Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chilli con carne
Zdroj: Toprecepty, dolejs

Chilli con carne je výborné prohřívací jídlo, na zimu se tedy hodí skvěle. Základem jsou chilli papričky, které spolu s mletým masem a fazolemi krásně zasytí. Roli hraje použité koření.

Odkud je chilli con carne

Z mletého masa můžete udělat boloňské špagety, masové kouličky, karbanátky, ale také třeba právě chilli con carne. Toto jídlo z jednoho hrnce je snadné na přípravu, jen ne každému musí vyhovovat pálivost. Případně můžete zvolit mírnější variantu, pálivou papriku. Jen s tím názvem pak bude problém…

Původně se jedná o texaskou národní specialitu a jako doma je na severu Mexika. Zajímavé je, že v Texasu mu říkají chilli a v původní verzi chybí fazole. Přestože si na jídle ve verzi dnešního chilli pochutnávali už staří Aztékové, první recept se objevil až v 19. století, kdy ho jedli vojáci během mexicko-americké války. Chilli je velmi populární, jedlo se ve speciálních „salonech“ a každý měl vlastní tajný recept na chilli.

Co je chilli con carne

„Chilli con carne“ v překladu znamená v chilli s masem. Jedná se o pikantní pokrm, ve kterém kromě chilli, mletého masa a fazolí nechybí rajčata a koření.

Jaké maso zvolit na chilli con carne

Tento pokrm se většinou připravuje z hovězího masa. Můžete si ho ale přichystat z vepřového, ale i z kuřecího nebo krůtího masa. Ideální je, když různé druhy masa smícháte. Vydatné chilli můžete doplnit o lžíci zakysané smetany. Jestliže jste vegetariáni, zkrátka nahraďte maso sójovým masem, případně tofu.

Jak si dochutit chili con carne

Na chilli není nic složitého. Toto jednoduché jídlo si ale můžete připravit tak, aby vám chutnalo ještě více. A co se dá změnit? Místo vody můžete zvolit kvalitní hovězí vývar pro silnější hovězí chuť. Pokud máte rádi velmi pikantní jídla, nešetřete s chilli a doplňte ho o kajenský pepř. Obě suroviny vám krásně prohřejí organismus. Z koření se hodí i oregano. Chuť dodává také cibule a česnek, někdy se objevuje kukuřice. Pro tento pokrm je důležité aromatické koření, jako je římský kmín, sáhnout můžete i po dalším výrazném koření, například po skořici, hřebíčku, novém koření, hodí se i muškátový oříšek. Na zmírnění kyselosti rajčat můžete pokrm trochu osladit cukrem.

Pokud patříte mezi gurmány, můžete oslazení zaměnit za kousek hořké čokolády. Chuť chilli con carne také velmi doladí pár kapek vína, případně bourbonu. Na dochucení můžete použít i některou z omáček (sójová, worcesterská nebo rybí), pro změnu můžete využít i pár kapek vinného octa. Zajímavou proměnou je špetka instantní kávy, která se v chilli con carne báječně prolne právě s čokoládou.

Jak se vaří chilli con carne

Na chilli je řada receptů. Připravit si ho můžete třeba podle následující varianty. Pro čtyři osoby budete potřebovat: 200 g mletého hovězího masa, 160 g mletého vepřového masa, 1 velká cibule, 1 velký stroužek česneku, 80 g rajského protlaku, 100 g červených fazolí z konzervy, 90 g kukuřice, 2 lžíce oleje (řepkový nebo slunečnicový), lžička mleté papriky, špetka římského kmínu, pepř, sůl, chilli dle chuti a koriandr.

Jak na to? Oloupejte cibuli a česnek. Obojí nasekejte samostatně najemno. Nakrájejte i koriandr. V hrnci rozehřejte olej. Do teplého oleje dejte maso a na mírném plameni ho orestujte. Cibuli, česnek a chilli přidejte k masu, osolte a opepřete. Přidejte protlak, mletou papriku a promíchejte. Dolijte vodu tak, aby byly suroviny ponořené a pomalu vařte na malém plameni zhruba 10 minut. Přidejte fazole, kukuřici, římský kmín, koriandr, a vařte znovu asi 10 minut.

Náš tip: Připravte si chilli con carne podle tohoto videoreceptu

S čím podávat chilli con carne

Chilli con carne je velmi vydatný pokrm, který příjemně zasytí. Můžete ho jíst samotný, s bramborami, rýží, pečivem, ale i s domácí tortillou, nebo nachos.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

radekhk radekhk

6. 1. 2023 13:07

Tohodle jídla je nespočet variant a receptů na něj ještě víc... Mne ho naučila známá co jeden čas pobývala přímo v Texasu a má varianta se vyznačuje pravým jižanským naturelem kdy se maso s cibulí jalapeňos papričkama a drcenýma rajčatama a kořením dusí pomalu víc než hodinu aby se prolnuly chutě,zhruba v polovině dušení se přidají červené fazole které pokrm dohustí , na závěr se přidá kukuřice a hořká čokoláda s panákem bourbonu ... jako příloha nachos

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více