Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Oblíbené zákusky - makronky. Praktické rady a tipy, jak je zvládnout a uspět hned napoprvé
Pixabay

Makronky se v posledních letech staly hitem pekařů, cukrářů a hlavně mlsounů. Křehké skořápky, vzdáleně připomínající české laskonky, se vyrábějí z mandlové mouky, bílků a cukru, často se barví potravinářskými barvivy a jsou plněné rozličnými krémy.

Nabízíme co nejpodrobnější jednoduchý postup. Využijeme praktické rady uživatele s nickem casino. Sama jsem podle jeho rad několikrát makronky s úspěchem upekla.

Z čeho vytvoříme těsto

100 g bílků

120 g mandlové mouky

210 g moučkového cukru

30 g cukru krupice

Jak těsto připravíme

Mandlovou mouku nebo strouhané neloupané mandle a  moučkový cukr prosejeme a smícháme. Bílky trochu nahřejeme v mikrovlnce nebo vodní lázni, aby byly vlažné. Šleháme elektrickým šlehačem s metlami na mírnou rychlost. Až zbělají, přisypeme cukr krupici, případně přidáme barvivo a šleháme už rychleji na lesklý a pevný sníh. Pak ve třech dávkách postupně vařečkou vmícháme směs moučkového cukru a jádrovin. Vždy pečlivě zapracujeme do sněhu.

Jak makronky tvarujeme a pečeme

Výsledkem musí být lehké, ale jednolité těsto, které z vařečky stéká po "jazycích". Pozor, abyste těsto nepřemíchali. Naplníme jím cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme kolečka. 

Tip: na spodní stranu papíru si předkreslete kolečka o průměru asi 3-3,5 cm kousek od sebe, lépe se vám dodrží velikost. V prodeji jsou i formy a jiné pomůcky na makronky, které jsou pro první pokus zbytečné.

Sáček držíme kolmo k plechu. Pak několikrát s plechem bouchneme o stůl, abychom z makronek vyhnali vzduchové bublinky a srovnali povrch. Nechte makronky na plechu zaschnout. Zaschnutí je důležité, neuspěchejte to. Když na makronku sáhnete suchým prstem, nelepí. To je čas k pečení.

Troubu předehřejeme na 150 °C bez ventilátoru, vložíme plech s makronkami, zapneme ventilátor a pečeme 10 minut, pak snížíme na 130-140 °C a dopečeme. Před každým dalším vložením plechu musíme teplotu opět zvýšit a vypnout ventilátor.

Tip2: Protože každá trouba peče jinak, doporučujeme na zkoušku upéct 1-2 makronky na kousku papíru a až když je teplota OK, péct zbytek. Tím se vyhnete případnému a nežádoucímu spálení celého plechu. Poznamenejte si optimální teplotu a čas pečení pro příště.

Upečené skořápky necháme zchladnout na plechu, sloupneme (pokud ještě drží na papíru, nejsou dopečené) a uložíme v suchu. Měly by mít typickou "nohu" a uvnitř být suché.

Pozn.: Makronky lze kromě mandlí s úspěchem a levněji péct i z jiných olejnatých semen (vlašských ořechů, lískových oříšků, arašídů, slunečnice, máku atd). Hmotu barvíme (ale nemusíme) gelovými potravinářskými barvami.

Čím makronky plníme

Náplně do makronek by měly být máslové, s mascarpone, čokoládové, s (slaným) karamelem apod. Nevhodné jsou mléčné (tvarohové, jogurtové, pudinkové) krémy, protože rozmočí upečené skořápky. Náplně můžete ochutit likéry (vaječný, peprmintový), kávou, ovocným protlakem, obarvit potravinářskou barvou apod.

Věříme, že pro vás už makronky nebudou strašákem a stanou se vaším majstrštykem. Ať se dílo podaří!

Tento tip je užitečný  (68x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům