Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

marinované a pečené vepřové koleno na pivu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Koleno na pivu není jen zimní záležitostí skvěle chutná i v létě. Jak si ho správně připravit, na co si dát pozor, aby si jídlo užil i člověk, který nemá rád chuť alkoholu.

Jak na vepřové koleno

Na vepřovém kolenu s křenem si pochutnávají spíše muži. Pokud chcete, aby si užili jídlo všichni doma, zkuste udělat koleno na pivě. Může se stát nečekaně oblíbeným i pro ostatní strávníky. Naše varianta je marinovaná a na výsledek se vyplatí počkat. 

Co budete potřebovat na koleno na pivě

Tento recept má několik variant, ta naše je plná koření a chutí dijonské hořčice, sójové omáčky a kečupu. Co budete potřebovat? Vepřové koleno, 1 pivo, 2 cibule, 4 stroužky rozdrceného česneku, 3 lžíce kečupu (může být i ostrý), 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci třtinového cukru, 1 bobkový list, 4 ks nového koření, 1 lžičku zázvoru a sůl.

Na koleno na pivě se obvykle doporučuje černé pivo, které je v pokrmu skvělé. Koleno je ale alkoholem cítit, i když ho nedáte celé. Když jsme ale zvolili světlou 10 (200 ml), tak jídlo chutnalo i člověku, který nesnáší aroma alkoholu. Cibule by měly být dvě, ale opečená cibule ve výpeku a marinádě… To je dobrota, které chcete dostatek. Vyberte alespoň dvě velké cibule.

Jak marinovat koleno na pivě

Než se pustíte do marinování, svařte pivo, bobkový list a nové koření asi 5 minut, dejte pryč z plotny, přidejte kečup, cukr, sójovou omáčku, dijonskou hořčici, zázvor a česnek. Počkejte, až vše vychladne. Přestože v řadě receptů najdete, že se koleno má vykostit, my ho pečeme s kostí a vykosťujeme chvíli před doděláním. Kůži na kolenu nařežte tak, abyste vytvořili mřížku. Dejte ho do uzavíratelné mísy nebo hrnce a zalijte marinovací směsí tak, aby ulpěla na každé části masa. Zakryjte a dejte do chladu odležet alespoň na 12 hodin. Ideálně zhruba jednou až dvakrát maso obraťte.

Jak péct koleno na pivě

Troubu předehřejte na 180 °C. Uleželé maso nechte odkapat, a dejte ho do hrnce, který může do trouby. Nasypte do hrnce pokrájenou cibuli, maso osolte a přelijte trochou marinády. Hrnec zakryjte pokličkou a dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba třičtvrtě hodiny až hodinu, během pečení maso podlévejte, a pak zkontrolujte zapíchnutím nože, jestli je maso měkké. Pokud ano, odstraňte kost, polijte marinádou dopékejte bez pokličky do vzniku kůrčičky. Jinak pečte pod pokličkou, dokud nebude maso propečené.

Podávat můžete koleno na pivě jen tak s dobrým chlebem, hodí se i brambory.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více