Výborná ořechová bábovka, kterou zvládne každý: Za dokonalou chuť vděčí jednomu snadnému kroku navíc
1. 11. 2023 Vaření
I jednoduchým moučníkem můžete ohromit návštěvu. Bábovka patří mezi dezerty a právem je oblíbená. Jak na nejlepší ořechovou bábovku? Pochutnejte si Pa zároveň provoňte byt vlašskými ořechy.
Jaká je nejlepší ořechová bábovka?
Sice ji považujeme za typicky českou, ale bábovka se peče i v Rakousku, Německu, Polsku a na Slovensku. Bábovky se většinou připravují v typické formě s otvorem uvnitř. Dnes mají bábovkové formy spoustu variant. Výběr je i v těstech. Ať už jde o nadýchané třené těsto, rychlé šlehačkové, nebo dokonce kynuté, každé má své kouzlo a specifickou chuť.
Ořechová bábovka představuje pro každého něco jiného. A přece všechny mají něco společného. Důležité je, aby tzv. nedusila. Dezert by měl být vláčný a nadýchaný. A samozřejmě vonět ořechy. Ideálně vlašskými. Namletými, ale i více či méně nasekanými.
Když ořechy před namletím krátce nasucho opražíte, budou ještě voňavější. Je to sice jeden krok navíc, ale spíš je to jen krůček a věřte, že se vyplatí.
Mohlo by vás zajímat
Na co myslet při přípravě bábovky
Důležitý je už začátek - vhodná forma na bábovku. Každá má totiž svá specifika a záleží na tom, kterou si vybereme. Silikonová, litinová, keramická, hliníková, kameninová... Je z čeho vybírat. Nejjednodušší je silikonová, která se nevymazává. Nejobvyklejší bývá kovová forma s nepřilnavým povrchem. Správné vymazání je jedním z důležitých faktorů, aby šla dobře vyklopit. Formu je třeba vymazat tukem, který ideálně rozpustíme a natíráme ho mašlovačkou. Využít jde i olej ve spreji. Vysypat formu můžeme polohrubou moukou, ale i strouhankou nebo kokosem.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit nejlepší ořechovou bábovku?
Na přípravu bábovky budete potřebovat: 120 g másla, 200 g cukru moučky, 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 120-130 ml vlažného mléka, tuk na vymazání formy a strouhanku na vysypání.
Jak na to: Tuk nechte změknout. Formu vymažte tukem a vysypejte ji strouhankou. Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce rozklepněte do dvou misek: žloutky zvlášť, bílky zvlášť. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Přidejte máslo a znovu prošlehejte. Pak přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a střídejte ji s přiléváním mléka dle potřeby. Vše promíchejte a vmíchejte mleté ořechy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a rovnoměrně vyrovnejte povrch.
Formu dejte do předehřáté trouby a pečte asi 45 minut. Jestli je upečená, zkontrolujte špejlí, a pokud vyjde čistá, můžete bábovku vyndat. Bábovku nechte chvíli stát ve formě, přikryjte utěrkou. Asi po 10 minutách ji vyklopte. Nechte ji vychladnout. Případně můžete ještě posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Výbornou ořechovou bábovku můžete získat přidáním jablek, která dodá moučníku svěžest. Skvělou variantou je také kombinace ořechy a banán.
Náš tip: Připravte si ořechovou bábovku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více