Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Petr Havlíček by si na úplňkovou dietu netroufl.
Zdroj: Profimedia, freepik / koláž Toprecepty.cz

Druhý srpnový superúplněk je tady. Pro mnohé je to důvod opět vyzkoušet dietu, spojenou s krátkodobým půstem, která prý „zázračně“ funguje právě díky Měsíci. Podle Petra Havlíčka je pro tělo krátká doba bez jídla prospěšná, ale sám by to při úplňku nezkoušel.

Den bez jídla neuškodí

Populární výživový specialista, známý například z pořadů Jste to, co jíte či Rozum v troubě, má totiž s úplňkem špatnou zkušenost. „Upřímně řečeno, když je úplněk, já bych asi půst nedal. Jsem na úplněk citlivý, daleko hůř spím, mám větší hlad. Takže pro mě to určitě není,“ sdělil Havlíček webu Toprecepty.cz.

Jinak ovšem uznává, že krátkodobé nejedení má na organismus pozitivní vliv. „Tělo se uklidní, srovná se a je v pohodě, jen je třeba to správně načasovat,“ říká odborník na výživu. „Jestli to někomu dělá dobře, tak proč si nedat 24 nebo 36 hodin bez jídla, to ještě nikdy nikoho nezabilo. Samozřejmě je možné to absolvovat za určitých zdravotních podmínek,“ dodává s tím, že na dva dny hladovění má tělo stále dost energie.

Kdy nejíst

„Půsty nejsou pro každého, pro každého však určitě je, že si to jezení omezí aspoň na 12 hodin denně a dalších 12 bude lačnit. Už jenom tím mohu začít,“ vysvětluje Petr Havlíček, který podporuje i trend přerušovaného půstu. „Naprosto s tím souhlasím. Nejíst krátce po probuzení a nejíst těsně před spaním. V ten moment už jste minimálně na dvanácti, mnohdy až na čtrnácti hodinách,“ dodává.

Úplňková dieta

Úplněk podle některých lidí skutečně nabízí i možnost zhubnout. Převážně díky měsíční „verzi“ redukce váhy, ale údajně lze shodit i za kratší dobu. Pokud chce někdo držet rychlejší verzi úplňkové diety, musel začít již o půlnoci ze středy na čtvrtek.

První den, v době úplňku či novoluní, se nejí nic, pouze se pijí v neomezeném množství čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Přísnější verze dokonce zapovídá i to a doporučuje pít jen vodu nebo neslazené čaje.

Dalších 24-26 hodin je vhodné omezit jídelníček pouze na ovoce, salát, polévky nebo zeleninová pyré, například z dýně. Zcela zakázány jsou po tyto dny těžká jídla, cukr, tuk, káva i alkohol.

Pohledem astroložky

Čtvrteční superúplněk ve 3:35 hodin. „Poslední srpnový den nastává úplněk se Sluncem v Panně a Lunou v Rybách. Jeho zdravotní dopad se může týkat dýchacích cest, ramenou a klíčních kostí, oblasti střev a také oblasti paty. Působí na psychiku, neklidem a pocitem přetíženosti, únavy,“ řekla webu Toprecepty.cz astroložka Maria Baudyšová Jirků.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více