Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou

Eliza Kuchařka:

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 9 názorů

54
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Suroviny

125 g másla
150 g polohrubé mouky
75 g solamylu
125 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
1/2 prášku do pečiva
---
250 g rebarbory
250 g jahod
50 g cukru
---
100 g hrubé mouky
50 g krupicového cukru
60 g másla
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Rebarboru oloupeme a stonky nakrájíme na cca 1 cm široké kousky. Jahody očistíme a podle velikosti pokrájíme na poloviny či čtvrtiny. V míse smícháme a zasypeme 50 g cukru.

  2. Na těsto smícháme v jiné míse polohrubou mouku, solamyl, cukr a vanilkový cukr, vejce, prášek do pečiva a máslo. Tyto suroviny utřeme a těsto rozetřeme na plech, vyložený papírem na pečení.
    Těsto pokryjeme oslazenou rebarborou s jahodami a posypeme drobenkou, kterou jsme připravili ze směsi krupicového cukru, hrubé mouky a změklého másla.

  3. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme cca 30-40 minut.

Poznámka

Recept mám od kamarádky Blanky, která ho uveřejnila na stránkách Labužník.cz (bez jahod).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    Prosím mohu použít mražené jahody?

    Odpovědět

  • maris maris

    Eliza: Eli, já bych to tak hrozně neviděla, když si vezmu, jak malé množství rebarbory člověk na tom koláči sní, tak si myslím, že se vůbec nic neděje a není co řešit.;-):-)
    Rebarbora s jahodami je skvělá kombinace, hned bych si nabídla:-p:-):yes:+3

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    mám moc ráda rebarboru a s jahodami to musí být super. :yes::yes::-p:-p:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    No ale nakonec je tento recept použitelný v době použitelnosti rebarbory...;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    No, u nás to bylo tak, že syn kdesi na záhonu vyhrabal několik stonků a že ať z toho udělám koláč, že má na něj chuť. Tak jsem ho udělala, doplnila jahodami a děti si ho tolik chválily, že referovaly babičce o té lahodě a Líza se dokonce začala zajímat o rebarboru na internetu...;-):-D
    Anreo, moc Ti děkuju za informace, příští rok budeme chytřejší a opatrnější.
    Připomnělo mi to, jak jsme jako malé děti hledali šťovík v trávě a krmily se jím, a potom ho nosily králíkům jako pochoutku a ty mrchy to nežraly. Pak nám to táta zakázal, že nám to naleptává žaludeční stěny a kdesi cosi...tak jsme dostaly strach a už to nejedly.
    Ale na obranu receptu - koláč je to fakt dobrý, zkuste třeba s jiným ovocem...

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Eliza: popravdě???;-) My taky, ale už je to cca 3-4 týdny:-8. Bylo mi to líto nechat:-8. Andrea už ti to vysvětlila;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eliza:Už jsem to tu minulý týden někomu psala, tak to mám uložené. Má se sbírat do sv. Jana v červnu.

    Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.

    Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
    Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Proč se nesmí konzumovat, Jani? Já ji otrhala před týdnem a hned z ní udělala koláč. Jsme zatím všichni v poho..

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Miluji cokoliv z rebarbory. Ještě máme nádhernou na zahradě, bohužel, už se nesmí konzumovat:-/:yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo