Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do syrové veganské stravy (anglicky raw vegan food) se zařazují pouze potraviny, které nemají živočišný původ a nebyly tepelně zpracované, nebo u zpracování byla použita maximální teplota 42°C. Díky tomu, je syrová strava bohatá na vitamíny, minerály, enzymy, vlákninu a antioxidanty, které jsou potřebné pro naše tělo.

Tento typ stravování se začíná u nás docela rozšiřovat, ale co vlastně znamená?

Do syrové veganské stravy (anglicky raw vegan food) se zařazují pouze potraviny, které nemají živočišný původ a nebyly tepelně zpracované, nebo u zpracování byla použita maximální teplota 42°C. Díky tomu, je syrová strava bohatá na vitamíny, minerály, enzymy, vlákninu a antioxidanty, které jsou potřebné pro naše tělo.

Kdo tohle nezná, určitě si teď řekne: „A co vůbec jíte?“

Budete možná překvapeni, kolik výborných jídel se dá udělat z ovoce, zeleniny, oříšků nebo semínek. Díky správné volbě koření si můžete udělat třeba výbornou syrovou čokoládu, špagety bolognese, lasagne s domácím parmazánem z kešu oříšků. Rozhodně najdete i syrové náhražky za dort, sýr, mléko, chleba, pomazánky, zmrzlinu, … zkrátka vám nebude chybět nic z běžného „nesyrového“ jídelníčku.

Sýrová strava

 

Ale teď zpět k faktům. Díky každodenní velké dávce vitaminů a minerálů to není jen strava, ale také způsob, jak si vyléčit chronická nebo jiná onemocnění. Tyto problémy vznikají špatnou životosprávou a nedostatkem správných živin. A co se stane, když si tyto živiny budete doplňovat každý den? Začnou vám růst vlasy, zmizí atopický ekzém, zmizí astma, přestanou vás bolet klouby, přestanou se vám lámat nehty a vytvářet akné. Budete lépe zvládat stres, budete efektivnější, soustředěnější a bystřejší. Syrová strava vám zkrátka dá to, pro co si chodíte celý život k doktorovi.

Můžete si říkat, že na syrové stravě nemáte třeba bílkoviny. Ale věděli jste, že například avokádo je nejpřirozenější bílkovina pro naše tělo? Dokonce i pro těhotné a kojící matky. A co sacharidy? Lidé musí jíst přece velké množství ovoce – cukrů. To sice ano, ale tyto cukry jsou přírodní a pro tělo přirozené. Navíc všechny druhy sacharidů, které tělo potřebuje, se běžně nachází v rostlinné stravě. První věc, které si člověk hned všimne, je neuvěřitelný úbytek váhy. Tělo se zbavuje nepotřebného tuku. A to opravdu není ta všudeobjímající reklama na zázračné rychlé hubnutí – to je fakt! A nakonec zdravé tuky. Na syrové stravě člověk nepřibere, protože se vyhne přepáleným a vařeným (mrtvým) tukům, které jsou navíc při velké teplotě karcinogenní. Osmažit si květák i v tom nejkvalitnějším rostlinném oleji neznamená, že do sebe to nejkvalitnější dostanete, jak se většina lidí domnívá. Syrovou stravou do těla dostáváte opravdu ty nejzdravější tuky, které potřebuje – z oříšků, z avokáda, ze semínek apod.

Jak lidé na syrové stravě vůbec (ne)vaří?

Mixujeme, porcujeme, mícháme, sekáme a sušíme – samozřejmě do 42°C, aby se nezničily vitamíny a enzymy. Další výhodou je, že ušetříte za elektřinu a příprava jídla se vám zkrátí na 10 minut. Vše je rychlé, jednoduché a až neuvěřitelně dobré!

Sýrová strava

 

„To je na mě příliš drahé…“

Další chybná domněnka je, že je syrová strava drahá. Pod pojmem drahá si asi každý představí jiné číslo, ale každopádně číslo 3500 Kč za měsíc na dospělého člověka, nejspíš nebude pro mnoho z vás splňovat představu o drahém stravování. Navíc pokud si odečtete náklady na provoz sporáku, které dělají zhruba 600 Kč za měsíc (2x denně teplé jídlo, každé 20 minut vaření, 2 plotny), tak nejspíš už každý uvěří, že toto číslo není rozhodně tak vysoké, jako u běžného stravování. A to nepočítáme s penězi, které ušetříte, když nebudete muset platit léky a ostatní léčby vašich problémů.

„Jdu do toho! Od zítra jím jen ovoce a zeleninu.“

Tady pozor! Je důležité dbát na správný poměr. Musíte se naučit poslouchat své tělo, protože si samo řekne, co chce. Na syrové stravě začnete být i více intuitivnější a vnímavější. Člověk se vrací k přirozenosti a s tím je spojená i psychika. Nehledě na to, že většina ovoce a zeleniny podporuje myšlení.

