Mexické chilli con carne: Texaské jídlo s masem a fazolemi skvěle zasytí, zahřeje a potěší milovníky ostrých chutí
6. 1. 2023 Vaření
Chilli con carne je výborné prohřívací jídlo, na zimu se tedy hodí skvěle. Základem jsou chilli papričky, které spolu s mletým masem a fazolemi krásně zasytí. Roli hraje použité koření.
Odkud je chilli con carne
Z mletého masa můžete udělat boloňské špagety, masové kouličky, karbanátky, ale také třeba právě chilli con carne. Toto jídlo z jednoho hrnce je snadné na přípravu, jen ne každému musí vyhovovat pálivost. Případně můžete zvolit mírnější variantu, pálivou papriku. Jen s tím názvem pak bude problém…
Původně se jedná o texaskou národní specialitu a jako doma je na severu Mexika. Zajímavé je, že v Texasu mu říkají chilli a v původní verzi chybí fazole. Přestože si na jídle ve verzi dnešního chilli pochutnávali už staří Aztékové, první recept se objevil až v 19. století, kdy ho jedli vojáci během mexicko-americké války. Chilli je velmi populární, jedlo se ve speciálních „salonech“ a každý měl vlastní tajný recept na chilli.
Mohlo by vás zajímat
Co je chilli con carne
„Chilli con carne“ v překladu znamená v chilli s masem. Jedná se o pikantní pokrm, ve kterém kromě chilli, mletého masa a fazolí nechybí rajčata a koření.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso zvolit na chilli con carne
Tento pokrm se většinou připravuje z hovězího masa. Můžete si ho ale přichystat z vepřového, ale i z kuřecího nebo krůtího masa. Ideální je, když různé druhy masa smícháte. Vydatné chilli můžete doplnit o lžíci zakysané smetany. Jestliže jste vegetariáni, zkrátka nahraďte maso sójovým masem, případně tofu.
Mohlo by vás zajímat
Jak si dochutit chili con carne
Na chilli není nic složitého. Toto jednoduché jídlo si ale můžete připravit tak, aby vám chutnalo ještě více. A co se dá změnit? Místo vody můžete zvolit kvalitní hovězí vývar pro silnější hovězí chuť. Pokud máte rádi velmi pikantní jídla, nešetřete s chilli a doplňte ho o kajenský pepř. Obě suroviny vám krásně prohřejí organismus. Z koření se hodí i oregano. Chuť dodává také cibule a česnek, někdy se objevuje kukuřice. Pro tento pokrm je důležité aromatické koření, jako je římský kmín, sáhnout můžete i po dalším výrazném koření, například po skořici, hřebíčku, novém koření, hodí se i muškátový oříšek. Na zmírnění kyselosti rajčat můžete pokrm trochu osladit cukrem.
Pokud patříte mezi gurmány, můžete oslazení zaměnit za kousek hořké čokolády. Chuť chilli con carne také velmi doladí pár kapek vína, případně bourbonu. Na dochucení můžete použít i některou z omáček (sójová, worcesterská nebo rybí), pro změnu můžete využít i pár kapek vinného octa. Zajímavou proměnou je špetka instantní kávy, která se v chilli con carne báječně prolne právě s čokoládou.
Jak se vaří chilli con carne
Na chilli je řada receptů. Připravit si ho můžete třeba podle následující varianty. Pro čtyři osoby budete potřebovat: 200 g mletého hovězího masa, 160 g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, 1 velký stroužek česneku, 80 g rajského protlaku, 100 g červených fazolí z konzervy, 90 g kukuřice, 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový), lžička mleté papriky, špetka římského kmínu, pepř, sůl, chilli dle chuti a koriandr.
Jak na to? Oloupejte cibuli a česnek. Obojí nasekejte samostatně najemno. Nakrájejte i koriandr. V hrnci rozehřejte olej. Do teplého oleje dejte maso a na mírném plameni ho orestujte. Cibuli, česnek a chilli přidejte k masu, osolte a opepřete. Přidejte protlak, mletou papriku a promíchejte. Dolijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené a pomalu vařte na malém plameni zhruba 10 minut. Přidejte fazole, kukuřici, římský kmín, koriandr, a vařte znovu asi 10 minut.
S čím podávat chilli con carne
Chilli con carne je velmi vydatný pokrm, který příjemně zasytí. Můžete ho jíst samotný, s bramborami, rýží, pečivem, ale i s domácí tortillou, nebo nachos.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit fazole v pomalém hrnci? Jednoduché vaření nám ušetří čas u sporáku, přestože trvá dlouho
9 podzimních jídel na zahřátí: Dáte si křenovou omáčku s uzeným nebo chilli con carne?
Chilli je rostlina, která nás chce zabít svým obranným mechanismem, a přesto ji milujeme. Proč?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Komentáře
6. 1. 2023 13:07