Cappuccino dort / řez - snadno a rychle

recepty73 Kuchař: recepty73

8 - 12 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Krémy, polevy, náplně 14 názorů

Suroviny

Kávový korpus:
4 vejce
140 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce instantní mocca kávy, mírně navršená
1 dl horké vody
0,5 dl oleje
250 g polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
Krém:
400 ml smetany ke šlehání
cappuccino dle vlastní chuti
cca 2-3 lžíce moučkového cukru, dle vlastní chuti
250 g měkkého tvarohu nebo mascarpone
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus na dortovou formu 22 cm nebo menší pekáček: mocca kávu rozpustíme v horké vodě, žloutky vyšleháme s cukry do pěny. Do žloutkové pěny vmícháme olej a následně i kávu, přisypeme mouku s kypřidlem, řádně promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Vyzkoušíme špejlí, těsto na ni nesmí lepit. Pak korpus necháme zcela zchladnout a prokrojíme na 3 díly.

  2. Náplň: smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem do krémovější podoby, pak přidáváme po lžících sypké cappuccino a došleháme do tuha. Nakonec do ochucené šlehačky zašleháme i tvaroh/mascarpone. Druh cappuccina záleží na naší chuti (klasik, čokoládové, oříškové...) a množství takové, aby nám krém chutnal. Někdo dá lžíce čtyři, jiný šest, to už si podle ochutnání každý doladí dle vlastní chuti. Záleží i na použitém druhu, zdali je slazené...

  3. Vrstvy korpusu promazáváme krémem, kdo chce, může korpus pokapat kávovým likérem nebo rumem. Dort dáme do chladna vychladit, dlouhé proležení (přes noc) není nutné, dort/ řez je velmi jedlý a dobře se krájí už po hodině a půl v chladničce. Dozdobení záleží za naší chuti, můžeme posypat čokoládovými hoblinkami nebo cukrářským zdobením dle chuti.

Poznámka

Dort je velmi jednoduchý, rychlý, nepotřebuje dlouhou dobu na proležení, takže se hodí i v případě, kdy není čas na velké manévry v kuchyni.

Všechno nejlepší všem Mariím, Maruškám, Mařenkám... :-) !!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 530 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cappuccino dort / řez - snadno a rychle

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dortík se mi moc líbí !

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Kelisova : tak tenhle způsob se mi líbí ,určitě vyzkouším ,ale bojím, bojím . . .:-) a děkuji :-K

    Odpovědět

  • Kelisova Kelisova

    zdenka.s: já to dělávám podle mojí babičky,nakrojím kolem dokola asi tak do půl nožu,a potom obtočím pevnou nití a stahuji až se konce střetnou spolu ;-):yes:

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    Mě by dort chutnal a rychlá příprava se může hodit. :yes::yes::-K
    Bohužel v naší familii káva nejede.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    zdenka.s: ...nakrojím do hloubky asi 6 cm a při řezání pak otáčím korpusem, až se nůž dostane k prvotnímu zářezu;-) , nůž se lépe ohlídá ve stejné výšce;-) ...pak jen zkontrolovat, zda je i střed proříznutý, aby se neutrhl;-) ...a je to;-):-D:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    recepty73: děkuji ,dlouhý ,úzký nůž mám, je delší než průměr dortu.Asi mám špatnou "techniku " ,nakrojím si kolem dokola zářez a postupně dokrojuji :-? Jak to ,prosímtě, děláš Ty :-)

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Děkuji, vyzkouším příští týden na oslavu.

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    KUKI1: zdenka.s: ...my taky rádi hodně náplně<3 a tady je jí opravdu dost, proto je dort na tři pláty;-) ...mám po babičce dlouhý tenký nůž, který už nařezal dortů:-O:-D ...zkusily jste někdy místo nože, použít pevnou nit nebo cukrářskou strunu? ...funguje to stejně jako u knedlíků;-), jen se neprokrajuje na stojáka, ale naplocho;-)
    Pokud prokrojíte jednou, budete mít prostě jen naplněný střed a potřený vršek, na chuti to neubere;-):-D

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    yanull: ...když vyklopím z formy a než začnu prokrajovat a plnit, vždy rukou povrch "opucuji" ...taky nemám rád, když se mi mouka z formy míchá s krémem;-) ...sádlo jsem zkoušel, ale nedopadlo to a bude to spíš formou:-( ...to je jako z vánočními formičkami;-) , já se nemusím ani moc snažit, aby z nich cukroví vyskočilo a někdo je musí i vymazávat (to bych radši vůbec nepekl:-D) ...taky jsem zkoušel vysypávat podle doporučení strouhankou nebo kokosem:-// a to jsem se málem vztekl:-//:-D ...na rolády používám pečící fólii, bez vymazávání, to je skvělý pomocník;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Pŕipojuji se ke KUKI1 ,mě zase vyloženě děsí rozříznutí na tři patra, jakž takž rozkrojím na dvě :-//
    Jinak recept je velice pěkný a fotky lákají :-)

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Myslíte, že by stačilo proříznout jen jednou, máme rádi větší vrstvu krému.... Ptám se, jestli není korpus příliš vysoký. Děkuji

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dovolím si přidat malou radu. Pod řezy, rolády a dorty nevysypávám plechy ani formu moukou pouze je vymastím dobrým sádlem. Už to dělám hodně dlouho, takže vyzkoušeno ;-) Mně vždy vadilo, když jsem řezy krájela, rolády stáčela, tak odspodu byla vždy moučná "krusta", která se občas i loupala, zde jen vždy nakrájím, rolády stáčím, podebírám špachtlí nebo něčím podobným a je vymalováno ;-):-K

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: ...doplněno;-) ...děkuji, bystré očko:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Z bodu 2. nějak vypadlo to mascarpone/tvaroh...;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo