

Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Suroviny
- 125 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- 75 g solamylu
- 125 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- ---
- 250 g rebarbory
- 250 g jahod
- 50 g cukru
- ---
- 100 g hrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 60 g másla
Postup přípravy receptu
Rebarboru oloupeme a stonky nakrájíme na cca 1 cm široké kousky. Jahody očistíme a podle velikosti pokrájíme na poloviny či čtvrtiny. V míse smícháme a zasypeme 50 g cukru.
Na těsto smícháme v jiné míse polohrubou mouku, solamyl, cukr a vanilkový cukr, vejce, prášek do pečiva a máslo. Tyto suroviny utřeme a těsto rozetřeme na plech, vyložený papírem na pečení.
Těsto pokryjeme oslazenou rebarborou s jahodami a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili ze směsi krupicového cukru, hrubé mouky a změklého másla.Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 30-40 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept mám od kamarádky Blanky, která ho uveřejnila na stránkách Labužník.cz (bez jahod).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
-
Prosím mohu použít mražené jahody?
-
Eliza: Eli, já bych to tak hrozně neviděla, když si vezmu, jak malé množství rebarbory člověk na tom koláči sní, tak si myslím, že se vůbec nic neděje a není co řešit.
Rebarbora s jahodami je skvělá kombinace, hned bych si nabídla+3
-
mám moc ráda rebarboru a s jahodami to musí být super.
-
No ale nakonec je tento recept použitelný v době použitelnosti rebarbory...
-
No, u nás to bylo tak, že syn kdesi na záhonu vyhrabal několik stonků a že ať z toho udělám koláč, že má na něj chuť. Tak jsem ho udělala, doplnila jahodami a děti si ho tolik chválily, že referovaly babičce o té lahodě a Líza se dokonce začala zajímat o rebarboru na internetu...
Anreo, moc Ti děkuju za informace, příští rok budeme chytřejší a opatrnější.
Připomnělo mi to, jak jsme jako malé děti hledali šťovík v trávě a krmily se jím, a potom ho nosily králíkům jako pochoutku a ty mrchy to nežraly. Pak nám to táta zakázal, že nám to naleptává žaludeční stěny a kdesi cosi...tak jsme dostaly strach a už to nejedly.
Ale na obranu receptu - koláč je to fakt dobrý, zkuste třeba s jiným ovocem... -
Eliza: popravdě???
My taky, ale už je to cca 3-4 týdny
. Bylo mi to líto nechat
. Andrea už ti to vysvětlila
-
Eliza:Už jsem to tu minulý týden někomu psala, tak to mám uložené. Má se sbírat do sv. Jana v červnu.
Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.
Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou. -
Proč se nesmí konzumovat, Jani? Já ji otrhala před týdnem a hned z ní udělala koláč. Jsme zatím všichni v poho..
-
Miluji cokoliv z rebarbory. Ještě máme nádhernou na zahradě, bohužel, už se nesmí konzumovat