Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové špagety jsou perfektní přílohou ke kuřeti na kari.
Zdroj: freepik, koláž Toprecepty.cz

Cuketa nabízí každému kulináři velké množství využití. Mimo jiné se dá použít i místo těstovin. Výborné jsou například cuketové špagety, které lze kombinovat třeba s boloňskou omáčkou nebo kuřetem na kari. Právě na něj vám nabízíme recept.

Inspirace Itálií

Úroda cuket je letos opět velmi bohatá, a tak je třeba hledat stále nové varianty, jak ji využít v kuchyni. Pro toho, kdo už vyzkoušel cuketové karbanátky, pomazánky, směsi na topinky, perníky či bublaniny, je tu další tip. Špagety.

Jejich příprava je velmi jednoduchá a zabere skutečně jen pár minut. Navíc oproti klasickým těstovinám neobsahují cuketové špagety téměř žádné sacharidy, tudíž je mohou do jídelníčku zařadit i diabetici či dietáři.

Jednoduchá příprava

Propojením kari, kuřecího masa a cukety také získáte zcela novou chuť, kterou byste jinak jen těžko hledali. Příprava lehkého oběda či večeře do horkých letních dnů je navíc tak snadná, že ji zvládne i nezkušený kuchař nebo ten, koho složité vaření moc nebaví.

Jak na špagety

Pamatujte na to, že z větších cuket se dělají špagety snáze a vytvoříte jich víc. Počítejte s jednou střední cuketou na osobu. Pokud váháte, jestli cuketu loupat nebo ne, vězte, že slupka obsahuje lidskému organismu prospěšnou vlákninu a i vizuálně je dvoubarevná cuketa na talíři zajímavější.

Cuketové špagety s kuřecím masem na kari

Na přípravu dvou porcí pokrmu s nádechem Indie budete potřebovat: 1 větší cuketu (nebo 2 menší), 250 g kuřecích prsou, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku olivového oleje, 2 lžičky kari, 1 lžíci sójové omáčky, hrst vlašských ořechů, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Nejprve si vyrobíme cuketové špagety. Pokud nemáte speciální vykrajovač na zeleninu nebo nástavec na domácím robotu, použijte takzvanou škrabku julienne. Během chvíle s její pomocí vytvoříte ideální špagety.
  2. Kuřecí prsa si nakrájejte na nudličky a vložte do wok pánve s rozpáleným olejem.
  3. Když se maso zatáhne, lehce jej posolte a opepřete. Po zhruba 5 minutách restování přidejte sójovou omáčku. Vše pořádně promíchejte. Pokud bude třeba, dosolte.
  4. Na druhé pánvi si na lžičce olivového oleje zprudka osmahněte lehce osolené cuketové špagety. Než budou připravené, nakrájejte si vlašské ořechy.
  5. Nyní můžete buď špagety vsypat do woku a smíchat s masem, nebo je servírovat na zvláštním talíři, posypané ořechy.

Náš tip: Pokud podáváte cuketové špagety například s boloňskou omáčkou, není třeba je zvlášť tepelně upravovat. Stačí je pouze před podáváním smíchat s teplou omáčkou.

Jestli dáváte přednost klasickým špagetám, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit ty s medvědím česnekem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více