Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ochutnali jsme letošní hit: Vanilková zmrzlina s olivovým olejem a solí je překvapivě dobrá a křupavé vločky soli jí dodají šmrnc
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Ačkoli můžete ve zmrzlinárnách narazit na různé neobvyklé příchutě, zmrzlina má být především sladká, na tom se shodnou asi všichni. Vyměnit čokoládovou polevu za olivový olej a oříšky za vločky soli zní přinejmenším zvláštně. Možná vás tedy překvapí, že to funguje. Tak moc, že s ochutnáváním nebudete moci přestat. 

Neobvyklé spojení sladkého a slaného

Ananas na pizze, slanina s javorovým sirupem, slané preclíky obalené v čokoládě…To jsou jen jedny z mnoha zajímavých kombinací potravin, které u některých vzbuzují přinejmenším údiv, jiní je však naprosto zbožňují.

Spojit sladkou a slanou chuť je pro lidi zkrátka lákavé, což dokládají dnes již poměrně běžné speciality, jako je třeba slaný karamel. Vzhledem k tomu, že se sůl běžně přidává do těsta na koláče a další moučníky, aby z nich vytáhla chuť a podpořila jejich sladkost, možná tyto kombinace nejsou tak úplně od věci.

Pokud patříte k těm, kteří by si do zmrzliny klidně namočili hranolky, což je ostatně v Americe poměrně oblíbená pochoutka, určitě vyzkoušejte i vanilkovou zmrzlinu s olivovým olejem a solí. Tato kombinace je navíc poměrně delikátní a hodna i nějaké luxusní restaurace. 

Zmrzlina z americko-korejské pizzerie

Právě v luxusní restauraci je zmrzlina s olivovým olejem jedním z místních hitů. Tato neobvyklá specialita nás zaujala v populárním „netflixovském“ pořadu Chef's Table neboli Šéfkuchařův stůl.

Jeden díl byl totiž věnován Ann Kim, šéfkuchařce a majitelce vyhlášené pizzerie Lola v Minneapolis. Dcera korejských přistěhovalců v podniku pojmenovaném po milovaném psovi nabízí přímo luxusní neapolskou pizzu s korejským nádechem.

To, že se na neobvyklé kombinace potrpí, pak dokládá nejen její pizza s korejskou pikantní fermentovanou zeleninou kimchi, ale třeba právě i oblíbený místní dezert – jemná smetanová točená zmrzlina pokapaná olivovým olejem a posypaná vločkami soli. I přes prvotní rozpaky se tu tento dezert stal doslova hitem. 

Netradiční dezert z Itálie

Přestože Ann Kim slaví s tímto netradičním dezertem velký úspěch, sama jej nevymyslela. Trend pokapat si zmrzlinu olivovým olejem má své kořeny v Evropě, přičemž s tímto nápadem nepřišel nikdo jiní než ti největší odborníci na zmrzlinu, respektive na gelato, Italové.

A protože olivový olej je v italské kuchyni taktéž oblíbenou ingrediencí, je nasnadě, že za tento sladko-slaný dezert vděčíme zřejmě právě Italům. 

Jak chutná zmrzlina s olivovým olejem?

Připravit si vanilkovou zmrzlinu s olivovým olejem a solí není žádná věda a tuto specialitu si může udělat doma každý. Stačí jen mít nějakou kvalitní vanilkovou smetanovou zmrzlinu, nejlépe ochucenou pravou vanilkou. Pokud bude domácí, je to jenom lépe. Olivový olej byste měli zvolit samozřejmě také nějaký kvalitní extra panenský (extra virgin).

Sůl k posypání je nejlepší použít vločkovou (třeba jednu z nejkvalitnějších vůbec – maldonskou), která při skusu krásně křupne. A víte, co je na této pochoutce ještě tak úžasné? Oproti zmrzlinám s různými jinými sladkými toppingy je tato o trochu dietnější a můžete mít pocit, že jste díky olivovému oleji udělali něco pro své zdraví. A jak tedy tuto pochoutku připravíte?

Budete potřebovat: kvalitní vanilkovou zmrzlinu, extra panenský olivový olej a mořskou sůl Fleur de Sel. 

  1. Do poháru nebo misky dejte 2-3 kopečky vanilkové zmrzliny.
  2. Zmrzlinu pokapejte několika kapkami olivového oleje a posypejte špetkou mořské soli.

Naše zkušenost: A jak nám tedy tento chladivý dezert chutnal? K ochutnávce jsme zvolili kvalitní vanilkovou zmrzlinu Häagen-Dazs Vanilla s bourbonskou vanilkou, která vyniká příjemnou smetanovou chutí.

Olivový olej na krémové zmrzlině fungoval naprosto skvěle a chutě se dokonale propojily. Olej dodal zmrzlině zajímavou lehce pikantní, travnatou, ovocnou a trochu i květinovou chuť.

Úžasné jsou pak na zmrzlině překvapivě i vločky soli. Ty nejen zvýrazní sladkost, ale ještě dodávají zmrzlině svou křupavostí zajímavou texturu. 

Náš tip: Dezert si můžete zdokonalit rovnou i domácí vanilkovou zmrzlinou. Snadno ji připravíte podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více