Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vedle pramenů jsou kulaté tenoučké oplatky jedním ze symbolů našich lázeňských měst. Křupavou dobrotu si sice v současnosti můžete koupit v každé samoobsluze, nejlépe ale chutnají u zdroje, nebo lépe řečeno právě u pramene. Třeba v Karlových Varech, kde brzy začíná Mezinárodní filmový festival.  

Oplatky jako symbol českých lázní

Lázeňské oplatky s náplní jsou neoddělitelnou součástí té pravé lázeňské atmosféry, stejně jako pítka, z nichž můžete usrkávat léčivé lázeňské prameny. Již jen vůně této speciality vás navnadí na tu správnou lázeňskou pohodu a přenese vás do časů, kdy se po lázeňské kolonádě procházely dámy s dlouhými sukněmi, klobouky a slunečníky a konverzovaly během popíjení minerálek.

Lázeňské oplatky se vyrábějí a prodávají snad v každém lázeňském městě, třeba v Luhačovicích, Teplicích nad Bečvou nebo v Libverdě a také na významných poutních místech u nás. Nejslavnější jsou však ty z Karlových Varů a Mariánských Lázní

Odkud jsou lázeňské oplatky

První lázeňské oplatky ovšem údajně pocházejí z premonstrátského kláštera v Teplé a jejich původ sahá do 18. století. Legenda vypráví, že místní kuchař měl pro hosty připravit nějaký zákusek. Udělal proto těsto podobného tomu, z něhož se pečou hostie, jen do něj přidal pro vylepšení mléko a cukr. Pak těsto nalil do kovových kleští na hostie, tzv. oplatečnic, a upekl je.

Mezi dvě oplatky poté pro lepší chuť nasypal směs oříšků, cukru, skořice a koření a vše dal ještě zapéct. Dezert měl úspěch a zakrátko se jeho věhlas rozšířil a oplatky se začaly vyrábět i jinde. 

Oplatky z Karlových Varů

Možná ale oplatky opravdu pocházely přímo z našeho nejznámějšího lázeňského města Karlových Varů, neboť podle některých pramenů se v karlovarských domácnostech tenké kulaté oplatky o průměru 13 cm s přídavkem vřídelní vody pekly již kolem roku 1770 a možná dokonce i mnohem dříve.

O pár let později se o nich objevila zmínka i v průvodci po Karlových Varech. Podle něj se už před rokem 1800 zde podobné oplatky podávaly lázeňským hostům k čaji, přičemž jejich cena byla 8 krejcarů. 

V 2. polovině 19. století pak vznikla v Karlových Varech první opravdová oplatkárna Barbory Bayerové, přičemž právě společnost Bayer se na dlouhá léta stala tou nejznámější značkou oplatek vůbec a dodávala oplatky dokonce i na vídeňský dvůr.

Již na počátku 20. století bylo po celých Karlových Varech 22 oplatkáren, tehdy stála jedna oplatka 16 haléřů. „Dnes za ni zaplatíte 20 Kč, celá krabička pak stojí 65 Kč,“ upřesňuje pro Toprecepty Barbora Jílková, jednatelka společnosti Karlovarské oplatky. Oplatky byly velice populární dobrotou a za roky jejich existence si je oblíbilo  i mnoho slavných lázeňských hostů, dokonce i takové osobnosti jako J. W. Goethe, ruský car Petr Veliký, Wolfgang Amadeus Mozart či F. Schiller. 

Po znárodnění výrobců oplatek v celém kraji vzniká národního podnik Karlovarské oplatkárny, který byl v 70. letech minulého století přejmenován na Kolonádu. Tato značka se ale později přesunula do Mariánských Lázní. 

Kde se vyrábí karlovarské oplatky?

To však neznamená, že by se oplatky v Karlových Varech přestaly vyrábět. V současnosti je zde hned několik výrobců navazujících na původní tradici.

Oplatky se přímo prodávají pod značkou Karlovarské oplatky, kromě toho si můžete u karlovarského nejznámějšího pramene Vřídla koupit oplatky z Karlovarské pekárny s loga vřídla v rohu papírové krabice. Léčivá karlovarská vřídelní voda je však součástí oplatek obou značek. 

A stejně jako kdysi, i dnes se oplatky stále vyrábějí ručně, jak pro Toprecepty potvrdila Barbora Jílková, jednatelka společnosti Karlovarské oplatky. 

Je libo oříškové nebo čokoládové?

Ačkoli se dnes vyrábějí oplatky v mnoha různých neobvyklých příchutích (třeba i vaječný likér, zázvor a med nebo dokonce čokoláda s chilli), původní oříšková verze společně s čokoládovou patří k nejoblíbenějším.

Čokoládové oplatky mají klasickou tukovou krémovou náplň, ty oříškové jsou plněné křupavou oříškovou cukrovou směsí ovoněnou skořicí. Právě ty oříškové se podávají ještě ohřáté, což jim zajistí úžasnou vůni a ještě mnohem lepší chuť.

Pak už záleží na vás, zda je budete na kolonádě zapíjet prameny z pítka nebo si je dáte jako „sváču“ mezi jednotlivými festivalovými filmy. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Lázeňská oplatka
Kvoplatky.cz: Náš příběh, Jak to všechno začalo
Karlovarskapekarna.cz: Tradiční karlovarské oplatky
Varyguide.cz: 
Speciální tip Vary Guidu: Vřídelní oplatky
 


 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více