Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krušovické vepřové plátky se opékají na sádle a podlévají pivem, jsou neuvěřitelně šťavnaté a díky chilli papričce i lehce pikantní
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Vepřové maso je oblíbené a dá se připravit na spoustu zajímavých způsobů. Nemusí to být jen klasická pečeně. Vepřové skvělé chutná i dušené. A pokud ho předem nakrájíme na plátky, je navíc i brzy hotové.

Snadný a rychlý oběd

Běžně v týdnu většinou nechceme s přípravou jídla ztrácet čas. Když máme možnost přichystat výborné a vydatné jídlo, jehož příprava netrvá dlouho, rádi po ní sáhneme a recept si uložíme do oblíbených. Vepřové plátky se mezi takovými jídly objevují. A dnešní pokrm navíc chutná po pivu.

Vepřové plátky 

Vepřové plátky je možné připravit na různé způsoby: přírodní vepřové plátky na cibulce, případně s troškou slaniny, variantou je i třeba houbová omáčka.

Důležité je vybrat dobré maso a správně ho připravit. Na krušovické vepřové plátky se báječně hodí šťavnatá krkovice, která je sázkou na jistotu, variantou je i jemná vepřová kýta. Ani v jednom případě neuděláme chybu. 

Maso před přípravou osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukouzprudka opečeme na sádle nebo na oleji. Stačí tak dvě-tři minuty po každé straně. Pomoučením získá maso barvu a vytvoří se krustička. Mouka pak také přispěje k zahuštění omáčky. 

Snadné

Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Krušovické vepřové plátky

Na přípravu budete potřebovat: 600 g vepřové kýty (krkovice), sůl, mletý pepř, hladkou mouku na poprášení masa, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce, kečupu, 1 chilli papričku, 300 ml černého piva Krušovice a 250 ml vývaru.

Jak na to? Z omytého a osušeného masa nakrájejte plátky, osolte je, opepřete a na závěr poprašte moukou. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo. Vložte do ní plátky masa a opečte je z obou stran.

Troubu zapněte na 170 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na hrubší kostky. Maso dejte na talířek stranou. Do pánve dejte cibuli a opékejte ji, dokud nezačne chytat zlatavou barvu. Česnek oloupejte a prolisujte ke směsi. Přidejte kečup a pokrájenou chilli papričku. Promíchejte a vše zalijte pivem.

Nechte odpařit alkohol, přendejte do nádoby s víkem, která může do trouby. Maso vraťte do hrnce, zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a dejte do trouby. Pečte hodinu, pak vyndejte maso stranou a omáčku propasírujte přes sítko. Podle chuti ještě opepřete a osolte. Navrch můžete plátky ozdobit nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou. 

K těmto plátkům se nejlépe hodí bramborová příloha. Ať už to jsou šťouchané brambory, kaše, případně bramborový knedlík.

Náš tip: Pokud si chcete vyzkoušet jiný recept vepřového s pivem,  přichystejte si pivní vepřové plátky na zelenině podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více