Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jsou oblíbenou podzimní zeleninou.
Zdroj: freepik

Dýně hokaido patří mezi nejpopulárnější podzimní zeleninu. Tento symbol Halloweenu, pocházející z Japonska, nabízí dužinu s mírně oříškovou chutí, která se hodí jak do polévek, omáček či pomazánek, tak i pro výrobu specifického másla. Jak ovšem dýně skladovat, aby zůstaly čerstvé a chutné co nejdéle?

Pozor na vlhkost

Primárně uchovejte dýně na suchém a chladném místě - ideálně v 10-15 stupních. Zvolit můžete sklep, garáž nebo lednici. Dýně by měla být skladována v suchu, aby se zabránilo růstu plísní a bakterií. Vlhké prostředí je totiž ideální pro růst těchto mikroorganismů, které mohou způsobit zkažení dýně. Navíc může vlhkost způsobit, že dýně začne hnít.

Vyhněte se skladování na místě, kde je přímé sluneční světlo. To totiž může zapříčinit, že se dýně rychleji kazí. Sluneční světlo může také způsobit, že dýně ztratí svou barvu a chuť. Pokud je tato zelenina vystavena přímému slunci po delší dobu, může začít vysychat a měknout.

Pryč od ostatní zeleniny

Dbejte na to, aby dýně nebyla poškozena. Jinak je lepší ji spotřebovat co nejdříve, protože poškození může způsobit rychlé zkažení. Je to kvůli tomu, že poškození vytváří vhodné podmínky pro růst bakterií a plísní. Když je dýně poškozena, může vypouštět šťávu, což způsobí, že okolní ovoce a zelenina také začne hnít.

Vyhněte se skladování dýně poblíž jiných zralých kusů ovoce a zeleniny jako jsou jablka, hrušky, broskve, avokádo, kiwi, melouny, mango, švestky a rajčata. Ty mohou uvolňovat ethylen, urychlující zralost i zkažení dýně.

Mražení jako ideální způsob

Pokud jste dýni už rozřízli, zabalte ji do potravinářské fólie nebo ji uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici. Měla by vydržet asi týden. Když dýně vypadá špatně nebo dokonce začne zapáchat, je čas ji vyhodit. Rozříznutou dýni je také možné nakrájet na kousky a zmrazit pro pozdější použití. V tomto stavu by měla vydržet v mrazáku až několik měsíců.

Zmraženou dýni můžete použít na mnoho způsobů. Například do různých druhů polévek, jako jsou krémové polévky, čočková polévka nebo kuřecí polévka. Můžete ji přidat do pečených moučníků, jako jsou muffiny a koláče, hodí se i do palačinek či na výrobu smoothie. Dýně z mrazáku se také používá do omáček či zmrzlin, pudinků a sorbetů. Před použitím ji vždy důkladně rozmrazte.

Co se semeny

Dýně lze také skladovat v podobě dýňového pyré. Toto pyré můžete zamrazit v nádobách nebo sáčcích a použít po celý rok. Pokud jde o skladování dýňových semen, měla by být uchovávána na suchém místě v papírovém sáčku. Semena by měla být co nejrychleji oddělena od dýně, aby se zabránilo jejich klíčení.

Náš tip: Vyzkoušejte skvělou dýňovou polévku podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více