Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanová jahodová zmrzlina se dá připravit i bez zmrzlinovače. Aby v ní nezůstaly krystalky, musí se v mrazáku několikrát promíchat
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

V horkých letních dnech toužíme po ochlazení. Jahody a zmrzlina jdou báječně dohromady. Proč si tedy nepřipravit smetanovou jahodovou zmrzlinu, která nás rychle osvěží a stoprocentně ochladí?

Proč si připravit domácí zmrzlinu

Na zmrzlinu nemusíme do horka do obchodu. Připravit si ji doma není taková věda, jak by se na první pohled mohlo zdát. A ani nemusíme mít zmrzlinovač. Kromě toho ze surovin, které si sami vybereme, je zmrzlina nejlepší.

Sice dnes můžeme sehnat i zmrzliny, které jsou kvalitní, ale u takových to naše peněženka i hezky pocítí.

Jahody výborně chutnají, ale jejich drobnou nevýhodou je to, že se snadno kazí. Můžeme je nejen zamrazit a připravit jahodový sorbet, ale také si z nich přichystat vynikající domácí jahodovou zmrzlinu, třeba se smetanou

Co je potřeba na jahodovou zmrzlinu

Na jahodovou zmrzlinu potřebujeme dobré čerstvé jahody, cukr krupici, citronovou šťávu, smetanu a mléko. Jahody se mohou používat i zmražené, jen je třeba je nechat trochu povolit a mixovat až pak. Podíl cukru je třeba vyzkoušet. Důležité je myslet na to, že nezmrzlá směs je sladší, než ta výsledná.

Pokud si chceme zmrzlinu trochu vylepšit, můžeme přidat trošku citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu. Hodí se také malé množství vanilkové esence nebo vanilkový cukr.

Jak připravit jahodovou zmrzlinu bez zmrzlinovače

Pokud máme výrobník zmrzliny, ušetří nám práci i čas. Ale ani pokud nemáme zmrzlinovač, nemusíme se domácí zmrzliny vzdávat. Celý obsah zkrátka nalijeme do nádoby, která může do mrazáku, a vložíme ji tam. Po hodině mražení ji vyndáme a dobře obsah promícháme. Zase vrátíme do mrazáku. Tak to zopakujeme ještě minimálně dvakrát. Výsledná zmrzlina nebude mít velké krystalky a více si pochutnáme.

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Jak připravit smetanovou jahodovou zmrzlinu

Na jednoduchou smetanovou zmrzlinu si připravte: 300 g čerstvých jahod, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr (pár kapek vanilkové esence), 1 lžíci citronové šťávy, 140 ml smetany a 60 ml mléka.

Jak na to? Jahody omyjte, odstopkujte a dejte do mixeru. Zalijte citronovou šťávou, rozmixujte, pak přidejte všechny zbývající přísady a ještě jednou mixujte.

Pokud máze výrobník zmrzliny, je práce snadná. Stačí jahodovou směs nalít do výrobníku a zamrazit. Jestliže ho nemáte, dejte směs do nádoby vhodné do mrazáku a vložte ji tam. Během procesu mražení zhruba 2x až 3x, vždy po hodině, vyndejte nádobu z mrazáku, a obsah promíchejte. Získáte tak zmrzlinu bez velkých krystalků.

Pokud zmrzlinu nespotřebujete, můžete ji uchovávat v mrazničce v nádobě pevně uzavřené víkem.

Náš tip: Připravte si výbornou jahodovou zmrzlinu pro změnu s tvarohem, podle tohoto videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

27. 6. 2023 21:27

:-8:-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více