

Domácí zavináče z kapra - dělal manžel
Suroviny asi 20 kusů
- 2 kapry
- sůl (dle potřeby)
- ocet
- cibule (dle potřeby)
- kysané zelí v sáčku
- kořenová zelenina (nemusí být)
- bobkový list (dle potřeby)
- nové koření celé (dle potřeby)
- celý pepř (dle potřeby)
Postup přípravy receptu
Kapry nafiletujeme a hodně osolíme.
Vložíme do nádoby a dáme do lednice.
Za dva dny je vyndáme z lednice a opláchneme vodou, zalijeme octovým nálevem v poměru 1 díl vody na 1 díl octa a uložíme zpět do lednice.
Opět za dva dny vyjmeme z lednice a zbavíme ryby kostí a kůže.
Nakrájíme na proužky nebo kostičky a vkládáme do nádoby střídavě po vrstvách - řada ryby, na to na proužky cibule, koření od každého asi 4 kousky, zelí (strouhaná zelenina - nemusí být).
Zalijeme nálevem připraveným svařením 1 dílu octa a 4 dílů vody a soli.
Přidáme bobkový list, nové koření celé, celý pepř a uzavřenou nádobu dáme do lednice.
Již za 4 dny si můžeme pochutnat na zavináčích. Příloha: rohlík
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí zavináče z kapra - dělal manžel
-
Zavináče dělám podle tvého receptu již dlouho a až teď jsem si všimla, že jsem zapomněla ohodnotit. Posílám pochvalu
a přidávám bodík. Všichni, kteří ochutnali říkali, že jsou lepší než kupované
. Koření svařím v nálevu, přecedím a nechám vychladit. Studeným nálevem zaleju rybu. Z takto připravených zavináčů dělám i rybí salát.
-
Není to moc rozblentany z toho kapra přece jen je to mastný o proti bilim rybám.....
-
naprosto úžasný recept!Každému doporučuji.První várku jsem dělala ze 6ti kaprů,jen se po nich zaprášilo.Zrovna jsem zadělala druhou a bude jen na chut-ze dvou a půl kapra. Moc děkuji autorovi!
-
Helena, to nevim jestli se dá dat hlávkové děláme to jen ze sáčku
-
Právě se na ten Váš recept chystám, nasolila jsem naporcocvaného kapra. Jsem sama zvědavá a už se těším. Chtěla jsem se prosím zeptat, dalo by se tam dát hlávkové zelí? Děkuji za odpověd a dám vědět, zda jsem to zvládla. P a Přeji hezký večer, všem a díky. Helena
-
-
Jana Remková,
-
Śmankote, jak jsem to mohla přehlídnout?
-
keler je na zavináče nejlepší
-
jiří díky za bodík
-
Zde si všichni tykají .
Tykání je zde normální .
Postup popsala Zdenka +++ , děláme to stejně , jen z bílé ryby .
Chytání plevených rybek je manželčina oblíbená zábava , tak těch máme nejvíce .O teplotě nálevu se již tady psalo .
A hodně nasolit , jak píše Zdenka+++ , není třeba se bát .
Solím opravdu pořádně .Ryba si vezme soli kolik potřebuje , nepřesolí se .Navíc sůl rybu očistí a vytáhne tekutinu , čímž se rybí maso stane pevnější.Octový nálev tenké kostičky rozpustí , velké kosti změknou a uvolní se ve svalovině . Dají se pak pěkně vytáhnout .Ostatní je v receptu Zdenky+++.
Ještě jednou Zdenko+++. Bodík jsem již dal .
-
Jirko-jak řekneš tak udělám.
Věřím rybářovi
Jiří-můžu tykat?
-
Nálev máme obvykle připravený předem a uložený ve spíži a tam je chladno , tak jsem napsal chladný .Rozhodně by se ryby na zavináče neměly zalévat horkým nálevem .Zde se jistě shodneme .
-
manžel dává vlažný lák
-
Alespoň se člověk něco přiučí
, já jsem vždy myslela, že na rybu se leje vlažný.