Znáte blondies? Místo brownies si upečte vláčný „blond“ dezert s bílou čokoládou, odlehčený kousky jahod, který chutná božsky
22. 6. 2023 Vaření
Kdo by neznal brownies? Tmavý dezert zbožňují hlavně milovníci čokolády, a té je v tomto hutném zákusku opravdu požehnaně. V blondies - světlém sourozenci slavného amerického moučníku sice v originální verzi není, často se tam ale dodává ta bílá. S ní totiž blondies zůstanou stále blonďaté.
Brownies bez čokolády
Brownies patří k nejznámějším americkým moučníkům. Také si na něm v Americe pochutnávají pěkně dlouho, dokonce již od počátku minulého století. Zajímavé je, že blondies se jeví, jako že se objevily poměrně nedávno, jsou dokonce starší než jejich tmavší příbuzní. Podobný světlý moučník s výraznou máslovou příchutí nápadně připomínající skotské sušenky shortbread a konzistencí zase americké cookies se pekl již ke konci 19. století. Šlo o poměrně jednoduchý koláč často ve tvaru tyčinek, v němž tehdy nebyla žádná čokoláda ani jiné speciální ingredience a nazlátlou barvu mu dodával jen třtinový cukr. To platí pro blondies dodnes, přičemž cukr se postará o příjemnou karamelovou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jak dosáhnout správné konzistence blondies?
To, co mají blondies a brownies společné, je nejen tvar moučníku, který se krájí na řezy, ale i specifickou hutnou a trochu žvýkavou konzistenci a křupavou lesklou kůrku na povrchu. I když se blondies někdy označují jen jako „blonďatá“ verze brownies, popravdě bychom moučníku trochu křivdili. Blondies jsou totiž ještě trochu hutnější než brownies a přidává se do nich jen velmi malé množství kypřicího prášku.
Koláč se nepeče moc dlouho, důležité je, aby se vyndával z trouby stále trochu nedopečený a uvnitř zůstal lehce rozmočený. Pokud by se totiž přepekl, už by neměl tu správnou texturu. Pro moučník je také specifické, že se do něj dává poměrně malé množství mouky. Moučník je sice vynikající sám o sobě, často se ale ještě vylepšuje kousky bílé čokolády, ořechy (výborný je třeba s pekanovými), kokosem nebo karamelkami. Méně obvyklými doplňky je pak skořice, pomerančová kůra nebo dokonce káva.
Odlehčete blondies jahodami
Vzhledem k tomu, že se do moučníku dává poměrně velké množství cukru a často ještě další sladké ingredience, jako je právě bílá čokoláda, prospěje mu i nějaké odlehčení. Jednou z možností, jak mu dodat svěžejší chuť, je ovoce, například jahody nebo maliny. A právě takové sladké letní blondies navíc vylepšené jahodovou polevou si nyní můžete připravit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 170 g másla, ⅓-½ šálku medu nebo světlého hnědého cukru, 2 velká vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 a ¼ šálku hladké nebo celozrnné mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, ½ šálku jahodového džemu, 1 šálek bílé čokolády nasekané na kousky nebo ve formě čoček a 1 a ½ hrnku nakrájených čerstvých jahod. Na polevu si připravte: 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 hrnky moučkového cukru, 2-3 polévkové lžíce mrazem sušeného jahodového prášku (vyrobíte jej z mrazem sušeným jahod), ¼ šálku horkého mléka a 1 lžičku vanilkového extraktu.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte pekáč o rozměrech 23 × 33 cm pečicím papírem.
- Máslo dejte do hrnku a nechte rozpustit a zhnědnout, dokud nezačne příjemně vonět. Trvá to asi 2-3 minuty. Odstavte a přelijte do velké mísy. Nechte 5 minut vychladnout.
- K rozehřátému máslu vmíchejte med, vejce a vanilku. Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Do těsta přidejte džem a bílou čokoládu a dobře promíchejte.
- Těsto rozetřete do připravené pečicí nádoby a rovnoměrně posypejte čerstvými jahodami. Pečte 22-25 minut, dokud moučník uprostřed neztuhne.
- Na polevu smíchejte všechny ingredience v míse se 3-4 lžícemi jahodového prášku. Podle potřeby přidejte další mléko na zředění.
- Moučník nakonec pokapejte polevou a nechte 5 minut ztuhnout. Poté blondies nakrájejte na řezy.
Náš tip: Dáváte-li přednost čokoládovým moučníkům z tmavé čokolády, můžete vyzkoušet brownies podle našeho video receptu.
Simplyrecipes.com: Classic Blondies
Halfbakedharvest.com: Strawberry White Chocolate Blondies
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa hodně silné pivo… Číst více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více