Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte medvědí langoše? Základem nadýchané a křupané placky je domácí kvásek, čerstvý medvědí česnek a hodně rozpálený olej
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Sezóna medvědího česneku je v plném běhu. Co všechno ještě připravit z této jarní rostlinky? Vyzkoušejte medvědí langoše, které jsou variantou klasického, u nás oblíbeného maďarského pokrmu.

Jak nejlépe využít medvědí česnek

Vytrvalá cibulovitá rostlina je jednou z prvních, které se na jaře objevují. Milujeme ji pro její výraznou česnekovou chuť a aroma (při promnutí listů). Tím se liší od konvalinky, s níž má podobné listy. Medvědí česnek najdeme ve vlhčích, stinných místech v lužních a listnatých lesích. Vytváří někdy i velmi bohaté porosty.

Medvědí česnek můžeme sklízet až do doby květu, což bývá na konci května. Pak listy uvadají. Protože roste jen krátkou dobu, je vhodné si medvědí česnek uchovat pro příští měsíce. Můžeme z něj připravit tinkturu, pesto, ale také lze listy nasekat a zamrazit. Čerstvé se dají přidat třeba do langošů.

Co je potřeba vědět pro přípravu langošů

Langoš je klasická maďarská pouliční specialita, kterou si ale krásně můžeme připravit i sami doma. Má několik variant. Vždy by ale měla být výsledná podoba nadýchaná a křupavá. Ty pravé langoše jsou z kynutého těsta, někdy se přidává i jogurt. Rychlejší je použít kypřicí prášek.

Když je těsto připraveno, je třeba vytáhnout ho do stran. Na krajích totiž má být více těsta než uprostřed. Důležitá je i dostatečně rozpálená vysoká vrstva oleje.

Jak připravit medvědí langoše

Na medvědí langoše s medvědím česnekem budete potřebovat: 20 g čerstvého droždí, špetku cukru, cca 350 ml vody (dle potřeby), 500 g hladké mouky, 1 lžičku soli, 2 lžíce oleje, 2 hrsti medvědího česneku a olej na smažení.

Jak na to? Do vyšší misky rozdrobte droždí, přidejte cukr, zalijte trochou vlažné vody, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut.

Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, připravený kvásek a olej a zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte vodu. Těsto by mělo být husté asi jako na knedlíky. Nakonec omyjte listy medvědího česneku a nasekejte je na proužky a zapracujte do těsta. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Připravte si podložku, posypte ji moukou. Pomoučenýma rukama tvarujte bochánky. Přikryjte papírovou utěrkou a nechte kynout zhruba 15-20 minut. Nakonec z bochánků vytahujte placky o tloušťce necelý centimetr. Uprostřed by měla být tenčí.

Na plotnu dejte pánev a nalijte vrstvu oleje. Rozehřejte ho a postupně smažte placky z obou stran.

Náš tip: Připravte si langoše z jogurtového těsta podle tohoto videoreceptu. Také do nich můžete přidat medvědí česnek.

Čím ochutit medvědí langoše

Langoše se obvykle podávají potřené česnekem, posypané solí. Můžete na ně nastrouhat tvrdý sýr. Česneková vrstva se někdy potírá kečupem, výbornou volbou je i zakysaná smetana, nebo jogurt.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více