Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Jde to snadno, rychle a zdravě
Zdroj: Brooke Lark, Unsplash.com

Přepadla vás chuť na zmrzlinu? Žádný problém – příprava domácí zmrzliny je mnohem snazší, než se na první pohled zdá. Jako bonus máte plně pod kontrolou její složení, a tak ho snadno přizpůsobíte momentálním chutím a zároveň výrazně ozdravíte. Od domácí pochoutky, která se oproti většině kupovaných zmrzlin obejde bez ztužených tuků, přemíry sladidel i barviv, vás dělí jen pár otáček mixéru.

Kdy a jak si domácí zmrzku dopřát?

Domácí zmrzlina přijde vhod nejen během parných letních dní, ale i na dětských (či dospěláckých) oslavách. Díky zdravějšímu složení si ji navíc můžete dopřát jen tak na svačinku nebo jako dezert po rodinném obědě či večeři.

Pro výrobu domácí zmrzliny existují speciální pomocníci v podobě zmrzlinovačů. hravě si však vystačíte s průměrným stolním mixérem, tyčovým mixérem opatřeným mixovací nádobou nebo s multifunkčním kuchyňským robotem. Pokud zmrzlinu neslupnete hned, potřebujete už jen trochu místa v mrazáku.

Domácí zmrzlina pak může mít hned několik podob. Výslednou hmotu lze zmrazit ve vaničkách a následně nabírat klasické kopečky. Za pár korun však pořídíte také praktická tvořítka, se kterými snadno vykouzlíte oblíbené nanuky na špejli.

Ovocná dřeň

Evergreenem, který každoročně vyráběly už naše babičky, je ovocná dřeň. Očištěné ovoce stačí jednoduše rozmixovat a naplnit do krabiček, střívek nebo tvořítek. Kyselejší ovoce doporučujeme doladit cukrem nebo jiným sladidlem.

Tip: Nemějte strach ovoce kombinovat nebo volit různé exotické druhy – kromě klasiky v podobě lesních plodů nabízí perfektní osvěžení také meloun nebo kiwi. Sladkou chutí vás pak nadchne třeba mango či broskev. Zajímavé obměny dosáhnete také přidáním čerstvých bylinek – k meruňce ladí například meduňka, chuť jahod pak podtrhne máta.

Mléčná nebo smetanová zmrzlina

Obsah mléka nebo smetany udělá ze zmrzliny lahodný dezert, který vás pohladí na jazyku i na duši. Přijde vhod při výrobě poctivých zmrzlinových pohárů, porce rozplývající se zmrzliny však o několik úrovní pozvedne také vaše domácí dezerty – chybí už jen decentní kopeček šlehačky.

Experimenty vítány

Při výrobě domácí zmrzliny přitom můžete popustit uzdu fantazii. Nanuky lze dozdobit čokoládovou polevou nebo vyzkoušet opravdu originálních kombinace – třeba s čajovým základem.

Lahodnou zmrzlinu snadno připravíte také z kokosového mléka, které si s chutí dopřejí i vyznavači veganských pokrmů nebo strávníci, kteří se kravskému mléku vyhýbají ze zdravotních důvodů. Kokos navíc zmrzlině dodá ještě intenzivnější nádech léta a exotiky. Výroba přitom zůstává stále stejně snadná. Předchází jí jen jeden důležitý krok navíc: plechovku kokosového mléka nechejte alespoň půldne ztuhnout v lednici. Tuhou část poté vyšlehejte v pevný krém spolu s čtyřmi lžícemi agávového či javorového sirupu a ovocem podle chuti.

Zmrzlina last minute

Pokud při výrobě zmrzliny použijete mražené ovoce místo čerstvého, nemusíte čekat až směs ztuhne. Přidáním mléka pak snadno dosáhnete konzistence oblíbeného milkshaku.

Ať už se zmrzlinu rozhodnete konzumovat rovnou, nebo ji uložit do mrazáku, určitě vyzkoušejte verzi s banánovým základem. Banán totiž dokáže nahradit mléčnou složku a dodává zmrzlině nasládlou chuť. Obejdete se tak bez nutnosti přidávat cukr i mléko, a získáte tím veganskou pochoutku zcela bez laktózy. Banánová zmrzlina vás okouzlí v kombinaci s malinami i arašídovým nebo oříškovým máslem. Tip: Banán lze taky zmrazit vcelku – stačí do něj zapíchnout špejli, obalit ho čokoládou a dozdobit oříšky či kokosem.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více