Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Margit Slimáková vysvětlila, proč je důležité nebrat půst na lehkou váhu.
Zdroj: Se svolením Margit Slimákové, freepik / koláž Toprecepty.cz

Superúplněk, který budeme moci sledovat v úterý večer, je pro některé lidi důvodem k půstu. Speciální dieta, podle níž má právě síla Měsíce pomoci s redukcí váhy, totiž doporučuje dvoudenní omezení stravy. Podle PharmDr. Margit Slimákové je ovšem důležité si uvědomit několik možných problémů.

Studie chybí 

„Fáze měsíce skutečně mohou ovlivňovat naše fyziologické funkce, ale nejsou žádné kvalitní studie, které by prokazovaly jakýkoliv zásadní vliv na redukci hmotnosti,“ sdělila serveru Toprecepty.cz specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Úplněk je přesto pro některé lidi momentem, který nabízí i možnost zhubnout. Navíc zkrácenou verzi úplňkové diety lze absolvovat za dva dny.

První den, v době úplňku či novoluní, se nejí nic, pouze se pijí v neomezeném množství čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Přísnější verze dokonce zapovídá i to a doporučuje pít jen vodu nebo neslazené čaje. Dalších 24-26 hodin je vhodné omezit jídelníček pouze na ovoce, salát, polévky nebo zeleninová pyré, například z dýně. Zcela zakázány jsou po tyto dny těžká jídla, cukr, tuk, káva i alkohol.

Nebezpečný stres

Slimáková sice považuje půsty za „bezva“ rituál sloužící k odlehčení trávení i mysli, ale zároveň upozorňuje, že je důležité si uvědomit riziko bezhlavého postění. „Tím myslím pouhé vynechávání jídel ve stresu, bez uvědomění si, co a proč děláme. Po takovémto stresujícím hladovění totiž snadno může nastat období nezřízeného hodování, kdy v pár hodinách doženeme celý den omezování jídla,“ vysvětluje expertka.

Postění jako způsob léčby 

Postění se je uvědomělé omezování či vynechávání jídel a může být i jen v podobě takzvaných přerušovaných půstů, kdy třeba posouváme na později snídani nebo na dříve večeři a takto jíme v rámci dne nižší počet hodin než obvykle. „Takovéto postění se dnes čím dál více používá v rámci léčby stavů spojených s inzulinovou rezistencí, jako jsou nadváha, obezita nebo cukrovka 2. typu a úspěšně testuje i u mnoha dalších zdravotních potíží,“ vysvětluje Slimáková s tím, že omezování jídel obecně není vhodné u dětí, těhotných žen, jedinců s poruchami příjmu stravy nebo nemocných ve špatném výživovém stavu. 

Důležité je dělat věci pravidelně 

Má tedy vůbec smysl dva dny držet dietu, nebo to organismus ani nezaregistruje? „V okamžiku, kdy jíme běžnou nezdravou západní stravu a myslíme si, že dvoudenním půstem ji vybalancuje, tak ne,“ říká Slimáková. Zásadní pro zdraví a štíhlost totiž není co uděláme vyjímečně, ale to co děláme běžně. Tedy dlouhodobá konzumace skutečného jídla a k němu dostatek pohybu, spánku, pobytu na čerstvém vzduchu pohody a přátel,“ dodává.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více