň na chvíli dostát novoročním předsevzetím a jíst po vánočním obžerství trochu zdravěji. A tak v něm mnohem více figuruje zelenina, luštěniny, drůbež a také ryby. Luštěniny si spojujeme hlavně s první dnem roku, kdy si od konzumace čočky slibujeme v následujícím roce bohatství. V severských zemích, hlavně ve Skandinávii, ale i v na severu Polska a Německa si ovšem se stejnou nadějí dávají nakládané sledě. Jejich šupinky totiž září jako stříbrné mince a navíc mají místním rybářům zajistit plné sítě ryb. Pokud luštěninám moc nefandíte, ale rybám naopak ano, můžete si větší příjem peněz pojistit právě prostřednictvím rybiček marinovaných v octovém nálevu, které jsou plně v souladu se zdravějším lednovým jídelníčkem. Pokud si navíc sledě naložíte sami doma, budete mít jistotu, že v nich nejsou žádné konzervanty ani dochucovadla jako v těch z obchodu.
Mohlo by vás zajímat
Sleď nebo herynek?
Herynky, slanečci, matjesy, uzenáče, pečenáče nebo zavináče… Máte v těchto názvech trochu zmatek? Společná je jim jedna ryba, a to dokonce ta, která se v mořích naší planety vyskytuje nejvíce – sleď obecný atlantský. Tato rybka mívá asi 45 cm, váží kolem 500 g a žije ve velkých hejnech. Vyskytuje se hlavně ve vodách severního Atlantského oceánu, od Grónska až po sever Bretaně, dále na západě od Kanady po severní státy USA a také v Severním, Baltském a Barentsově moři. Sleď je často označován jako herynek a jde o tučnější rybu. Je vhodný na smažení, grilování i pečení, nejčastěji se ale marinuje. Vychutnáváme si jej nejčastěji naložený v oleji, nakyselo, v nálevu s koprem či s jinými bylinkami nebo kořením a v různých ochucených omáčkách. Jako matjesy jsou označováni tuční a chutní sledi, kteří se loví asi od poloviny května do konce června. Jde o ryby bez vyvinutých jiker či mlíčí. Nakládají se nejprve do soli, následně pak i do oleje, vinného octa, vína nebo bylinek. Dospělé ryby se většinou nasolují, ty jsou pak známé jako slanečci. Ryby se také suší, udí do podoby uzenáčů a smaží a následně nakládají, čímž získáte pečenáče. Když rybu nasolíte, naložíte do octového nálevu a následně řezy svinete do ruliček a naplníte zeleninou (většinou kysaným zelím, cibulí, případně kořenovou zeleninou) a pak ještě naložíte do kyselého nálevu s kořením, vytvoříte staré známé zavináče.
Naložte je do octa
Všechny pochoutky ze sleďů jsou výborné k obložení různých slavnostních chlebíčků, ale i jen jako obyčejná večeře s chlebem či s knäckebrotem, na severu si často nakládané ryby dávají i jako hlavní jídlo s vařeným bramborem. K nejoblíbenějším patří sledi v kyselém nálevu. Výhodou naložení do octa je, že se v něm „rozpustí“ kostičky (nebo zkřehnou natolik, že nejsou cítit), takže si rybu můžete vychutnávat bez obav, že skončíte někde na pohotovosti se zabodnutou kostí v krku. Marinované sledě můžete připravit buď z čerstvých ryb, které se prodávají celé nebo rovnou naporcované na filety, i z předem nasolených ryb. Slanečky je ovšem nutné před další úpravou nechat odmočit 6 až 12 hodin ve vodě, v mléce nebo ve vodě smíchané s mlékem. Tekutinu je dobré jednou vyměnit. Pak už se můžete pustit do nakládání. Budete potřebovat: 1 kg filetů ze sledě, 700 ml vody, 5 lžic cukru, 2 lžíce soli, 4 bobkové listy, 5 bobulí nového koření, 1 lžičku bílých/žlutých hořčičných semínek, 1 lžičku černého pepře, 1-2 malé cibule (žluté nebo červené), 300 ml vinného octa a 1 malou mrkev. Jak na to? Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji také na kolečka. Do hrnce nalijte tři šálky vody, přidejte 5 lžic cukru, 2 lžíce soli a všechno koření. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Vařte 4 až 5 minut, aby koření uvolnilo svou chuť. Marinádu odstavte z ohně. Vhoďte do ní syrovou cibuli a nechte vše vychladnout. Když marináda vychladne, přidejte ocet a promíchejte. Připravte si dobře vymyté a vysterilované sklenice. Do každé sklenice naaranžujte filety ze sleďů. Je třeba, aby byly hodně natěsno, mezi jednotlivé vrstvy vkládejte kousky mrkve a cibule. Vše zalijte marinádou a dbejte na to, aby bylo vše ponořené. Sklenice uzavřete a uložte na několik dní do lednice. Nakládaní sledi budou připraveni k jídlu po 3 až 5 dnech. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více