Ano, každému sedí něco jiného. Ale život je od toho, aby se žil a nezůstal na „mrtvém“ bodě. A je pořád lepší něco zkoušet a hledat svůj ideál, harmonii a spokojenost, než zůstat u jednoho, stěžovat si na problémy, přitom si pevně stát za svým a ostatní věci nepoznané odsuzovat. Každý z nás má neustále hledat. Tak co takhle zkusit RAW čokoládu, mangový dort s banánovou čokoládou nebo koktejl z banánu, zeleného salátu, semínek a mléka z lískových oříšků?

Pro více syrových informací a receptů navštivte naše stránky www.RAWMANIA.cz!

Komentáře

Monika Adamcová

2. 2. 2015 14:43

Zapomněli jste napsat, že ten IQ test stojí 99 Kč.

IQ_2014

2. 10. 2014 20:31

Dobrý den, soutěž o nejchytřejší zemi v Evropě je v plném proudu a podpořit svou zemi můžete i vy!
Jak se zúčastnit?
Pod následujícím odkazem naleznete IQ test: http://cz.iq-test.eu/#9402
Pozor! Aby se výsledek je započítal do soutěže, je potřeba vyplnit celý test!
Po vyplnění testu získáte podrobné statistiky o hodnotě svého IQ a také zjistíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními Čechy i Evropany.
Víte, že zjistit své IQ je otázka několika minut a znalost vlastního IQ může být důležitá pro celý život? Hodně štěstí a správných odpovědí!

Lída

10. 9. 2014 16:31

Jen bych ráda navázala na příspěvek o našich předcích lovcích zvířat - ano, toto je tisíce let vývoje, kdy člověk jedl maso, ale těchto několik tisíc let určitě nevymaže těch několik milionů let předtím, kdy jsme jedli zejména ovoce. V dnešní době již je vědecky dokázáno, že náš trávící trakt je skutečně více přizpůsobený rostlinné stravě. V našich dlouhých střevech nám maso zahnívá, nemáme tesáky ani drápy pro lovení, spíše šikovné prsty pro sběr drobného ovoce a zuby určené k jeho rozmělnění, nikoli odtrhávání masa od kosti. Masíčko jsme totiž začali jíst až v době, kdy nám začal trochu přibývat rozum, opouštěli jsme úrodnou džungli a vyrážet na výpravy do míst, kde holt nic jiného nezbylo, než lovit. Vypadá to, že pokrok a věda předběhly genetický vývoj. Ale když ještě vydržíme a pár milionů let budeme to maso jíst, tak se nám to střevo zkrátí a přizpůsobíme se. Tesáky už nám asi nenarostou, protože loví a masíčko syrové už jí jen málokdo :-).
Nebo se třeba vegetariáni budou vyvíjet jinak, než masožravci ??? To by se ale nespěli spolu rozmnožovat :-D.

RAWMANIA.cz

10. 9. 2014 11:29

anubis:

Fungující odkaz na video zde:

http://www.youtube.com/watch?v=9_CibSP6XGU

RAWMANIA.cz

10. 9. 2014 11:25

anubis:

Tak jo, normálně bych už neodpovídal, protože s lidmi s takovým přesvědčením se těžko hledá společná řeč, ale třeba zrovna Vy budete ta, co jí pomůžu otevřít oči :-)

Hned na úvod bych Vám chtěl poděkovat, protože u tvorby článku jsme si neuvědomili, že lidi se nás často ptají, jestli jíme syrové maso. Jedná se o RAW vegan, takže NEJÍME nic, co je živočišného původu. A to nejen z důvodu, který Vám popíši níže, taky v tom hrají velkou roli zdravotní problémy spojené s konzumací masa a jiných živočišných produktů. Ale to je dnes asi spíš věc názorů, protože jsou studie ze života lidí na syrové stravě, které jasně dokazují, že člověk je na syrové stravě bez zdravotních problému (jako i my jsme), ale ty mají jasného oponenta a to studie, které si platí většinou mlékárenské podniky a samozřejmě Vám nakecají, jak je člověk strašně potřebuje a hlavně DĚTI, aby rostly (je to mléko pro růst telat, ne dětí! Nehledě na dnešní kvalitu...). A jelikož se v tomto programování točí hodně velké peníze, tak samozřejmě se k těmto nesmyslným studiím dostanete spíše než k lidem, kteří Vám ukáží tu skutečnost - to my chceme právě změnit. Takže jak říkám, toto bude věc čemu vy věříte nebo nevěříte, ale následující informace jsou fakta, ty prostě buďto chcete vidět nebo si budete hrát na slepou, jinak to nejde.

