Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Pravý maďarský Krumplis tészta aneb Grenadýrmarš z brambor a těstovin skvěle ochutí mletá paprika a zakysanka
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Kdo by neznal lidové jídlo grenadýrmarš, které mnohým z nás vařívaly už naše babičky. Původně jde ale o maďarský pokrm, který se v zemi svého původu dělá malinko jinak a taky jej tam najdete pod trochu jiným názvem - Krumplis Tészta. Zkuste jej uvařit jako rychlou a levnou večeři a pravděpodobně si jej zamilujete stejně jako naše rodina.

Grenadýrmarš 

Tak jako mnoho jiných, zdánlivě českých jídel, i tohle pochází původně z Maďarska. Tam jej dodnes podávají v tradičních restauracích, přičemž jde o pokrm veskrze jednoduchý, až babičkovský. Krumplis tészta, který u nás známe pod názvem Grenadýrmarš, se připravuje smícháním vařených brambor, těstovin a cibule. Volný překlad maďarského názvu tedy je bramborové těstoviny

Jídlo je podobné uhlířině, ale přece jen se dělá malinko jinak, je jednodušší a chuťově výraznější. Maďaři navíc pokrm už při vaření dochucují paprikou a podávají se zakysanou smetanou a kyselými okurkami. Jakkoliv jednoduše příprava zní, jídlo chutná fantasticky a vyjde doslova na pár korun. 

Variací na grenadýrmarš je více, ale jde vlastně jen o to, jak přesně se připraví brambory. Ve všech receptech jinak totiž figurují brambory, těstoviny, cibule a paprika. V naší rodině si na maďarských jídlech tak trochu ulítáváme, milujeme maďarskou kuchyni a já často zkouším nová maďarská jídla. Tohle je ale suverénně nejsnazší.

Recept na grenadýrmarš 

Potřebovat budete: 4 oloupané brambory, 1/2 balíčku těstovin (fleků), 3 menší cibule, olej, sůl a mletou papriku. Na dochucení pak zakysanou smetanu a kyselou okurku. 

Jak na to: 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory také nakrájejte. 
  2. V hrnci na troše oleje zpěňte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte papriku a krátce osmažte. Přidejte brambory, vše podlijte vodou, dosolte a pod pokličkou vařte do změknutí. 
  3. Mezitím ve vroucí osolené vodě uvařte těstoviny na skus. Pak je sceďte a smíchejte s paprikovými bramborami. Podávejte se zakysanou smetanou a kyselou okurkou. 

Moje tipy: 

  • V originální verzi potřebujete zvláštní těstoviny, které se u nás hůř shánějí. Jsou to jakési plátky, trošku podobné lasagním. Dají se nejlépe nahradit právě fleky. 
  • Jakmile cibule zesklovatí a opeče se paprika (pozor, rychle se spálí!), přidejte brambory a sůl a zalijte vodou jen přiměřeně. Postupně můžete dolévat. 
  • V některých verzích se brambory uvaří zvlášť bez papriky a pak se prolisují. Výsledné pyré se smíchá s paprikou na cibulce a uvařenými těstovinami. Na nás je to ale už moc kašovité.
  • Rozhodně doporučuji dodat na jídlo těsně před servírováním lžíci zakysanky. Maďaři ji dávají i na paprikáš a mnohá jiná jídla a má to něco do sebe. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více