Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opékání špekáčků k letním večerům neodmyslitelně patří. Příprava je rychlá a zábavná, s našimi tipy může být i kreativní. Nařezání špekáčků na obou koncích je nesmrtelnou klasikou, jak se však můžete přesvědčit, způsobů je daleko více.

Špekáček musí být uvnitř propečený a na povrchu křupavý

Základem chuti i vlastností při opékání je kvalitní špekáček, ve kterém musí být obsaženo více než 40 % masa a podíl tuku nemá překročit 45 %. Právě správný poměr masa a tuku zajistí, že se nebude opékaný špekáček trhat, při správné manipulaci se nespálí a samozřejmě bude i skvěle chutnat.

A jak zajistit optimální křupavost na povrchu, díky které jsou špekáčky tolik oblíbené, a zároveň propečení uvnitř? Pokud špekáčky správně naříznete a dáte si pozor, aby v místě napíchnutí na opékací jehlu zůstaly dostatečně silné, máte vyhráno. U nařezávání špekáčků platí jedno základní pravidlo. Čím drobnější vzory, které nařezáním vzniknou, tím více dokřupava opečené plochy.
Otestovali jsme pro vás 8 různých způsobů řezání a zjistili i, který je pro to nejlepší propečení ideální. 

Osm způsobů nařezání špekáčků

Na kvalitních špekáčcích zakoupených v Albertu, na kterých výrobce udává 85 % masa, jsme vyzkoušeli osm různých způsobů nařezání. Na výsledky i náčrtek řezu se můžete podívat také v galerii pod článkem. Najdete je zde ve stejném pořadí, jako jsou podrobně popsány níže.

Na řezání, které nesmí být příliš hluboké, aby se špekáček při opékání nerozpadl, je ideální použit menší ostrý nůž, na některé způsoby se bude hodit i špejle se špičatým hrotem. Jaké jsou tedy možnosti?

  1. Špekáček nařezaný „na ježka“ nebo také „na šachovnici“, zkrátka na malé kostičky, které zajistí dokonalou křupavost po celém povrchu. Čím menší se vám povedou čtverečky, tím křupavějšího výsledku dosáhnete.

  2. Nesmrtelná klasika v podobě naříznutí obou konců samozřejmě na seznamu nesmí chybět. Konce se při opékání rozevřou a vychutnáte si vzniklé opečené špekáčkové hranolky. U tohoto způsobu je větší riziko, že špekáček skončí v ohništi, proto se musí dávat pozor na hloubku řezu. Z každého konce by neměla přesáhnout 1/3 špekáčku.

  3. Kombinace „ježka“ a naříznutých konců je také zajímavou možností, jak naříznout špekáček. V tomto případě konce nařízněte trochu méně, aby byl prostor na čtverečky uprostřed.

  4. Naříznutí špekáčku do spirály šlo s ostrou špičkou nože snadno, jen to chce trochu šikovnosti, aby nůž řezal rovnoměrně pro dobrý estetický dojem.

  5. Vedete-li podélné řezy po celé délce špekáčku, můžete si po opečení odtrhávat krásně křupavé špekáčkové hranolky. Postup uvidíte na fotografii a nákresu v galerii. 

  6. Zejména děti ocení špekáčky nařezané do tvaru chobotnice. Řez veďte stejně jako u klasiky z varianty 2 od jednoho konce a prořízněte asi do 2/3. Druhý konec nechte nenaříznutý. Ten bude tvořit hlavu chobotnice. Pro efekt můžete také špejlí naznačit oči a špičkou nože další detaily.

  7. Fantazii se meze nekladou. Špekáčky snesou i kreativní zacházení a můžete do nich vyřezat jednoduché ornamenty. Každý kus tak může být opravdový originál.

  8. Nakonec jsme vyzkoušeli i minimalistickou verzi pro ty, kteří si raději vychutnají vnitřek špekáčku a nepotrpí si na křupavé škvarečky na povrchu. Bez jakéhokoli zásahu by nad ohněm špekáček praskl a nebyl by rovnoměrně propečený, proto jsme ho po celém povrchu propíchali špejlí s hrotem. Díky otvorům byl skvěle propečený, nicméně estetický dojem na rozdíl od jeho kolegů nebyl nic moc.

Naše hodnocení řezů špekáčků

Křupavost

Milovníkům co nejvíce křupavých částí určitě doporučujeme nařezání na chobotnici a také první dvě varianty. Nejméně vás pak osloví propíchání špejlí.

Snadné řezání

Zde naopak dírky pomocí špejle s hrotem vítězí, v těsném závěsu pak následují podélné řezy u varianty 5. Trochu obtížněji se dělala spirála tak, aby byla hezká na pohled, a také ornament vyžaduje trochu zručnosti.

Estetika

Který z námi vyzkoušených řezů špekáčků je nejhezčí, samozřejmě záleží na individuálním vkusu. Za nás je vítězem spirála a „ježek“, přítomné děti podle očekávání vybraly chobotnici a sluníčko.

Na způsob řezů i na výsledné opečení se podívejte do naší galerie: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více