Pivní trendy roku 2023: V Česku roste obliba nealkoholických zlatavých moků a bodují i ovocné varianty a speciály
12. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Pivo se dá bez nadsázky označit za český národní nápoj. Dopomáhá tomu i fakt, že našinci jsou v konzumaci, přepočtené na jednoho občana, lídrem celosvětového žebříčku. Kdo by si ovšem myslel, že pivovarnictví stojí na místě, asi by se divil. Vnímá totiž trendy, které se postupem času mění a přizpůsobuje se jim.
Více alkoholu
Například od roku 2022 se do popředí zájmu pivařů dostávají „silná“ piva, tedy ta, která mají objem alkoholu mezi 7-9 procenty. Proto se i letos podle serveru Backbar budou dobře prodávat například piva typu IPA. „India Pale Ale“ jsou světlá, vyrobená za použití svrchního kvašení.
Jejich ovocná chuť může kdekoho zmást, ale právě IPA jsou piva, která disponují větším množstvím alkoholu, než klasické druhy. Záleží na tom, na jaký konkrétní druh narazíte.
Pokud budete hledat mezi českými výrobci, uspějete především u menších pivovarů. Například ten z Kamenice nad Lipou nabízí 15° IPA s obsahem alkoholu 6,5 %, minipivovar Obora je se svou 15° India Pale Ale na stejných číslech, pivovar Falkon vyrábí 17° Tyjátr IPA se 7,6 % a Permon 17° Zaříkávač chmele má dokonce 8 procent obsahu alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
Bez alkoholu
Překvapivě se stejným, možná i větším ohlasem, setkávají se poslední léta i piva nealkoholická. Poznat je to například i v nabídce českých restaurací, v nichž se dnes již zcela běžně objevuje točené nealko pivo nebo alespoň jeho plechovková varianta, často ochucená. Tento druh nápojů dokázal zaujmout i dívky a ženy, pro něž se vlastně nejedná o pivo, ale o společensky přijatelnou limonádu.
Je sice třeba si uvědomit, že pojem nealkoholické není u piva přesný, neboť i tyto výrobky obsahují kolem 0,5 % objemu alkoholu, přesto jsou ve srovnání s klasickým pivem „neškodná“ a rozhodně vám nehrozí, že po nich budete mít druhý den kocovinu. Pochopitelně za předpokladu, že jich vypijete rozumné množství.
Mohlo by vás zajímat
Ovocná piva nejen pro dámy
Do kategorie nealko piv můžeme započítat i ta „ovocná“ s jejichž nabídkou se nyní pivovary přehánějí. Jejich obliba se stupňuje poslední tři roky a zatím se zdá, že nejinak tomu bude i v následujících letech.
Jak vysvětluje server Brewandhub, může za to nejen to, že se objevují i nízkokalorické verze, oslovující dámskou část zákazníků, ale také nakyslá chuť, která zanechává „návykový pocit, který konzumenta láká k tomu, aby chtěl další pivo“.
Limitované série a netradiční příchutě
Speciální kategorií jsou limitované edice a sezónní piva. Ty vyrábí jak malé pivovary, tak i ty věhlasnější, které pochopili, že své zákazníky musí stále něčím překvapovat. Například letošní Oktoberfest, který proběhne od 16. září do 3. října nabídne takových speciálů spoustu.
Obdobnou, i když menší, nabídku najdete i na některých dočesných v České republice. Standardně můžete ochutnat například piva s višňovou příchutí, poslední dobou se do obliby dostaly i maliny, dýně či hroznové víno.
Zdražení Plzně
Svou roli v letošních pivních trendech ovšem může sehrát i zdražení, které od 1. října plánují Plzeňský prazdroj a Bernard. Zatímco oblíbená dvanáctka bude v restauracích a hospodách stát zhruba o dvě koruny víc, druhý jmenovaný pivovar hodlá zdražit o korunu. Ne však pouze točenou, ale i lahvové a plechovkové verze.
Ostatní výrobci piva zatím vyčkávají, zda nebude pivo zařazeno do jiné sazby DPH. Například Budvar však už ohlásil, že pokud půjde s cenou nahoru, bude to až v příštím roce.
Zdroje informací:
getbackbar.com - What's Happening in 2023: Beer Trends
brewandhub.es - 2023 Trends in the Craft Beer Industry
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více