Tajemství Becherovky: Původně to měl být lék na žaludek, populární bylinný likér je dnes základem slavného koktejlu Beton
30. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Becherovku si při zmínce o Karlových Varech vybaví snad každý. Ne nadarmo se jí říká třináctý karlovarský pramen, obsahuje totiž přes 20 druhů bylinek a koření. Původně měla sloužit jako lék na žaludek, ale dnes je z ní náš nejprodávanější bylinný likér, který milujeme samotný i v drincích, jako je třeba právě legendární Beton.
Legendární bylinný likér
Stejně jako je vyhlášený Beton (tedy Becherovka s tonikem), takovou legendou je i Becherovka. Dalo by se o ní říct, že je takovým naším národním pokladem, jehož věhlas sahá i za hranice našeho státu. Ročně se jí vyrobí až 8 milionů litrů, není tedy divu, že patří k našim nejprodávanějším hořkým bylinným likérům. To však není jediné prvenství, které si drží. Kromě toho je i nejstarší značkou alkoholu u nás a v Karlových Varech má dokonce své muzeum. Recepturu vám tu však neprozradí, ta je totiž tajná a znají ji jen dva lidé na světě.
Mohlo by vás zajímat
Becherovka ke Karlovým Varům patří
Becherovka se s Karlovými Vary pojí již od počátku. Její historie sahá až do roku 1805, kdy Karlovy Vary navštívil doktor Christian Frobrig z Anglie a při svém odjezdu nechal místnímu lékárníkovi Josefu Becherovi recept. Josef Becher měl totiž v plánu vyrobit léčivý elixír, inspiroval se proto darovaným receptem, vylepšil jej a roku 1807 začal svůj vynález prodávat pod názvem English Bitter, který se později změnil na Karlsbader Bitter nebo Becherbitter. Tehdy se doporučovalo , že nejlepších léčebných účinků se dosáhne, když se bude popíjet dvacet gramů ráno a dvacet večer.
Po Josefu Becherovi převzal obchod i výrobu likérů jeho syn Johann Nepomuk, který je považován za pravého zakladatele likérky. Právě jeho podpis najdete na každé typické placaté láhvi Becherovky, kterou roku 1866 vytvořil Karel Laube, švagr Johanna Bechera. Zajímavostí je, že pod německým názvem Karlsbader Becherbitter byl likér znám až do roku 1945, pak byla likérka znárodněna a začal se prodávat jako Becherovka.
Becherovka neboli lék na žaludek
Becherovka byla původně vyvinuta jako léčebný prostředek pro zažívací potíže a podporu trávení, ale její vynikající chuť a aroma přitáhly pozornost mnoha lidí, což vedlo k jejímu rychlému rozšíření a popularitě. Od počátku byla původní receptura utajována jako rodinné tajemství, předávala se z generace na generaci a vyhlášený likér se podle ní vyrábí dodnes.
Tajemná směs bylinek
Becherovka je známá svou hořkou a sladkou chutí s jemnými bylinnými tóny.
Likér je vyroben z více než 20 druhů bylin, koření a kořenů, které jsou pečlivě vybrány a smíchány dohromady. Následuje proces macerace a destilace, který dává Becherovce její charakteristickou chuť a aroma. Dnes se Becherovka vyrábí v novém moderním areálu becherovky v Karlových Varech-Bohaticích, původní továrna však byla v centru města v historické budově Steinberky, kterou nechal postavit Jan Becher v roce 1867.
Zde se pak Becherovka vyráběla více než 100 let a v současnosti se tu nachází Návštěvnické centrum Becherovka. Vypráví se, že bylinky, které zbyly z procesu macerace, prý dřív továrna nabízela karlovarským zahrádkářům. Byliny se zbytky lihu totiž fungovaly jako výborné hnojivo. Když je prý náklaďák rozvážel po městě, linula se vůně „becherovkových“ bylinek po celých Karlových Varech.
Becherovka jako ideální ingredience do koktejlů
Becherovka se pije nejen samotná jako digestiv, často se používá i jako základ pro různé koktejly. K nejznámějším patří již zmiňovaný Beton – jednoduchý koktejl z 40 ml Becherovky a 100 ml toniku. K němu v průběhu let přibyla spousta modernějších drinků, které budete moci ochutnat i letos na filmovém festivalu v Karlových Varech. A nebo si můžete trochu vylepšený Grep Beton připravit doma.
Budete potřebovat: led, 40 ml Becherovky Original, 50 ml toniku, 50 ml grepového džusu a plátek grepu na ozdobu.
- Sklenici naplňte ledem a nalijte na něj Becherovku.
- Přidejte tonik a dolijte grepovým džusem. Vše opatrně promíchejte a dozdobte plátkem grepu.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Becherovka
Becherovka.com: Objevte přes 200 let staré tajemství Becherovky
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více