Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarková pomazánka chutná nejlépe na čerstvém chlebu.
Zdroj: Toprecepty.cz

Škvarková pomazánka patří mezi klasiky české kuchyně. Perfektně se hodí na čerstvý chléb nebo topinku, často slouží jako skvělý doplněk k pivu. Není však pouze jeden recept, podle nějž se pomazánka dělá, naopak, najdou se i velmi speciální způsoby přípravy.

Škvarky v mnoha verzích

Škvarky patří do české kuchyně stejně jako všechny pokrmy, které vzniknou při oblíbené zabijačce. Vyškvařené sádlo můžete jíst samostatné, přidat jej do bramborových placek, chleba, špenátu, vytvořit z něj koláčky či buchty. Velmi oblíbená je i již zmíněná škvarková pomazánka.

Obliba v cizině

I když jde o českou specialitu, najdete škvarky i v dalších světových kuchyních. Například ve Spojených státech se často prodávají jako předkrmy pod názvem "pork rinds" nebo „cracklings" s různými omáčkami. V Anglii jsou škvarky známé jako "pork scratchings" a jsou oblíbeným občerstvením v hospodách.

Ve Španělsku jsou škvarky známé jako "chicharrones" a často se podávají jako tapas, pod stejným názvem je najdete i v Mexiku, kde jsou oblíbenou složkou mnoha zdejších tradičních jídel. Francouzi jim říkají „grattons“, Němci zase „Grieben“. Pochutnat si na škvarcích můžete i v Číně nebo na Filipínách.

Jak vytvořit škvarky doma

Škvarky můžete vyrobit za pár desítek minut v závislosti na množství a velikosti kusů. Začněte tím, že si koupíte kus kvalitního vepřového sádla. Mělo by být čerstvé a bez kostí. Sádlo nakrájejte na malé kousky, velké asi 1-2 cm. Kousky sádla dejte do velkého hrnce nebo pánve a přidejte trochu vody (asi 2-3 polévkové lžíce na 500 g sádla). Hrnec nebo pánev dejte na středně nízkou teplotu a pomalu nechte sádlo rozpustit. Občas promíchejte, aby se škvarky nespálily. Jakmile se sádlo začne „tavit“, uvidíte, že se z jeho kousků stávají křupavé škvarky

Škvarková pomazánka s chilli omáčkou

Na přípravu netradiční pomazánky budete potřebovat: 300 g vepřových škvarků, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 100 g uzeného sýra, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky chilli omáčky, zakysaná smetana, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Škvarky nasekejte nadrobno. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Uzený sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte.
  3. Přidejte majonézu, hořčici a chilli omáčku a důkladně promíchejte. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte trochu zakysané smetany.
  4. Dochuťte solí a pepřem. Nechte pomazánku odležet v lednici alespoň dvě hodiny před podáváním, aby se chutě propojily.
  5. Pomazánku ideálně podávejte na čerstvém chlebu.
Náš tip: Pokud vám ještě nějaké škvarky zbydou, udělejte si z nich podle našeho videoreceptu chutné placky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více