Beef Stroganov podle Vodoucha

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: cca 30 minut minimálně 2 :-) Hovězí maso 66 názorů

Suroviny

400 g svíčkové (vysokého roštěnce apod.)
4 šalotky nebo 2 cibule
100 g žampionů
4 kyselé okurky
250 ml zakysané smetany
50 ml koňaku nebo vodky (v nouzi i kvalitní rum)
1 lžíci pikantní hořčice (dijonská nebo hrubozrnná)
1 lžíci posekaných kaparů
2 lžíce konzervovaných rajčat posekaných nebo rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
50 g másla
lžíce cukru
sůl
mletý pepř podle potřeby
bobkový list
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpálíme olej s máslem a přidáme na delší nudličky pokrájené maso. To necháme před samotnou přípravou odpočívat hodinu při pokojové teplotě. Restujeme na prudkém ohni a volíme dostatečně velkou pánev, aby ta která nudle :-))) měla svoje místo. Jinak bychom nerestovali, nýbrž dusili a to opravdu nechceme. Maso osolíme a opepříme. Kdo umí, prohazuje v pánvi. Kdo ne, jako já, vezme do ruky vařečku. Tento proces trvá asi 10 - 15 minut. Záleží na tom, jak moc posvátná kráva či býk, byli.

  2. Když máme masko měkké, vlijeme do pánve alkohol, trochu pánev nahneme na stranu k plameni ( u elektrických vařičů to půjde asi špatně, to si nejsem jistá :-)))) ), a jenom se modlíme, ať nemusíme volat 156 :-))) Klíííd, za minutku je po požáru, a zbude jen krásná vůně. Nyní maso děravou lžící vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Nejlépe do tepla.

  3. Cibule a očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtky nebo osminky... na velikosti záleží. Vhodíme do pánve na výpeček od masa. Krátce restujeme, přidáme cukr a necháme jemně karamelizovat.

  4. Poté přidáme hořčici, rajčatové pyré a půl kelímku smetany. Promícháme, přidáme maso, nakrájemé kapary, na větší kousky pokrájené okurky a bobkový list. Opět promícháme, můžeme podlít trochou vody nebo vývaru a pod poklicí dusíme ještě chvilku.

  5. Podle chuti dosolíme. Než úplně odstavíme z ohně, přidáme zbytek smetany a krátce provaříme. Podáváme s rýží, těstovinou nebo opékaným bramborem. My jsme měli tarhoňu.

Poznámka

Vím, že receptů na Stroganov je tu dost. Úplně stejný jsem nenašla. Tento mě moc chutnal, proto jsem si dovolila recept přidat. Třeba se někdo inspiruje a pochutná si též.

Jak je již z názvu patrno, recept jsem "obšlehla" od I. Vodochodského a mírně upravila.

P.S. jen ještě malou poznámku si dovolím: pokud budete podle tohoto receptu vařit, hodí se trochu zainvestovat a nešetřit na kvalitním mase. Přece je to jen minutková úprava, takže bych volila pravou svíčkovou nebo kvalitní roštěnec :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 114 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Beef Stroganov podle Vodoucha

  • Mifko Mifko

    Nebíčko v papuli. :D Veľmi dobré.
    :yes:

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Dnes jsem dělala, nedávala jsem kapary, ani alkohol, maso jsem uvrhla do papiňáku, poté jsem přidala žampiony, okurku a ostatní ingredience.....i s tímto postupem výborné, jako přílohu jsem zvolila rýži, opravdu moc dobré :yes:

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Právě jsme dojedli. Sice jsem neměla kapary a alkohol, ale i tak to bylo výborné. Těším se na příště, až budu mít i ty zbývající ingredience. To pak teprve bude bomba!

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Nadi, hledám tady něco "luxusnějšího" na slavnostní oběd a objevila jsem tenhle tvůj lákavý a úúúžasně napsaný recept:-O:yes::yes:. Mám tedy jasno, bude "Stroganof podle Rebeky" !!!:-)):-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    :-p:-p:yes: bolo to vynikajúce

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Antonin: díky, já měla na mysli kvalitu hovězího, jinak je to jistě na každém, z jakého masa udělá.. ale pokud jde o hovězí, musí být munutkové, kvalitní, a tím pádem dražší;-)

    Odpovědět

  • Antonin Antonin(neregistrovaný)

    Konecne jsem nasel to co jsem hledal. Stroganova tak delam tricet let. Kdysi me to naucila pani Prochazkova, ktera byla rodila Ruska a varila u panu. Jenom dva detaily. Trochu nasekaneho kapary a hlavne cibulka musi byt dohneda. To dava tu zvlastni storganovskou chut. Jinak na mase nezalezi odzkousel jsem i kureci a netucne veprove a jde to.
    Diky casto se zde inspiruji.
    Tonda

    Odpovědět

  • Tetřev Hlušec Tetřev Hlušec(neregistrovaný)

    Ááááá tady je vokurek, to chcu hned teď :-p:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    senky::-D:-D tak si představuju ideální neděli.. venku hnus, tak si dobře šmáknout a následně dáchnout:-D:-D;-):yes:
    díky moc i za překrásné foto:-K:-*:yes: jsem ráda, že recept nezklamal;-):-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Tááák Rebi:-K ;-) jsme nacpaní až po klapku:-8:-8 moc jsme si pochutnali, padla "sedmička" výběru z hroznů a teď už lehnem a ani se nehnem:-8:-8 a to všechno máš na svědomí Ty a Tvůj Beef Stroganov:yes::yes:
    Děkuji bodem a fotem za dnešní odpočinkové odpoledne:-D:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Ondra: moc děkuji:-K jsem ráda, že recept nezklamal;-)

    Odpovědět

  • Ondra Ondra(neregistrovaná)

    Tak sem právě dovařil a musim říct je to vynikající :yes: ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    olahok: moc děkuju.. za všechno:-K

    Odpovědět

  • olahok olahok(neregistrovaný)

    Rebeko, dlužím Vám velké poděkování za tento skvostný rcp. Ve čtvrtek jsem připravila pro návštěvu, a bylo to na pochvalu, ale ta patří především Vám - za perfektně, profesionálně zpracovaný postup, za luxusní foto a vtip a šmrnc při psaní. Váš Stroganov, ač,dle jedné z verzí, vymyšlen dvorním kuchařem Kateřiny Veliké, Sergejem Stroganovem, je šlechticem mezi recepty. Ten Váš je šlechtic vzhledu elegantního, ten náš byl, pravda, elegance nedbalé, ale ta chuť - geniální. Použila jsem roštěnec, příloha opékaný brambor. Tak ještě jednou - děkuji zdvořile.:yes::yes::yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    Lusi11: moc mě to těší, jsem ráda, že recept nezklamal, a že chutnalo;-) hezkou neděli:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: svíčková stroganov hovězí stroganov svíčková stroganov recept stroganov recept stroganov podle pohlreicha hovězí stroganov podle pohlreicha recepty hovězí maso stroganov stroganov recept stroganov stroganov z hoveziho masa hovězí svíčková stroganov hovězí stroganov recept svíčkové řezy stroganov maso stroganov recepty hovězí maso stroganov svíčková stroganov recept pohlreich maso stroganov co je stroganov recept na hovězí stroganov hovězí nudličky stroganov

Zapomněl/a jsem heslo