Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halloween se postupně stal součástí akcí i u nás.
Zdroj: Profimedia

Poslední říjnový den nastává čas strašidelných příběhů, výjimečných kostýmů a výrazných dýní se svítícíma očima. Halloween, svátek, který své kořeny táhne z keltské kultury a postupem času se transformoval do podoby, jak ji známe dnes, je oslavou fantazie, tajemna a samozřejmě i dobré zábavy. Zjišťovali jsme, kam se za těmito lákadly vydat letos.

Svátek strachu

Halloween je svátek, který se slaví 31. října především v anglicky mluvících zemích. Jeho kořeny sahají až k keltskému svátku Samhain, který byl spojen s koncem sklizně a příchodem zimy. Dnes je Halloween spojen především s kostýmovanými párty, dětským koledováním o sladkosti, vyřezáváním dýní a obecně se strašidelnou a nadpřirozenou tematikou

A pochopitelně se zábavou. Tu můžete i letos zažít na mnoha místech v Česku. Připravili jsme pro vás velký přehled, kam se vydat.

Praha

Praha nabízí mnoho akcí pro děti, které si Halloween tradičně užívají nejvíce ze všech. Připravit se na svátek mohou třeba na Střídačce na pražském Výstavišti, kde si 29. října mezi 13:00-16:00 vydlabou dýně, vyrobí si tiskátka nebo vytvoří jednoduché ozdoby, šperky a dekorace. Jak informuje pořadatel akce, dílny jsou dostupné pro všechny ve věku 5 až 99 let, ale děti do 10 let by měly být doprovázeny rodiči. Cena vstupného zahrnuje i materiál.

V Obchodním centru Letňany se 29. října chystá nejstrašidelnější den roku naplněný zábavou. Návštěvníci se mohou těšit na program plný atrakcí jako jsou moderované aktivity, taneční workshopy, soutěže s hodnotnými dárky pro děti, hrací a foto zónu. V beauty baru bude k dispozici možnost stylového třpytivého make-upu a malování na obličej. Děti budou mít možnost vytvořit vlastního děsivého pavouka na lízátku v rámci Spider Pop workshopu. Akce je určena pro celou rodinu a všechny atrakce jsou zdarma.

Halloween 31. 10. slaví i v Botanická zahrada v Praze v Troji. Pořadatelé nabízí dlabání dýní, soutěže, malování na obličej, opékání buřtů a večerní průvod s rozsvícenými dýněmi po areálu Botanické zahrady. Dýně je zde možné zakoupit, masky na Halloween jsou vítány.

Středočeský kraj

Oslavy předvečera Svátku všech svatých si lze užít například v Zámeckém resortu Dětenice, kde se k netradičnímu konceptu zdejší restaurace přidal i jedinečný Halloweenský Food Festival. Ten v sobotu 28. 10. nabízí mezi 11-18 hodinou bohatý program. Podle pořadatelů nabídne středověké představení, včetně vystoupení dobové kapely s tanečnicemi, fakíra a kejklíře, čaroděje, dělostřelecké ukázky, a mnoho dalšího. V rámci gastronomické nabídky se můžete těšit na opékání celého čuníka, krocany na ohni, chobotnici, ústřice, krevety, olihně, šneky, mušle, středověký burger, dýňovou polévku, Halloweenskou Pavlovu, houbového Kubu, domácí bramboráky, jehněčí klobásky a domácí uzené maso z udírny.

V Ostré zase společnost Botanicus pořádá v Centru řemesel a zahrad od 26. do 29. října přehlídku tradičních řemesel, ale také vyřezávání dýní, výrobu podzimních dekorací, pokrmy z dýní či malování na obličej.
 

V Muzeu Nové Strašecí se v období od 14. do 29. října 2023 o víkendech a v průběhu podzimních prázdnin koná oblíbené Podzimní a Halloweenské tvoření pro rodiče a děti. Návštěvníci se mohou těšit na strašidelnou stezku, hledačku a hodně tvoření. Poplatek za materiál na vyrábění činí 30,- Kč.

Jihočeský kraj

Oslavit svátek všech svatých v halloweenském duchu lze 29. října v Království času Protivín. Od 14:00 hodin budou probíhat tvořivé dílny a soutěže. Strašidelnou stezkou odvahy se můžete vydat od 17:00 hodin. Návštěvníky čeká dýňová polévka a grilování buřtů.

Plzeňský kraj

Dílničku na výrobu halloweenských masek a strašidelné soutěže najdete 29. října v Turistickém centru pod hradem Radyně. Nebude chybět záhadná atmosféra, budete mít možnost si vytvořit vlastní halloweenskou masku nebo dekoraci, a jak slibuje pořadatel, otestujete svou odvahu v děsivých soutěžích.

Halloween party pro děti můžete navštívit v pátek 27. října v Papírně, začíná od 16 hodin. Program zahrnuje soutěže, hry, taneční vystoupení a další akce pod vedením animátorky Žofky. Místo bude tematicky vyzdobené a bude zde možnost malování na obličej. Vstupné je 100 korun, pro děti mladší než dva roky je vstup zdarma.

Další Halloween party se koná v sobotu 28. října v parku Krašovská. Děti zde mohou zažít strašidelnou a zábavnou stezku plnou her a strašidel, která začíná od 14 hodin. Od 17:30 pak začíná strašidelná diskotéka se spoustou her, soutěž o nejlepší masku a tombolu. Vstupné je 50 korun.

