Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny
Zdroj: Toprecepty.cz

Dýně hokaido je velmi snadná na přípravu a vždy získáme výborný pokrm. Připravte si 5 nejlepších jídel z dýně Hokkaidó a vychutnejte si sezónu této skvělé zeleniny v různých obměnách.

Dýně hokaido

Dýně je skvělá podzimní zelenina, která má sladší chuť. Nejvíce využívaný je nejspíš druh hokaido. Uvnitř tvrdé vnější slupky má pevnou dužinu. Výhodou této dýně je to, že se nemusí loupat, jen ji omyjeme. Práce s ní je poměrně rychlá a výsledek výborný. Když hokaido zpracujeme, získáme dužinu, která má jemně sladkou chuť a trochu se podobá kaštanu.

1. Polévka z dýně hokaido

Dýňová polévka patří mezi hity podzimu. Její příprava je rychlá a polévka skvěle chutná. Kromě dýně na ni stačí vývar, česnek, solí. Z koření pak můžeme sáhnout po zázvoru, tymiánu. Pikantnost může ještě dodat pálivá paprika nebo chilli) Jako ozdoba poslouží zakysaná smetana.

Náš tip: Připravte si dýňovou polévku se zakysanou smetanou.

2. Pečená dýně

Pečená dýně je skvělým jídlem, které umožňuje několik chuťových variant. Dýni můžete jen nakrájet, zbavit semínek. Připravíte si pekáč vyložený pečicím papírem. Dýně krásně ladí se solí a tymiánem, jen tak pokapaná olejem. Hodí se i sušená cibule, případně česnek. Můžeme ale také zeleninu využít v čerstvém stavu. Výborně chutná, když dýni těsně po upečení posypeme sýrem, ideálně chuťově výrazným. Třeba parmazánem. 

Dýni ale můžeme upéct i nasladko s cukrem a skořicí. Ke všem variantám se hodí bílý jogurt, ale i ochucený jogurtový dip.  

Náš tip: Upečte si dýni s rozmarýnem a cibulí.

3. Dýňová omáčka

Výbornou variantou pokrmu s dýní je dýňová omáčka. Vynikající je jen tak samotná na těstoviny. Připravit si ji můžeme ale třeba i ke kuřecímu nebo vepřovému masu.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba přípravu masových medailonků s dýňovou omáčkou.

4. Dýňové muffiny

Muffiny jsou výbornou svačinkou i večeří. Dýně krásně ladí s kořením, jako jsou zázvor, hřebíček, vanilka, skořice, nebo třeba muškátový oříšek. Zajímavou variantu představují dýňové muffiny s čokoládou a vlašskými oříšky. 

Náš tip: Přichystejte si dýňové muffiny provoněné kořením.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

5. Pomazánka z pečené dýně

Pečená dýně je skvělá sama o sobě, ale když ji takto připravíme a budeme chtít nějakou změnu, můžeme si připravit právě pomazánku. Je výborná a dokonale pikantní. 

Na tuto pomazánku budete potřebovat: 200 g dýně hokaido, 200 g červené papriky, 1 větší stroužek česneku, ½ menší cibule, 100 g sýru žervé, 80 g strouhaného eidamu, 1-2 lžíce chilli omáčky, trochu nasekané hladkolisté petrželky, trochu citronové šťávy, olivový olej, pepř a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Omytou dýni rozpulte a zbavte semen. Pak ji nakrájejte na kousky, potřete olivovým olejem a dejte na plech. Omyjte papriku a celou ji položte na plech. Stroužek česneku zabalte do alobalu. Vše pečte zhruba 40 minut. do změknutí dýně i papriky. Papriku průběžně několikrát otočte. Že je paprika upečená, poznáte podle toho, že se na ní budou tvořit puchýře. Upečenou papriku dejte do igelitového sáčku a zavřete ho. Nechte ji . Trvá to asi 10 minut. Dýni i česnek nechte vychladnout.

Papriku oloupejte, zbavte ji semínek, a dejte ji do mixeru. Přidejte česnek a dýni. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, petrželku, citronovou šťávu, chilli omáčku, pepř a sůl rozmixujte. Směs vyndejte z mixéru, přimíchejte žervé a strouhaný eidam. Pokud je potřeba, dochuťte pepřem a solí. Podávejte s pečivem nebo toustem.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu dvoubarevnou dýňovou bábovku 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více