Tour de France 2023: Závodníci snídají banány nebo avokádo, svačí rozinkový chléb, ale v určitých fázích nesmějí konzumovat nic
17. 7. 2023 Ostatní
Tour de France je v plném proudu a diváky slavného závodu napadají při jeho sledování různé otázky. Třeba, kdy se během náročných etap stihnou závodníci najíst, popřípadě, co je vlastně součástí jídelníčku profesionálního cyklisty. Pokusíme se vám v tomto článku na tyto dotazy odpovědět.
Co je pro cyklistu nutnost
Nejprestižnější cyklistický závod na světě, Tour de France, vyvrcholí až 23. července, ale již od svého startu opět budí pozornost. Nejen dramatické okamžiky v jednotlivých etapách jsou ovšem tématem diskuzí.
Mnoho lidí například zajímá, jak musí člověk jíst, aby tak náročný sportovní výkon vydržel. Podle serveru Road.cc jde především o dostatečný příjem sacharidů.
Mohlo by vás zajímat
Snídaně je základ
Tělo cyklisty na Tour spálí okolo 6000 kalorií, které je třeba doplnit, aby nedošlo ke zdravotním problémům. Proto účastníci slavného závodu nesmí nic podcenit už od snídaně, kterou si dávají zhruba 3-4 hodiny před startem. Obvykle to bývá v devět hodin ráno. K snídani se často podávají vejce, avokádo, ovoce, cereálie, palačinky někdo dává přednost ovesným kaším. Nechybí ani káva.
„Jídlo přizpůsobujeme potřebám nejen pro danou etapu, ale i pro jednotlivé jezdce,“ říká Stephanie Scheirlyncková, nutriční specialistka společnosti Trek-Segafredo. „Pokud se třeba jedná o horskou etapu, zvolíme bohatou nabídku sacharidů, protože to je „palivo“ pro stoupání, ale také dbáme na to, aby jídlo obsahovalo málo vlákniny, protože nechceme, aby způsobovalo zadržování tekutin,“ dodává.
Svačina v autobuse
Kolem půl jedenácté si závodníci dávají svačinu, bývá to v autobuse po cestě na start etapy. Klasicky do ní patří banány, rozinkový chléb nebo rýžové koláčky s medem. Opět je důležité, aby byly doplněny zásoby sacharidů.
Během závodu může nastat problém
Stravování během jednotlivých etap se liší. Například v náročnějších etapách se tělo spoléhá na sacharidy, což znamená nutnost spotřebovat více speciálních energetických gelů a nápojů.
Gely jsou vhodné obzvlášť v náročnějších částech závodu, kdy jezdec může mít problémy se žvýkáním a nemůže si tak dopřát třeba energetickou tyčinku, nebo rohlíky s marmeládou, které také patří do výbavy každé stáje.
Pozor je ovšem si dát na přísná pravidla, která zakazují dodávky jídla závodníkům například během prvních třiceti a posledních dvaceti kilometrů etapy či ve sjezdech z hor uvedených v horské klasifikaci. Jako trest slouží časová penalizace, která závodníkovi může ve výsledku zkazit celkové umístění.
Dojezd a večeře
Po skončení etapy neprodleně začíná regenerace. „Nápoje na zotavení dostávají závodníci hned,“ říká Scheirlyncková. „Dáváme je závodníkům v koktejlu, protože se snadno pijí a pomáhají také s rehydratací,“ vysvětluje s tím, že do koktejlu se v mixéru přidá i čerstvé ovoce a v případě horkého počasí i led.
Posledním jídlem účastníků Tour de France je v den závodu večeře. Její skladba je určena podle náročnosti etapy, která čeká na jezdce další den. Většinou je v menu salát, polévka a například ryba. Vždy je dbáno na to, aby jídlo obsahovalo dostatečné množství sacharidů, které cyklisté po náročné etapě potřebují.
Zdroje informací:
road.cc - How do Tour de France riders eat on the move?
cyclingweekly.com - This is what you have to eat to compete in the Tour de France
teamefcoaching.com - The Tour de France menu: what the riders eat
Cyklisté rádi doplňují energii pomocí banánů. Zkuste to i vy a dejte si skvělé banánové lívance podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled levných jídel pro celou rodinu šetřících váš rozpočet. Jak se najíst a ušetřit?
Levně jíst lze i dobře a výživně. Máme konečně příležitost naučit rodinu na jídla šetřící rodinný rozpočet, aniž by měli její členové pocit ošizení.… Číst více
Kterou mouku použít na kynuté lité těsto? Vyzkoušejte náš tip a buchta se vždy povede
Kynuté koláče jednoduše patří k osvědčeným a poctivým receptům. Voní máslem, rumem a jsou šťavnaté po ovoci, které můžeme dát čerstvé, kompotované i… Číst více
16 receptů na levná bramborová jídla: Za málo peněz hodně muziky a plná bříška
Bramborová jídla jsou skvělou volbou, pokud plánujete vařit rychle, snadno, ale přesto opravdu sytě a ke všemu ještě navíc za minimum peněz. Z pár… Číst více
Brambory v naší kuchyni: Poradíme, jak se vyznat v typech i jak je správně zpracovat
Brambory jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Jejich využití je opravdu široké a chutné jsou nasladko i naslano. Připravit je lze během chvilky… Číst více
Jakou mouku na nekynuté lité těsto? Je skvělé na moučníky, palačinky i lívance
Lité těsto se běžně připravuje bez cukru a kypřidel, nicméně vzhledem k použití u různých receptů se jeho příprava mírně liší. Palačinky nakypříme… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Co uvařit ke špeclím? Můžete je servírovat jako hlavní chod, přílohu i dezert
Špecle, z německého spätzle, jsou tradičním pokrmem v germánských zemích. Na přípravu těsta vám postačí pouze mouka, vejce, sůl a mléko, případně… Číst více
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
Soutěž Peče celá země odstartovala 6. ledna svou… Číst více
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Michaela Landová se ve třetí řadě Peče celá země… Číst více
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Třetí řada Peče celá země opět slaví u diváků… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více