Bramborové lokše se škvarky a brynzou

Hella Kuchařka: Hella

12 porcí Bramborová jídla 19 názorů

Suroviny

900 g vařených brambor
200 g polohrubé mouky
hladká mouka na podsypání
sůl
Náplň:
2 velké cibule
2 jarní cibulky
lžíce sádla
200 g škvarků (nebo kousek uzeného špeku či anglické slaniny)
200 g brynzy
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Studené uvařené brambory jemně nastrouháme, osolíme a společně s moukou vypracujeme hladké těsto.

  2. Rozdělíme na 12 dílů a z každého vyválíme tenkou placku.

  3. Placky pečeme nasucho v teflonové pánvi. Při pečení se místy nafouknou.

  4. Mezitím si pokrájíme cibuli, osmažíme na sádle, přidáme škvarky nebo vyškvařený špek či anglickou slaninu a nakonec přimícháme (nebo nadrobíme) brynzu a pokrájenou syrovou naťovou cibulku.

  5. Směs naneseme na teplé lokše a stočíme. Je to velmi syté jídlo.

Poznámka

Doporučuji péct lokše rychleji na větším plameni. Delším pečení se vysušují, jsou tvrdé a jdou špatně zatočit.

Zdroj: časopis Pestrý svět

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 860 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborové lokše se škvarky a brynzou

  • janky3 janky3

    Manželova babička dělala bramborové placky tenoučké, pekla je na plotně, pomašlovala rozpuštěným domácím sádlem, posypala mletým mákem s moučkovým cukrem a zatočila do úzkých ruliček. Byly vláčné a chutnaly nadpozemsky. Dělám je také, zkouším různé recepty, ale ještě nikdy jsem je neměla jako ona. Ovšem nevzdávám to a budu zkoušet dál.:-8

    Odpovědět

  • Vitka Vitka(neregistrovaná)

    BILKOVAI: My je jedli tak jako vy, potřené povidly,sypané mákem a pokapané máslem.Jsem ze stř.Moravy a u nás se jim říkalo "patenty".Oblíbené jídlo mého dětství,dělané na kachlákoch.Dělávám je,ale už nejsou tak dobré jako je dělávala maminka s babičkou.

    Odpovědět

  • Jana Mašindová Jana Mašindová(neregistrovaný)

    Omastit sádlem a namazat švestkovými povidly - to je dobrota !!!!!:-K

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    veras: Je to jedno, ale já preferuji brambory vařené ve slupce, zůstane tam víc vitamínu.

    Odpovědět

  • veras veras(neregistrovaný)

    Ty brambory maji byt varene ve slupce?Dekuji

    Odpovědět

  • Amigabyk Amigabyk(neregistrovaný)

    Zitra je delam.Ty to placky znam od babičky a pak mamky.Vždy jsme je mastily sádlem a jedli je k fazolové polívce.

    Odpovědět

  • Ivan Ivan(neregistrovaný)

    Moje naj jedlo/ lokše s bryndzou trochu inak
    4 lokše nakrajame/natrháme na cca 2*2 cm kocky, necháme zovrieť vodu v hrnci alebo rych.var.kon. vložíme lokše, pomiešame a hneď scedíme (7s), pridáme 1 polievkovú ližicu sádla (kačica/hus) alebo výpek, dáme bryndzu a podla chuti dosolíme - bryndzou nešetriť. Kdo má rád halušky z bryndzou tak lokše sú 1000* lepšie.
    Tak a prajem dobrú chuť.

    Odpovědět

  • Kódl Kódl(neregistrovaný)

    My jsme tomu říkali placky a k tomu maminka dělala fazolovou polívku, dělala to na klasické plotně ( kachláků )vždy jednu stranu omastila druhou na to pokládala, vždy se mastilo sádlem. Je to ale již 50 let. Byla to velká pochoutka a dělala jich tak asi 80 - 100 ks. vše se během dne snědlo. Dvě babičky, rodiče a tři děti. Bylo to na Jižní Moravě- Dolní Kounice. Všem doporučuji a přeji dobrou chuť.Dnes jsem je po dlouhé době pekl.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    My jsme jídávali s povidlama, s mákem a potřené sádlem. To už je dobrých 35 let. Tento recept mi připomněl, že bych to měla taky uvařit. Byla to dobrota:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lokše máme radi, s bryndzou ma nenapadlo...Určite vyskúšam, lebo som zvedavá na túto kombináciu. Hella, vďaka za recept!
    Je to trochu pracné a nestíham ich robiť, miznú mi spod rúk a stojím kopu času pri sporáku. Naposledy som ich narobila 47 ks, už som bola naštvaná...Najčastejšie robím k pečenej kačici a dusenej kapuste, alebo stačí "kurohus". Strašne dobré sú iba samotné omastené kačacou, husacou masťou, alebo sádlom s pečeňou - játrami...ale aj na sladko.

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Kdo nejí brynzu, může zkusit s osoleným tvarohem, nebo Hermelínem, je to taky dobré! Zkoušela jsem dovnitř i finskou pomazánku (bez škvarků).

    Odpovědět

  • isindy isindy

    škoda, že mi brynzu doma nikdo nejí, ale manžel, poloviční Slovák :-( ale už je vidím, jak mi ty lokše snědí pod rukama suché...to ano, to by jim šmakovalo :-8 případně jako přílohu např.ke guláši :-8:-p ale ukládám si a někdy zkusím, jim dám suché, sobě s brynzou ;-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Já taky vždycky jedla lokše jen na sladko, nejraději s povidly. A čím tenčí, tím lepší. Ale tohle nám moc chutnalo.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Takhle naslano jsem je ještě nikdy nejedla, s mákem od svého dětství až doposud.
    Helli, máš pěkné a lákavé fotky:yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p mňam, to je krása:yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: lokše bramborové lokše lokše s bryndzou bramborové lokše recept lokše recept bramborové placky lokše recept na bramborove lokše bramborové taštičky s brynzou škvarky recept jídlo lokše lokše se škvarkama domácí lokše bramborové tašky se škvarkama bramborové placky s brynzou pečení s brynzou bramborové placky se škvarky recept na lokše taštičky s brynzou bramborova lokse recept lokše

Zapomněl/a jsem heslo