Takže, nevím, jestli jen jste tak pevně přesvědčená, že maso potřebujete, až nechcete vidět, co se děje kolem Vás nebo prostě jen absolutně nemáte tušení, co se zvířatům na Vašem talíři děje. Každopádně, myslíte si, že na jatkách každou tu kravičku nebo prasátko pěkně někdo položí do postýlky a po pohlazení mu píchnout jeho "bezbolestnou" smrt?
Pokud ano, tak si MOC prosím shlédněte toto video s Paul McCartney (člena The Beatles)
https://www.youtube.com/watch?v=9_CibSP6XGU
pak to tu můžete napsat znova.

Jak já mám rád, když mi lidi vykládají, jací jsou masožravci, protože v pravěku si lidi lovili mamuty. Můžu se Vás zeptat, kdy jste si Vy něco naposledy "ulovila"? Nevím jak Vy, ale já kolem sebe nemám jiný masožravce a lovce, než ty, co chodí lovit do supermarketu! Chtěl bych vidět, jak třeba konkrétně Vy byste podřízla krávu, kuře nebo prase - a pozor jste v pravěku, tj. žádné injekce na nekonečnou dobrou noc! Pak z nich pěkně vytáhnete ty všechny orgány. Mezitím si ještě stihnete rozdělat oheň pomocí křemenů a nebo dřeva a následně si ještě skočíte k moři vysušit na slunci trochu soli z mořské vody, abyste vůbec maso byla schopná sníst. Mně rozhodně víc dává smysl, že člověk má cestovat tam, kde je teplo, kde rostou plody a rostliny, tam prostě začne mít hlad, tak si vyleze na strom natrhá si ovoce a má žaludek plný - bez utrpení, (nemožné) námahy, plný energie (na rozdíl od tepelně upravených jídel).

Můžete mi ještě povědět, jak je podle Vás možné, že kolem sebe máme tisíce lidí, kterým se lidský trávicí trakt zvládl "přizpůsobit"? A i kdyby ne, tak proč, když to šlo od toho původního k zabíjení zvířat, tak to nejde i obráceně?

Vaše přesvědčení o potřebě živočišných bílkovin pramení ze zmíněných studií mezinárodních společností, které mají za úkol Vás programovat, abyste si toto myslela. Jinak by nemohly tento celosvětový byznys udržet. Pokud jste si doposud neřekla, že opravdu možná jsou věci jinak, než si myslíte, tak nemá cenu někoho dál vysvětlovat. Pokud si ale opravdu říkáte, že věci jinak být mohou, tak máme na RAWMANIA.cz i sekci s touto "moudrostí", které by mohli do začátku prozřelé jedince zajímat, viz
http://rawmania.cz/clanky.html

Co se týče trendu, vysvětlíte mi, co by mělo způsobit to, že tento (podle Vás) trend přejde? Myšlenka syrové stravy vznikla kolem roku 1830 a od té doby se po světě jen šíří. Rozhodně nepopírám, že do těchto alternativních životních stylů se lidé pouští, protože jim někdo prostě řekne, že je to to nejlepší, a tak tomu uvěří a jenom tímto se řídí, ale člověk, který se začal žít jinak, protože ho k tomu dovedlo nějaké jeho vnitřní přesvědčení, tak u takových opravdu nevím, proč by to mělo být něco, co by je mělo opustit jako móda šedé barvy. Minimálně u nás tomu opravdu nerozumím.

Pokud ještě máte nějaké přesvědčení, klidně se můžeme bavit dál. Budu jedině rád.

Mějte fajnové dny!

Tom z RAWMANIA.cz

anubis

7. 9. 2014 15:57

Rawmania.cz

Abych pravdu řekla, jezte si kdo chcete, co chcete (když nebudete jako muslimové a jim podobní podřezávat zvířata při plném vědomí, je mi to putna)....jen mi to opravdu připadá jako "trend životního stylu". Trend. Prostě móda, jako šedá barva, pouzdrové sukně a jiné. A až to přejde, nikdo po tom ani nevzdechne. To je jen můj názor.

Navíc, nemůžu si pomoct, nezlobte se na mě, ale člověk, když začal lovit to velký chlupatý, co běhalo kolem, potom přišel na to, že když se to opeče, tak to líp chutná a líp se to jí. Je to už nějakých tisíc let zpět a ať se budeme snažit sebevíc, lidský trávicí trakt nemůže být přizpůsoben k přijímání pouze syrové (či tepelně upravené do 42°C stupňů, což není moc) stravy.

Navíc, jak si vynahrazujete živočišné bílkoviny? Předpokládám, že syrové maso a ryby nic moc.

