Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Kuře má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. I v létě milujeme recepty s kuřetem, a to obzvlášť ty jednoduché. Klasikou pak je to připravené v jednom pekáčku s dobrotami ze zahrádky, kdy se fantazii meze nekladou.

Proč si vyletnit kuře

Kuře bývá na našich stolech poměrně často. V létě je jeho příprava o trochu snazší.  Můžeme totiž využít výpěstky ze zahrady. A radost z jídla je pak ještě mnohem větší. V létě také bývá zelenina dostupnější a můžeme využít lokální zdroje. Také míváme větší zásoby. Když různé ingredience narovnáme do jednoho pekáčku, odpadne starost se spoustou nádobí spojeného s přípravou jídla.

Co se dá využít na přípravu letního kuřete 

Samotné kuře stačí pouze posypat základním kořením, čili pepřem, paprikou a solí. Využít ale můžeme i koření na pečené kuře. Kouzlo letního receptu spočívá v dalších surovinách. Využít můžeme cukety, lilky, malá rajčátka. Ke kuřeti se výborně hodí pečené citrony. Chybět by také neměly neloupané stroužky česneku, hodí se i cibule nakrájená na měsíčky. Cibuli můžeme péct hned s kuřetem v jednom pekáčku, anebo udělat výjimku a opéct ji na oleji v pánvičce stranou. Milovníci pikantních chutí si mohou přidat třeba chilli papričku nakrájenou na kousky.   

Kuře můžeme připravit i s bramborami. Nejlepší jsou malé brambůrky, které budou na dně pekáče. Pokrm se po prvotním zapečení podlévá vývarem (kuřecím nebo zeleninovým). Můžeme ale také využít bílé víno. 

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak na letní kuře z jednoho pekáčku

Na přípravu tohoto kuřete budete potřebovat: 4 kuřecí čtvrtky, 800 g malých brambor, 1 paličku česneku (neoloupané stroužky), 4 lžíce oleje, 1 citron, 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, mletou papriku, pepř, sůl, 2 mladé cukety, hrst malých rajčátek, 1 chilli papričku a lístky bazalky na ozdobení.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřecí maso osolte, opepřete a posypejte paprikou. Brambory omyjte, osušte, větší překrojte a osolte. Do většího pekáče dejte olej, vložte kousky masa, brambory. Neoloupané stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože a přidejte do pekáčku. Citron rozpulte a polovinou pokapejte kuře a brambory. Druhou polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do pekáče. Pekáč vložte do trouby a pečte asi půl hodiny. Pak přilijte vývar a průběžně během pečení podlévejte.

Cukety omyjte a nakrájejte na kostky. (Mladá cukety není třeba loupat.) Chilli papričku rozpulte, zbavte ji semínek a nakrájejte ji nadrobno. Asi čtvrt hodiny před dopečením kuřete pekáč vyndejte z trouby a přidejte cuketu, pokrájenou papričku a rajčátka. Vraťte do trouby na dopečení. Pak natrhejte listy bazalky a hotové jídlo s ní ozdobte. 

Náš tip: Připravte si kuřecí stehna s rýží z jednoho pekáčku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více