Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medová krkovička: Krkovička naložená v medu a pečená na pivu je neuvěřitelně křehká a šťavnatá, navíc snadná na přípravu
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Krkovičku k nedělnímu obědu si nemusíte připravit jen pečenou s knedlíkem a zelím nebo v trojobalu jako řízek. Chuťově báječnou kombinaci vytvoří i šťavnatá krkovička pečená s medem a pivem.


Jak si připravit krkovičku k nedělnímu obědu

Krkovička je výborné šťavnaté maso. Možností, jak z ní připravit chutný nedělní oběd, je spousta. Skvěle se hodí na pečení, grilování, zapékání i uzení. Připravit ji můžeme se zeleninou, ovocem, s houbami a samozřejmě i s pivem.

Jak poslouží pivo v jídlu

Pivo v kuchyni, nejen jako nápoj, ale do vaření se používá už od středověku. Nejčastěji se po něm sahá jako po náhradě vody nebo vývaru při pečení masa. Díky navinulému a hořkosladkému pivu vynikne chuť masa. 

Do čeho naložit krkovičku

A co krkovička je naložená v medu a pečená na pivu? Kromě sladké chuti nechybí ani ta pikantní, kterou zajišťuje sladká i pálivá paprika a pepř. Ten, kdo má rád hodně pikantní jídlo, může sáhnout po chilli papričce. Možné je přidat i protlak nebo sladký či ostrý kečup. Výborným dochucením je i hořčice, ideálně dijonská. Variantou může být i pálivá omáčka tabasco, jejímž základem jsou pálivé papričky tabasco, ocet a sůl. Přidat se dá také teriyaki omáčka, typická svou sladko-kořeněnou chutí. Té je docíleno kombinací vína, medu nebo cukru, česneku a zázvoru. Na pečení této verze krkovičky můžeme použít světlé pivo, pokud zvolíme tmavé, to dodá pokrmu ještě karamelovější chuť.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit medovou krkovičku pečenou v pivu

Počítejte s tím, že maso je třeba marinovat přes noc, aby mělo co nejlepší chuť. Na přípravu si přichystejte: 4 plátky krkovice s kostí, 2 lžíce tekutého medu, 2 lžíce teriyaki omáčky, 2 lžíce dijonské hořčice, 50 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku (prolisované), 2 lžíce kečupu, chilli papričku, mletý pepř, 3 cibule, 250 ml světlého piva a sůl dle chuti.

Jak na to? Do uzavíratelné misky, kam se vejde všechno maso, dejte tekutý med, teriyaki omáčku, dijonskou hořčici, přidejte kečup, chilli papričku dle chuti, mletý pepř, prolisovaný česnek, sůl a olivový olej. Všechny suroviny na marinádu promíchejte. Plátky krkovice dejte do marinády a důkladně ji do masa vetřete. Nádobu uzavřete a uložte do druhého dne do lednice.

Troubu předehřejte na 200 °C. Cibuli nakrájejte na kolečka a rozpulte je. Polovinu množství vyskládejte do zapékací nádoby, na ni rozložte maso, zasypte zbytkem cibule, a podlijte částí piva. Přiklopte víkem nebo alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi 40 minut a průběžně podlévejte pivem. Pak odstraňte alobal  a pečte ještě asi 20 minut. Podle chuti dosolte.

Vhodnou přílohou jsou brambory na všechny způsoby. Vyzkoušejte třeba bylinkovou bramborovou kaši.

Náš tip: Připravte si pikantní krkovičku z trouby bez piva podle tohoto videoreceptu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat