

Hovězí na divoko
Suroviny
- 1,5 kg hovězí plec
- sůl
- olej
- uzená slanina
- hovězí bujón
- 1,5 dcl suché červené víno
- smetana
- hladká mouka
- 2 lžičky cukru
- cibule
- česnek
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- tymián
- jalovčinky
Postup přípravy receptu
Maso odblaníme, prošpikujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce.
Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout (orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou na céčka, česnek na plátky, podlijeme bujónem, zastříkneme vínem a vložíme do trouby, vyhřáté na 200°C.
Průběžně podle potřeby otáčíme, podléváme bujónem a vínem cca 2,5 - 3 hodiny (to podle kvality masa).
Hotové maso vyjmeme a udržujeme teplé, šťávu rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, cukr, promícháme, necháme chvíli provařit, případně dochutíme, maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat. Přílohu volíme podle vlastní chuti.
Poznámka od kuchařky
Divoké koření (a nejen to) si připravuji ve starém elektrickém tříštivém kávomlýnku.
Jako přílohu jsem použil hrníčkové knedlíky od Jany Remkové a měly obrovský úspěch. http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí na divoko
-
Skvělý recept - už si umím představit výsledný efekt a jdu špikovat hovězí, dělat budu zítra. TOHLE SE MUSÍ POVÉST. Určitě nic nezkazím, když hotové nechám do dalšího dne proležet. Děkuji a určitě si vzpomenu, až budu sklízet pochvalu
Mimochodem, ten starý tříštivý kávomlýnek používám také na koření, káva z něj nikdy nebyla jemná, ale tady uplatnění má skvělé.
-
-
Někdo o voze ...jiní o koze ...no holt jsme každý jiný
-
gillan63:
V podstatě máte rechtale asi některé kuchty napíší, že recept není dogma, že
a protože v receptu není zmíněn kmín, tak to aspoň nikdo nepřešvihne s římským kmínem, což by byl horor, že
***
S těmi barevnými dráty máte taky pravdu
No, pokud tedy napíšete, že zemnící kolík v zásuvce má být nahoře, že -
Opět ta stejná bolest .... recept jistě bude výborný a výsledná chuť pokrmu boží , ale co začátečníci zde na vašich stránkách ?
Pan Jenda píše česnek ...1 stroužek nebo celá hlava ? Nové koření 1 kulička nebo 20 ? Jalovec 1 nebo 20 ? Tymián větvička nebo 5 větviček ? Bobkový list 1 nebo 5 ? Smetana 1 kelímek 2 , 3 , 4 ? Já chápu , že pro kuchaře jsou to úsměvné otázky, stejně jako pro elektrikáře, proč dává červený drát vlevo a modrý vpravo .... ale pro začátečníky jsou to podstatné pokyny proto , aby to nezkazil větším či menším množstvím ingrediencí než mají být. Děkuji. -
TO JE DOBRÝ RECEPT - UŽ JSEM TO VAŘILA
-
Právě jsem dovařila a troufnu si říct, že lepší hovězí s omáčkou jsem vživotě nejedla
Ta omáčka je dokonalááá
Vážně super recept -
právě jsem dovařila ..a voníí to po celém domě
maso pro inspiraci špikuji slaninou ale i mrkví, vždy ohromí strávníky
krásný den a bodík k tomu
-
Děkuji za vložené komentáře i bodíky
. Překvapilo mě, že recept na takovou klasiku tady scházel
.
-
Vypadá to moc hezky a hlavně chutně.
Dávám bodíka.
-
-
pěkné
-
Jendo
recept i fotečky
-tudíž boďka č.11 je tvá
.
-
Nedá se než chválit. Podívaná krásná i na ty knedlíky a chuť určitě výborná.
-
přesně tak, jak píše Jana R - hovězí na divoko v konzervě bylo
Je to asi rok, si manžel z nostalgie koupil dnes prodávanou konzervu, no nemělo to vůbec nic (kromě názvu) společného s produktem prodávaným v minulosti - brrrr
bodík + určitě ozkouším v nejbližší době, hovězí máme rádi. Dám vařit do pomalého hrnce - už se těším