Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchá zmrzlina ze sáčku chutná i pobaví: Stačí na ni jen pár ingrediencí a hotová je díky malému kouzlu za chviličku
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Máte pocit, že výroba domácí zmrzliny je příliš složitá? Pro zmrzlinu ze sáčku to rozhodně neplatí. Její příprava nadchne hlavně děti, které potěší, jak snadno si mohou zmrzlinu dělat. Základ je vanilkový, ale když ji vylepšíte polevou nebo kousky ovoce, získáte pohár skoro jako z cukrárny. 

Zmrzlina do 10 minut

Zmrzlina ze sáčku je ideální pochoutkou, kterou uděláte v nouzi, když vás přepadne neutuchající chuť na zmrzlinu a v mrazáku už nebudete mít žádné zásoby.

Tuto jednoduchou dobrotu navíc uděláte za chviličku a nepotřebujete na ni žádné speciální vybavení kromě dvou uzavíratelných sáčků. Do jednoho, menšího, přijde domácí směs na zmrzlinu a do druhého, většího, led. 

Stačí jen pět ingrediencí

Základní verze této ledové dobroty ze sáčku je vanilková a potřebujete na ni jen 5 hlavních ingrediencí – smetanu, sůl, led, vanilku a cukr.

Místo smetany lze použít i jen plnotučné mléko pro méně tučnou, ovšem ne tak krémovou verzi, případně je možné mléko a smetanu nakombinovat.

Nejvýraznější vanilkové chuti dosáhnete pomocí vyškrabaných zrníček z vanilkového lusku, můžete je ale nahradit i vanilkovou esencí nebo cukrem.

Pak už záleží jen na vás, zda přidáte i normální cukr nebo zda jej vyměníte raději za nějaký rostlinný sirup, abyste si mohli na zmrzlině pochutnávat bez výčitek, že jste příliš zhřešili sladkým.

Snadno uděláte i jiné příchutě – stačí, když do směsi přidáte nějakou polevu, např. čokoládovou, nebo třeba skořici. Možné je i přidat potravinářské barvivo ještě zajímavější zmrzlinu.

Trik se dvěma sáčky a solí

Kouzlo přípravy této zmrzliny spočívá právě v použití soli, která způsobí tání ledu, aniž by zvýšila jeho teplotu. Sůl se nepřidává do zmrzlinové směsi, nýbrž do sáčku s ledem. Z toho důvodu je třeba raději zvolit sůl hrubší konzistence, u níž je menší šance, že by pronikla do menšího sáčku se zmrzlinovou směsí.

Hlavní předpokladem však je mít kvalitní a dobře těsnící sáčky. Pak už jen budete vše důkladně protřepávat přibližně 10 minut. Smetana se nejprve napění a pak se promění do podoby ledové krémové směsi. Pokud byste případně chtěli raději tužší zmrzlinu, můžete ji ještě dát do uzavíratelné plastové nádoby a umístit na chvíli do mrazáku. 

Jak na vanilkovou zmrzlinu ze sáčku?

Pokud jste dostali chuť na zmrzlinu nebo vás prostě láká jen dělat pokusy, můžete zmrzlinu ze sáčku vyzkoušet podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 1 šálek smetany, 1,5 lžičky vanilkové extraktu nebo semínek z vanilkového lusku, 1 lžíci cukru, led a cca 60 g soli. 

  1. Nalijte smetanu do malého uzavíratelného sáčku na zip a přidejte k ní vanilku a cukr. Sáček pečlivě uzavřete a protřepejte, aby se vše dobře promíchalo. 
  2. Do většího sáčku pak nasypejte led, aby sahal asi do poloviny sáčku a přisypejte sůl. Pak do sáčku vložte menší sáček se smetanovou směsí a ještě jej zasypejte ledem. Uzavřete i větší sáček a poté oba sáčky pořádně protřepávejte asi 6-10 minut, dokud smetanová směs uvnitř trochu neztuhne. 
  3. Hotovou zmrzlinu přendejte do misek a ozdobte ovocem, polevami nebo různými posypky. 

Přesný postup přípravy uvidíte i na následujícím videu: 

@officialfunfoods Ice Cream in a Bag. Easy ice cream recipe in 5 minutes. #icecream #bagicecream #funfoods #tinyspoon #dessert #recipe #foodscience ♬ original sound - James Lamprey


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více