Falešné "makronky"

Suroviny

120 g bílků
špetka soli
200 g kokosu (jemně mletý)
300 g moučkového cukru
50 g strouhané hořké nebo mléčné čokolády
30 g maizeny
Krém:
150 g másla
cukr moučka podle chuti
karamel
1 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do bílků pokojové teploty dáme špetku soli a začneme zašlehávat cukr. Ten přidáváme postupně, zde 3x.
    Až je sníh pevný a dělají se v něm špičky, tak do něj zamícháme, už ale pouze stěrkou, kokos, maizenu a čokoládu.
    Tyto tři suroviny nejprve vzájemně promícháme.

  2. Hmotu dáme do zdobícího sáčku nebo dortové zdobičky a na plech vyložený papírem stříkáme tvary, v průměru 2,5 cm.

  3. Troubu zahřejeme na 180 °C a vložíme do ní plech. Jakmile tvary vyskočí, tak v ten moment teplotu snížíme na 130 °C a dopečeme. Netrvá to dlouho, raději pohlídejte. Upečené musí být pevné a zespodu lesklé. Takto zpracujeme veškerou hmotu, nic se nelepí, není třeba papír mastit.

  4. Ten den nebo až druhý, ušleháme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme 1-2 lžíce karamelu a nakonec ochutíme rumem. Vždy dva tvary tímto krémem vzájemně slepíme.

Poznámka od kuchařky

Dosud jsem neměla odvahu upéci pravé makronky, tak tyto peču jako jejich náhradu. Na tomto receptu je bezvadné, že se nemusí sníh šlehat nad parou. Doporučuji misku s hmotou zakrýt, aby neosychala, ke konci trochu zhoustne a už jde hůře stříkat. Ale podaří se i tak. Čokoládu jsem nasekala v sekáčku, ale opravdu jemně, aby kousky neucpávaly zdobící špičku. Pokud je kokos jemně mletý, tak ho dávám tak jak je, když je hrubě namletý, proženu ho nutribulletem. Výsledek je jemný prášek. A makronky jsou pak hladké. Možná by šel použít i elektrický mlýnek na kávu, ale nemám vyzkoušeno.

Kokos lze nahradit i jemně namletými vlašskými ořechy. Krém můžete udělat i ze Salka, kávový nebo ten, který máte oblíbený. Do krému někdy místo cukru zašlehám Jesenku.

Po slepení uschovejte zakryté v chladu, nějaké krabici s víkem, nemusí být v lednici, vše se krásně rozleží a výsledek je, že se doslovy rozplynou na jazyku, prostě famózní. :-) Od jisté soutěže hodně používané, ale zde je tento výraz opravdu namístě. Pokud vyzkoušíte, dáte mi zapravdu.

P.S. Bílky jsou cca ze 4 vajec, mám domácí, jinak je to asi velikost L. Karamel jsem vyfotila, tento je s Jamajským rumem, tak už ho v krému nemám, ale do ostatních krémů rum dávám. Pochopitelně můžete použít jakoukoliv jinou náhražku. Z tohoto množství nastříkáte 3-4 plechy, záleží na velikosti.

Mne tlačil čas, ale pokud je chcete mít jednu jako druhou, na pečící papír obkreslete kolečka, ten pak otočíte a stříkáte podle šablony.

Komentáře k receptu Falešné "makronky"

  • Dajda Dajda

    Frantiska: Eja 57: Takhle jsem to nemyslela. V posledních letech se už snad ani českým buchtám neříká buchty - všechno musí být cheesecake, tiramisu, pizza a podobně, přestože jde často o jídla, která jsou česká a mají své české názvy, ale jako bychom se za ně styděli. :-((

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Dajda: no jelikoz jsem ty laskonky zacali vyrabet podle Francie, jako ostatne hodne dezertu za prvni republiky. Tak jsme světoví pořád.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    makronky..laskonky...pusinky....to je asi jedno, bude to moc dobré:yes:
    ( za mne s jiným krémem, ale to je můj problém)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    yanull: Když jsme ještě nebyli "světoví" , tak se laskonky dělaly doma přesně takhle jako pusinky. Nelákají snad k zakousnutí? ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull (autorka receptu)

    Dajda: Děvčata, určitá podobnost tu s laskonkami je, jen ne tvarem, ale zase někdo může namítnout, že do nich nepatří maizena a strouhaná čokoláda, proto jsem dala tento název, klidně i jiný může být, ale nechci slovíčkařit ;-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Falešné "makronky"
    No, pokud jsou už podle názvu falešné a navíc v uvozovkách, pak k nim nelze říci křivého slova, že :-8

    ad. Poznámka:
    "Na tomto receptu je bezvadné, že se nemusí sníh šlehat nad parou..."
    Jedná se o tzv. francouzskou meringu a ani na pravé makronky jinou nepoužívám :-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Jaké falešné makronky? :-O Krásná a nepochybně dobré, ale především tradiční české LASKONKY! <3

    Odpovědět

TIP dne na email