Co s přebytky úrody? Ovocné dřeně jsou skvělým letním osvěžením, potřebujete na ně jen dvě ingredience a hotové jsou za chvíli
3. 7. 2023 Životní styl
Zmrazená ovocná dřeň je nejjednodušší formou zdravé zmrzliny a dá se využít i jako polotovar v případě, že není po ruce čerstvé ovoce. Které druhy ovoce jsou na výrobu vhodné a jak je zpracovat?
Ovocné dřeně z jakýchkoli přebytků
Na ovocnou mraženou dřeň lze použít téměř jakékoli zralé ovoce. Pro zachování maxima vitamínů je však vhodné sáhnout po takovém, které se nemusí před zmrazením podusit. Následující tabulka napoví, které ovoce je možné zpracovávat zasyrova, které druhy potřebují tepelnou úpravu a které nejsou po zmrazení příliš chuťově zajímavé. I ty lze ovšem vylepšit kombinací s chuťově výraznějším ovocem.
Nepotřebují tepelnou úpravu |
Potřebují tepelnou úpravu |
Chuťově nevýrazné |
jahody |
jablka |
meloun |
maliny |
hrušky |
hrozny |
ostružiny |
švestky |
kiwi |
meruňky |
blumy |
ananas |
broskve |
|
|
borůvky |
|
|
třešně |
|
|
višně |
|
|
rybíz |
|
|
mango |
|
|
banány |
|
|
Samostatnou kapitolou jsou citrusy, které lze na dřeň rovněž použít, je však dobré je rozdělit na měsíčky a každý zbavit tenké slupky a bílých částí, které mají hořkou chuť.
Ne každé ovoce je vhodné rozmixovat
Ovocná dřeň se zpravidla připravuje rozmixováním, oslazením a následným zmrazením ve formičkách. Pozor však na ovoce s pecičkami, které mohou při mixování způsobit zhořknutí dřeně. Miniaturní pecičky na povrchu jahod jsou výjimkou, ale například maliny, rybíz, hrozny nebo kiwi je třeba namísto mixování rozmačkat vidličkou, případně ještě následně přepasírovat přes síto a pecičky tak oddělit.
Mixování bude obtížnější u méně zralého ovoce, např. meruněk, třešní apod., které je lepší chvíli podusit. I kvůli sladší chuti je však vhodnější úplně zralé ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Jak na mraženou ovocnou dřeň?
Příprava dřeně z čerstvého ovoce, které nepotřebuje podusit, už nemůže být jednodušší. Očištěné, odpeckované a pokrájené ovoce rozmixujte společně s cukrem nebo medem podle chuti, naplňte jím např. čisté kelímky od jogurtů nebo jiné menší nádobky vhodné do mrazáku a nechte zmrazit alespoň 2 hodiny.
Ovocnou dření můžete také naplnit tvořítka na nanuky nebo si improvizované nanuky vyrobit i bez nich. Stačí vám k tomu užší kelímek od jogurtu, dřívko na nanuky nebo silnější špejle a potravinová folie. Dření naplňte čistý kelímek, obalte jej potravinovou folií, vyřízněte do ní menší otvor a dřívko jím prostrčte zhruba do poloviny kelímku. Folie se postará o to, aby dřívko drželo ve stejné poloze až do úplného zmrazení.
Mohlo by vás zajímat
Čím vylepšit ovocnou dřeň?
V této oblasti se dá experimentovat s různými kombinacemi ovoce v různých poměrech. Skvělá je například jahodovo-meruňková dřeň nebo kombinace manga s banánem. Stačí jen najít tu svou nejlépe vyhovující.
Sladší ovoce je dobré obohatit o kyselejší příchuť pomocí citronu nebo limetky, výbornou chuť dodá také použití vanilkového cukru místo toho klasického. Pro jemnější a krémovější konzistenci lze přidat trochu hustého jogurtu nebo smetany. Zajímavá je i dřeň s kefírem.
Recept na jednoduchou jahodovou dřeň
Za malý kelímek jahodové dřeně z obchodu zaplatíte kolem 25 Kč a jahod v něm najdete jen asi 50 %. Zbytek obsahu tvoří voda a různé vylepšující látky. Domácí jahodová dřeň se proto vyplatí, i když nemáte jahody z vlastní zahrádky.
Na 500 g jahod budete potřebovat asi 30 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr nebo odpovídající množství medu. Množství sladidla je však jen orientační, vždy záleží na chuťových preferencích.
Omyté jahody zbavené stopek nakrájejte na menší kousky a společně s cukrem nebo medem rozmixujte dohladka. Jahodovým pyré naplňte důkladně omyté kelímky od jogurtů nebo jiné menší nádobky a nechte v mrazáku alespoň 2 hodiny.
Před podáváním dřeň nechte „povolit“ asi 10 minut v pokojové teplotě.
Použití ovocné dřeně
Mražená ovocná dřeň je skvělým osvěžením, ale dá se použít i jako přísada například pro ochucení bílého jogurtu, do snídaňové kaše nebo po rozmrazení jako přesnídávka či přísada do dezertů. Ohřátou ji můžete podávat i jako omáčku k ovocným knedlíkům nebo nokům.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vykostit kuřecí stehna? Vykostění zabere jen chvíli a šťavnaté stehenní řízky využijete do spousty pokrmů
Stehenní kuřecí maso je daleko šťavnatější a křehčí než prsní. V obchodě jsou k dostání kuřecí stehna s kostí, které můžeme péct v celku, nebo již… Číst více
Čím plníme kuřecí stehna? Vyzkoušejte nádivku z housky, zeleninu či uzeninu
Nejlepším způsobem přípravy kuřete je vaření, a to ideálně pomalu tažený vývar. Dobrou volbou je také vaření v páře nebo dušení. Pro ozvláštnění… Číst více
Luxus na talíři v Prostřeno! Steak Wagyu za dva tisíce! Jak k němu ladí francouzské brambory grenaille?
Pokerový hráč Honza chce v pátek soutěžící v… Číst více
Tři božské večeře do 50 korun: Recepty na voňavá kuřecí stehna, snadné rizoto i zapečené těstoviny
Večeře do 50 korun je pořádnou výzvou, přesto se… Číst více
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně
Lukáš Neckář zastává názor, že asijská kuchyně… Číst více
Nejlepší sushi na světě dělá Čech! Richard Tomáš získal první místo v mezinárodní soutěži World Sushi Cup Japan. Tohle ukázal porotě!
Český sushi master Richard Tomáš uspěl v… Číst více
Jak vyudit kuřecí stehna v domácí udírně? Poradíme, jak maso naložit i vyudit
Při uzení se využívá jedinečných konzervačních a chuťových vlastností kouře. Kuře můžeme vyudit celé, jednodušší je ale udit jednotlivé porce.… Číst více
Recepty z kuřecího masa: Nechte se inspirovat výběrem z našeho receptáře
Kuřecí je jemné a chuťově výtečné maso s vysokým podílem bílkovin a s minimem kalorií. Ať už si vyberete celé kuře nebo jen části z prsou, stehen či… Číst více
Jiří Helekal připravil kuře se „šmatlafundou“: Vařím, na co stačím, kuchař taky nemusí umět zpívat, říká zpěvák
Jiřina Bohdalová ve svém pořadu Hobby naší doby… Číst více
Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více