Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovácké laty: Tenké bramborové placky báječně chutnají nasladko s povidly a mákem. Jejich příprava je rychlá a snadná
Zdroj: Toprecepty, Suvicka

Můžete je znát jako slovácké laty, ale také jako patenty či lokše Mají řadu lokálních názvů. Ať už jim řeknete jakkoliv, jde o tenké bramborové placky, které chutnají nasladko i naslano.

Co jsou laty

Tenké bramborové placky jsou původně jídlem chudých. Placky se smažily nasucho na kamnech na plotýnce. Pak se z obou stran mazaly sádlem a sypaly mákem. Všechny suroviny byly snadno dostupné. Dnes si můžeme bramborové těsto koupit, ale doma připravené je lepší.

Kde se vzaly laty

Tenké bramborové placky mají řadu názvů. Tradičně se vždy připravovaly především na Slovensku a na jižní Moravě. Spousta jmen pro jedno jídlo. Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Někdy se jim říká i přesňáky, na Horním Slovácku zase magaše, olipy, na Horňácku patenty, na Slovensku lokše. Na střední Moravě hospodyňky připravovaly hertepláky

Co je potřeba na bramborové placky laty

Základem jsou samozřejmě brambory varného typu C, hodí se ale i B. Dále je potřeba hladká mouka a trocha soli.

Těsta je vhodné připravit tak akorát, když déle stojí, řídne. Placky se dobře pečou na suché nepřilnavé pánvi (případně mírně potřené olejem/sádlem). Je potřeba stírat mouku z pánve.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit slovácké laty

Brambory je třeba uvařit s dostatečným předstihem, aby stačily dobře vychladnout. Na tyto bramborové placky si připravte: bramborové těsto: 540 g vařených brambor, 200 g hladké mouky, 1 necelou lžičku soli, hladkou mouku (na vyválení), sádlo/olej, povidla, mletý mák smíchaný s cukrem a cukr moučku na posypání.

Jak na to? Brambory uvařte ve slané vodě ideálně den předem. Celé brambory se vaří alespoň 15 minut. 

Oloupané brambory nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku, trošku soli a zpracujte těsto. Z těsta udělejte váleček a nakrájejte ho na 8 dílků. Všechny vyválejte na tenké placky.

Připravte si suchou nepřilnavou pánvičku a postupně na ní upečte placky z obou stran. Hotové placky pomažte rozehřátým sádlem a povidly. V hrníčku smíchejte mák a cukr a pomazané placky posypte touto sladkou směsí. Pak laty srolujte. Můžete ještě vše posypat cukrem moučkou. Dobré jsou i naslano, třeba s brynzou.

Náš tip: Připravte si lokše podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více