Ve stejný den, 28. října, se konají také Dýňové slavnosti v klášteře Chotěšov. Program zahrnuje dětské soutěže, dílny, malování na obličej a stezku odvahy. Návštěvníci by si měli přinést vlastní kostým, dýni a něco na opékání. Akce začíná v 15 hodin.

Karlovarský kraj

Dne 4. listopadu se zámek v Toužimi promění ve strašidelné místo, letos navíc ozvláštněné o stroj na mlhu a speciální fotokoutek. Malé děti budou moci v Bubukomnatě vyrábět lektvary společně s čarodějnicemi. Pro ty, kteří hledají dávku strachu, je připraveno Strašisklepení. Součástí programu budou také dílničky a různé strašidelné aktivity na nádvoří. Večer v 17:30 se uskuteční společný lampiónový průvod. Vstupné je dobrovolné.

Ústecký kraj

Tvořivá halloweenská dílna se koná v úterý 31. října 2023 na teplickém zámku. Tato akce proběhne od 15 do 19 hodin pod dohledem muzejních strašidel. Bude možnost se stát čarodějnými učni a vyzkoušet si strašidelné pečení a tvoření. Pro odvážné návštěvníky bude připravena prohlídka tajemných zákoutí zámku za doprovodu zdejších strašidel.

Liberecký kraj

Centrum Babylon v Královské zahradě připravilo tajemný zábavný program pro malé i velké. V pátek od 15 do 17:30 se můžete těšit na hledání pavouků a mini koster, diskotéku s mumiemi a soutěž o nejlepší masku. V sobotu od 15 do 17:30 se bude konat halloweenská diskotéka, míchání lektvarů, soutěž o nejlepší masku a průvod masek Babylonem. Program bude doplněný oblíbenými písničkami, animačními tanečky a soutěžemi. Vítány jsou halloweenské masky, ty nejzajímavější budou odměněny.

Královéhradecký kraj

V Hradci Králové připravili strašidelný večer, který odstartuje 1. listopadu v 16.00 v Jiráskových sadech. Na návštěvníky čeká osvětlený okruh dlouhý asi 600 metrů, kde budou svíčky prosvětlovat cestu dětem. Na okruhu se bude pohybovat osm strašidel, které budou tančit, skákat a vytvářet veselou atmosféru.

Záměrem pořadatelů je, aby děti prožily atmosféru a záhadnost místa, aniž by je strašidla vyděsila k smrti. Strašidla budou přátelská a každé z nich bude mít cedulku s názvem, speciálními schopnostmi a úkolem nebo hádankou. Každé dítě získá sladkou odměnu.

Pardubický kraj

V Pardubickém Domě Kultury Dukla přichystali Halloween Party naopak pro starší patnácti let. Celý kulturní dům bude vyzdoben speciální halloweenskou výzdobou. Soutěžit se bude o nejlepší kostým, představí se profesionální barmanský tým. Akce začíná ve 21 hodin a skončí až ve čtyři hodiny ráno.

Kraj Vysočina

Na Halloweenskou oslavu zve také Šikland. Můžete se těšit na lampionový průvod, halloweenské tvořivé dílny a dětskou diskotéku. Plán akcí pro sobotu 28.10.2023 je následující - od 10:00 do 16:00 probíhá halloweenská tvořivá dílna, v 10:00 začíná drakiáda, od dvou hodin se koná halloweenský karneval a od 18:00 můžete navštívit Stezku odvahy.

Jihomoravský kraj

Tradiční Halloween se bude v brněnské zoo konat poslední říjnovou sobotu. Návštěvníci se mohou těšit na speciální komentovaná krmení, strašidelnou vzdělávací stezku a zábavný program na pódiu. Letošní strašidelná stezka, která je velmi oblíbená, bude zaměřená na vymřelá zvířata.

Zlínský kraj

I ve zlínské zoo bude od čtvrtka 26. do neděle 29. října probíhat Halloween. Můžete se těšit na čarodějnice, duchy, kostlivce, dětskou halloweenskou komentovanou prohlídku a v sobotu také na vydlabávání dýňových lampiček a strašidelnou stezku odvahy. Navíc, v sobotu 28. října bude zoo otevřena až do 20:00 hodin.

„Duchařskou“ výzdobu připravuje zdejší tým zahradníků. Budou zde nápaditá a originální aranžmá, ve kterých nebudou chybět čarodějnice, kostlivci, obrovské pavučiny, netopýři, dýně a další oblíbené halloweenské motivy. Dýně budou potěšením i pro místní zvířata. Surikaty, hyeny, sloni, lvi, tygři, medvědi a papoušci si s nimi budou moci pohrát.

Olomoucký kraj

Úsovský zámek bude poslední říjnovou sobotu ovládnut zámeckými strašidly, která stejně jako v minulém roce, oslaví Halloween. I letos budou pro návštěvníky připravené prohlídky podzemí a spousty dalších atrakcí jak pro děti, tak pro dospělé.

Moravskoslezský kraj

Přijďte a ochutnejte fantastickou čokoládu na Ostravském Halloweenském Čokoládovém Festivalu 2023, který se koná od 27. do 29. října v Trojhalí Karolina. Tato akce je unikátní příležitostí pro všechny fanoušky čokolády a sladkostí, kteří se chtějí zabavit, pochutnat si na delikatesách a možná se i něco naučit o vaření s čokoládou. Součástí letošního festivalu bude také velká balonková výstava s halloweenským světem vytvořeným z téměř 20 000 balónků.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více