Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Enrico Ferorelli, Doug Stern, https://www.nationalgeographic.com/culture/article/lasers-reveal-maya-war-ruins, Public Domain (Mayská nástěnná malba z Tikalu)

Jídelníček indiánského kmene Mayů podrobně popsali španělští misionáři v 16. století. Jde většinou šlo o tradiční pokrmy se staletou historií. Po celou tu dobu byla základní potravinou kukuřice.

Kukuřice až na prvním místě

Mayové byli významnou a vyspělou etnickou skupinou jihovýchodní části Mexika. Nikdy nevytvořili jednotnou říši. Vrchol mayské kultury byl v 9. století. Poté mayská říše pomalu upadala. V dobách španělské kolonizace začátkem 16. století už většinou byli pod nadvládou Toltéků. Ale pořád šlo o zdatné zemědělce.

Jak se uvádí na foodtimeline.org, nejdůležitější plodinou, kterou Mayové pěstovali a kterou zároveň nejvíce využívali v kuchyni, byla kukuřice. Atole, kaše z kukuřičné mouky, která se konzumovala s chilli papričkami, obvykle byla prvním jídlem dne. Z kukuřice se také připravovaly různé placky (jestli už Mayové jedli tortilly, je předmětem spekulací), určitě však už byly známé tamales (v kukuřičném listu zabalené těsto z kukuřičné mouky, masového vývaru a chilli papriček).

Hlavním jídlem dne byla večeře, kdy se hojně konzumovala dušená a ochucená zelenina, zejména všudypřítomnými pálivými chilli papričkami.

Co rostlo na políčkách

Úrodná půda jihoamerického kontinentu umožňovala kromě kukuřice pěstovat mj. fazole, dýně či papriky včetně chilli papriček. Na poloostrově Yucatán Mayové skladovali úrodu v nadzemních dřevěných kolnách, ale také v podzemních prostorách.

Farmářská kuchyně (o kuchyni vyšších vrstev víme jen málo) se z velké části omezovala na jednoduchá jídla, jako jsou dušená masa a zelenina, do kterých se přidávala semena dýní a papriky. Na Yucatánu měly prvořadý význam plodiny, na kterých se dalo vydělat, a to byly především kakaové boby.

Každá mayská domácnost měla vlastní zahrádku, na které se pěstovala zelenina a rostly ovocné stromy, a v blízkosti osad byly roztroušeny i ovocné háje. Pěstovala se mj. papája, avokádo, jablko, kustovnice, sapodilla a chlebovník, ale jedlo se i mnoho druhů dalšího divoce rostoucího  ovoce.

Maso je maso

Z domácí drůbeže se chovaly především krůty. Větší savci, jako jeleni a divoká prasata, se lovili v travnatých savanách lukem a šípem a za pomoci smeček psů. Ptáci, jako jsou divoký krocan, koroptev, divoký holub, křepelka a divoká kachna, se lovili jedovatými šípy vystřelenými z foukaček. Známé jsou různé pasti a nástrahy na pásovce.

Mayové si dopřávali také maso z tamních morčat (aguti), nevyhýbali se ani opicím, tapírům či pásovcům. Oblíbené bylo maso z leguána, a to nejčastěji pečené.  

Omámené ryby

Na Yucatánu se lovily ryby většinou na moři, a to pomocí vymetacích a vlečných sítí a háčků a šňůr, na jiných místech se ryby také střílely lukem a šípem v lagunách. Úlovky se opékaly na ohni nebo solily a sušily na horší časy nebo také prodávaly. Žádané bylo maso z kapustňáka, tedy mořské krávy.

Ve vnitrozemí, zejména v horských potocích, se do vody daly omamné drogy (většinou koka) a zmatené a omámené ryby se lehce nechaly chytit.

Med a čokoláda

K slazení Mayové používali med. Čokoláda, která je často považována za aztécký vynález, v mayské civilizaci byla známá už o mnoho století dříve. Kakaové boby Mayové používali jako platidlo a místní šlechta s chutí popíjela čokoládu.

Oblíbeným a mírně opojným nápojem bylo balché. Vyrábělo se z kůry španělského jasanu, která se máčela v medu a fermentovala.

Mnohé z potravin starých Mayů stále najdeme v dnešních supermarketech – avokádo, sladké brambory (batáty), rajčata nebo chilli papričky.

Dostali jste chuť na plněnou tortillu? Podle našeho videoreceptu si ji lehce připravíte.

Tortilla plněná kuřecím masem

Zdroje informací:

localhistories.org: A History of Food

foodtimeline.org: Ancient Mayan foods

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více