Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Zdroj: Toprecepty.cz

Zelenina je skvělá v jakékoliv podobě. Na podzim je ale ideální zeleninu upéct. Připravte si pečená rajčata, dýni, řepu. Voňavá a výborná zelenina nejen na talíři dobře vypadá, ale také vás krásně prohřeje.

Která podzimní zelenina se hodí na pečení

Na podzim sklízíme hlavně kořenovou zeleninu, a ať už jde o mrkev, celer, petržel nebo řepu, všechny jsou výborné a plné cenných látek. Na podzim je lepší zelenina pečená. 

Můžeme péct nejen zmíněnou kořenovou zeleninu, ale také třeba rajčata, papriky, česnek, cibuli, dýně, cukety, ale i patizony. Díky tomu se zahřejeme a touto úpravou získají potraviny jinou chuť. Dnes pro vás máme varianty pečení rajčat, dýně a řepy. 

Jak upéct rajčata

Pečená rajčata jsou lahůdkou. Upečte si je doma a sami uvidíte. Rajčata nakrájejte na kolečka o síle asi 5-7 mm. Rozložte je na pečicí papír položený na plechu. Naneste na ně trochu oleje. K výborné chuti rajčat pomohou hlavně bylinky (majoránka, tymián, bazalka, oregano a rozmarýn), česnek a třtinový cukr. Můžete přidat i balzamikový ocet. Rajčata pečte pozvolna cca 2-3 hodiny. Nesmí se připalovat. Teploty jsou orientační: 150-170 °C, a to podle toho, jak jsou rajčata velká. 

Náš tip: Přichystejte si pečená rajčata ve vlastní šťávě.

Jak připravit pečenou dýni

Pečení zeleniny je velmi snadné. To samé se týká i dýně. Opět se bude hodit plech vyložený pečicím papírem. Záleží na tom, kterou dýni máme a jak ji budeme chtít připravit. Můžeme si nakrájet větší kousky dýně a ty potřít olejem a  opéct spolu s kořením. Skvělá je dýně hokkaidó, která se neloupe (slupka pečením změkne), jen z ní vyndáme semínka a pokrájíme ji. Ostatní dýně je třeba loupat. Dýni můžeme péct také jako "lodičku" tak, že ji vydlabeme a naplníme směsí. 

Náš tip: Upečte si dýni plněnou masovou směsí.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit pečenou řepu

Pečená řepa je další z podzimních dobrot. Je to velmi snadné. Stačí řepu dobře opláchnout a předem dobře předehřát troubu na 200 °C. Při pečení řepa získává úžasnou karamelou příchuť. Pokud nechceme, aby z řepy unikala šťáva, tak ji neloupeme. Necháme ji kus kořínku a malou část listů, měla by zůstat pokud možno neporušená. V této podobě řepu upečeme. Pečenou červenou řepu využijeme třeba v salátu.

Náš tip: Připravte si podzimní pečenou zeleninu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více