Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny
23. 7. 2023 Ostatní
Mezi oblíbené sladké pochutiny, vyrobené z cukety, jednoznačně patří i perník. Zelenina v něm nijak neruší netradiční chutí, naopak mu dodá výjimečnou vláčnost. Když navíc perník vylepšíte čokoládovou polevou, vytvoříte luxusní dezert.
Pozor na dávkování
Úroda cuket je letos skutečně nadstandardní, proto je třeba stále hledat možnosti, jak se zeleninou naložit. Polévky, francouzská ratatouille, zapečené i smažené cukety už máte za sebou? Nevadí, kromě slaných pokrmů se cuketa naštěstí dá použit i do sladkých dobrot.
Mohlo by vás zajímat
Koho tedy překvapilo, že má na zahradě velké množství této zeleniny, kterou už ani nemá komu dát, navíc všechny slané pokrmy už vyzkoušel, nemusí věšet hlavu. Zeleninu totiž v těstu „zvládne“ třeba nadýchaná bublanina nebo koláč.
Mnoha lidem zachutnal třeba i cuketový perník. Především proto, že díky šťavnaté zelenině získá vláčnost, kterou by normálně neměl. Je však důležité si dát pozor na poměry surovin, aby cuketa spíše nenapáchala škody a perník „nerozmáčela“.
Cuketový perník s čokoládovou polevou
Na přípravu lahodného dezertu budete potřebovat: 400 g nahrubo nastrouhané cukety, 190 g krupicového cukru, 470 g polohrubé mouky, 5 g mleté skořice, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 30 g kakaa, 110 ml oleje, 1 vejce, 125 ml mléka, 10 g másla na vymazání plechu, hořkou čokoládu.
Jak na to?
- Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
- Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
- Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
- Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
- Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch. Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí.
- Mezi tím si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou posléze nalijeme na vystydnutý perník.
Náš tip: Místo standardního prášku do pečiva můžete použít speciální kypřící prášek do perníku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
7 receptů na čokoládové moučníky: Ochutnejte to nejlepší pro sváteční i romantické chvíle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 3 minutami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 2 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 12 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Klobásy
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět cuketových pomazánek: Jednoduchá s česnekem, pikantní s mrkví a chilli nebo fantastický cuketový tatarák
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Tereza Bebarová nabídla recept na rybízovou bublaninu s podmáslím a svěřila se, že práce s cukrářem Maršálkem je pro ni za odměnu
Komentáře
2. 8. 2023 09:12
"Jak na to?
Cuketu nastrouháme nahrubo a necháme ji „vypotit“.
Do druhé mísy vsypeme všechny suché ingredience.
Přidáme k nim olej, mléko a vejce.
Na dno vyššího plechu vložíme pečicí papír, okraje plechu vymažeme máslem.
Těsto vlijeme do plechu a ten umístíme do trouby předehřáté na 180 °C na horkovzduch.
Pečeme 30-40 minut. Výsledek zkontrolujeme špejlí."