Neberte to, jako že Vám beru Vaši "víru", mě to prostě jenom zajímá z jinýho hlediska.

RAWMANIA.cz

7. 9. 2014 15:38

anubis:

Přesně tohle by ses u nás na stránkách dočetl taky. Jenže já osobně přemýšlím i z více úhlů, např. pokud nám do regálu strčí takové, ehm, hnusy, tak co teprve strkají těm zvířatům, které ti lidé masožravci (á la velcí lovci ze supermarketu) jí. A přesto jsou schopní žít a fungovat. Proč by to nemohlo jít i bez toho utrpení zvířat?

Samozřejmě, že pokud se člověk bude řídit jen tím, co mu kdo řekne a nebude se nad takovouto změnou zamýšlet, tak pak se z toho stane pouze jakési hnutí - jak říkáš obrovský trend - a pak je to jen nudná každodenní rutina, zajít si do supermarketu nakoupit si zeleninu, donutit se sníst ten salát bez chuti a čehokoliv, co by zelenina měla obsahovat.

Syrová strava není jen trend ve stravování, pro mě a přítelkyni je to hlavně trend životního stylu. Pokud to je člověk inspirovaný a ne právě ten člověk, který potřebuje, aby mu jeho život určoval někdo jiný, tak už v hlavě má jako cíl tu usedlost, kus pole, a tady takhle žít. Takových lidí je ale všeobecně u každého takového alternativního stravování minimum.

Tady na Toprecepty dáváme recepty hlavně proto, aby si i "běžně" stravující lidé měli možnost uvědomit, že lze žít jinak. Proto naše stránky RAWMANIA.cz vedeme v duchu inspirujte se, nikoliv my jsme teď objevili pravdu.

I my zatím musíme bohužel nemalou částí využít zeleniny i ovoce ze supermarketu, ale máme náš cíl, který sice není usedlost, ale základ této "svobody" je stejný. Do té doby budeme vzorem pro ty, kteří chtějí změnu i v těchto podmínkách, že lze žít spokojený a plnohodnotný život i s částečným konzumováním těch podvyživených rostlin. Ostatně, myslím, že každý má možnost, tak jako my, si natrhat zeleninu třeba u rodiny, známých, a ovoce a ořechy máme všude okolo nás, stačí jen chtít a neustále se zamýšlet nad světem okolo nás ;-)

Toť rozšíření našeho článku a přeji všem, kteří si změnu aspoň vyzkouší, ať najdou to, co jsme v sobě a ve světě objevili i my :-)

Více na RAWMANIA.cz

Tom a Barča

anubis

7. 9. 2014 11:05

Ano, raw food je obrovský trend. Ta porce čerstvosti, minerálů a vitamínů....
.........z rostlin, které se buď klasické půdy ani nedotkly, nebo rostou v zemině tak vyčerpané zemědělskou činností, že jsou "podvyživené". Když se totiž půda hnojí, dodávají se tím 3 prvky- a další asi 50 jich chybí.

Nevím, ale opravdu raw strava musí být z čistě BIO potravin (i když i s tím se už dneska šmelí a nic není tak bio, jak se tváří), nebo koupit usedlost, kus pole a začít....

zizala zizala (moderátorka)

31. 8. 2014 20:23

Raw jídlo vypadá sympaticky, jako zpestření k běžné stravě ji beru :yes::yes:
Ale živit se touto stravou trvale bych asi nemohla - máme teplé jídlo rádi :-)

RAWMANIA.cz

28. 8. 2014 18:29

Ahoj Miško,

to jsme rádi, že i zde na Topreceptech se najdou naši fandové :) Každopádně asi s čímkoliv, co člověk ve svém životě změní, tak nemůže udělat chybu. Podle mě je změna, vždy posunem k lepšímu, už jen proto, že si člověk řekne "Je to lepší" nebo si minimálně řekne, "Už vím, že tohle nebude pro mě", a neskončí jen u polemizování a dohledávání vědeckých studií :)

Ať už změna zatáhne kamkoliv, držíme ti já(Tom) i Barča palce! ;)

MishkaCZ

28. 8. 2014 18:04

Web RAWMANIA sleduji už nějaký pátek. Celé prázdniny jsem poctivě studovala, pátrala po informacích a od září jdu do toho. Sama cítím, že po delší době, kdy jsem vynechala pravidelnou čtvrtletní detoxikaci, tělo potřebuje zase trochu osvěžit. Samozřejmě o tom bude report na blogu a kdo ví, třeba u raw zůstanu i nadále, každopádně s pesanama jsem přešla na BARF a už po necelém měsíci jsou na nich vidět obrovské kladné změny :yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více