Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sestavte si kuchyň na míru a splňte si svůj sen o dokonalé kuchyni
Zdroj: archiv XXXLutz

Kuchyň je jedním z nejdůležitějších míst v každém domově, nejedna hospodyňka už od mala sní o tom, jak bude mít velkou a moderně zařízenou kuchyni. Sny jsou ale jedna věc, realita druhá. Kuchyň je třeba přizpůsobit dispozicím domu nebo bytu. Že máte atypické prostory nebo si jen nedokážete v obchodě vybrat tu pravou kuchyňskou linku? Sestavte si kuchyň na míru!

Kuchyň může být malá i velká, přesto dokonalá

Někdo má štěstí a má velký dům, ve kterém je dostatek prostoru tím posledním, co řeší. Jiný má trochu smůlu, protože je limitovaný místem, které má k dispozici. Když jde o malý prostor, dost možná se plánování kuchyně stane zdrojem vrásek na čele. Není ale třeba házet flintu do žita, i na malém prostoru se dá čarovat a vytvořit kuchyň snů. 

Pracovní plocha je základ

Ať už chcete vařit těstoviny nebo kohouta na víně, bez dostatečně velké pracovní plochy to nepůjde. Na to myslete už při plánování kuchyně. Změřte si místnost, zakreslete si, kde máte odpad, přívod vody, elektrické zástrčky i okna a popřemýšlejte, jak byste kuchyň a její jednotlivé díly rozmístili. Nezapomínejte ani na to, že příprava jídla nezačíná krájením surovin, ale tím, že je koupíte a přinesete domů.

V takovou chvíli je potřebujete někam uložit, zároveň je ale mít po ruce pro okamžik, kdy na ně dojde řada, vyndáte je ze spíže nebo ledničky a pustíte se do jejich zpracování. Rozbalíte je z obalu, umyjete je, očistíte a položíte na pracovní plochu. Surovin se tam najde nespočet, je třeba mít dostatek místa na to, abyste je měli kam dát, kde je krájet apod.

Víte, že při plánování kuchyně a jejího rozložení vám mohou pomoci kuchyňské zóny, na které je třeba prostor rozdělit? Ideálně by měly být rozmístěny zleva doprava, a to v pořadí:

  • Skladovací zóna, jejíž součástí je lednice a špajz.
  • První pracovní zóna, na kterou si vyskládáte potraviny, se kterými budete dál pracovat.
  • Mycí zóna, ve které nechybí dřez a pod ním odpadkový koš, součástí může být i myčka nádobí.
  • Druhá pracovní plocha, kde budete suroviny krájet a připravovat k dalšímu zpracování.
  • Varná zóna, kde je varná deska a trouba.

Bez úložného prostoru to nepůjde

Máte pocit, že vám stačí pár skříněk, do kterých uložíte hrnec, pánvičku, hrnečky, skleničky, příbory, a nic víc nepotřebujete? Jste na velkém omylu. Jak je velký, to zjistíte až ve chvíli, kdy se všechno kuchyňské náčiní, nádobí a moderní pomocníky do kuchyně budete snažit někam uklidit. Jenže to už je pozdě řešit, že jste místo téhle skříňky měli vzít jinou. 

Víte, že nejen v obchodě můžete vybírat z kuchyňských linek různých tvarů? Sestavit si je můžete i na míru a kuchyňskou linku přizpůsobit svým potřebám. To oceníte zejména u malých kuchyní, kde se snažíte využít každý centimetr místa, nebo u atypického prostoru, kam sériovou linku prostě nedáte.

Zamyslete se i nad stylem kuchyně

Stejně jako obývací pokoj, i kuchyň je místem, kde celá rodina tráví spoustu času. Při vaření se totiž dobře vypráví o tom, co jste prožili, nebo co máte v plánu. Hovor tak nějak nenuceně plyne. I proto by celý prostor měl působit příjemně. Při přechodu z jedné místnosti bytu do druhé by nemělo dojít k příliš silnému kontrastu, ideální je vše sladit do jednoho stylu. Vyhraje u vás moderní styl, který jde s dobou, rustikální styl, který domů vnese kousek přírody, nebo poslední dobou tak oblíbený skandinávský styl?
 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více