Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněná dýně hokkaido
Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir

Dýně hokkaido je v sezóně cenově dostupná a lze ji připravit jako hlavní chod, přílohu i nasladko jako zdravý dezert. Plněná dýně pečená vcelku vystačí na oběd pro celou rodinu a není k ní třeba chystat další přílohu.

Jakou dýni vybrat na plnění?

Dýně hokkaido je pro svůj tvar a rovnoměrnou tloušťku dužiny na plnění přímo ideální. Aby se však dokonale propekla i s náplní uvnitř, je vhodnější vybrat středně velký nebo více malých kusů. Chuťově výraznější a také zpravidla bez kazů a vzhledově atraktivnější jsou mladé, sytě oranžové dýně.

Příprava dýně hokkaido

Recept na plněnou dýni hokkaido je snadný a zabere jen minimum práce na přípravách. Na co je však třeba si dát pozor, je rovnoměrné seříznutí špičky dýně pod stopkou a odkrojení kousku spodní části tak, aby byla dýně při pečení stabilní, ale zároveň aby se zachovalo co nejvíce dužiny a z náplně nevytekla šťáva.

Po odkrojení vrchní části, která bude tvořit pokličku, se z dýně vydlabe lžící vnitřek se semínky. Ponecháte-li stopku, která plní funkci držadla, je dobré ji obalit alobalem, neboť by se při delším pečení spálila.

Vydlabanou, omytou a osušenou dýni potřete zvenku trochou oleje a osolte a opepřete po celém povrchu i uvnitř.

Náplně do dýně hokkaido

Dýně se může plnit nejrůznějšími náplněmi, u kterých příliš nezáleží na tom, zda budou držet při sobě. Dá se použít stejná náplň jako například na plněné papriky nebo zelné závitky, výborná je třeba i směs předvařené pohanky, kuskusu nebo luštěnin se zeleninou nakrájenou na menší kousky (mrkev, paprika, hrášek, cuketa...).

V našem receptu hraje hlavní roli mleté maso, u kterého lze sáhnout po libovolném druhu (vepřové, hovězí, krůtí, kuřecí nebo směs masa). U méně tučného masa je dobré přidat i kousek nadrobno nakrájeného špeku, který se postará o šťavnatost a propojení chutí.

Maso se před naplněním do dýně pouze krátce zatáhne na pánvi. Lze ovšem použít i na menší kousky nakrájené maso, které se předem 5-10 minut podusí. V případě velmi malých dýní se mleté maso může použít i syrové. 

S náplněmi se dá experimentovat dle individuálních chutí. Výborná je například kombinace mletého masa ochuceného podobně jako u sekané s nastrouhaným sýrem, který plní zároveň funkci pojidla.

Pečení plněné dýně

Plněná dýně hokkaido se peče pozvolna asi 50-60 minut. Teplota by neměla přesáhnout 180 °C (u horkovzdušné trouby asi 160 °C), aby se náplň dokonale propekla, dýně změkla a zároveň se nespálila na povrchu.

Ideální je použít menší pekáček a dýni podlít trochou vody, která se podle potřeby během pečení přidává, při dodržení teploty to však zpravidla není nutné.

Recept na dýni hokkaido plněnou masovou směsí

Středně velká dýně hokkaido plněná směsí mletého masa vystačí na vydatný oběd pro 4 osoby. Dýně zde plní funkci zdravé přílohy a není tedy třeba chystat další chody.

Na plněnou dýni budete potřebovat 1 středně velkou dýni hokkaido, asi 400 g mletého masa (mix hovězího a vepřového nebo drůbeží doplněné o kousek špeku), 100 g strouhaného sýra, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 zarovnanou lžičku majoránky, 1 lžíci petrželky, ½ snítky tymiánu (nebo trochu sušeného), sůl, pepř a olej.

Jak na to? Omytou a osušenou dýni seřízněte ve spodní části pouze tak, aby byla stabilní, vrchní část seřízněte tak, aby šel pohodlně vydlabat vnitřek lžící. Po odstranění vnitřku se semínky potřete povrch dýně olejem, osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Ponecháte-li na dýni stopku, obalte ji kouskem alobalu.

Na oleji nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev, krátce orestujte, dále dejte do pánve nadrobno nakrájený česnek a po 1 minutě mleté maso, které nechte zprudka zatáhnout. Směs nechte asi 10 minut vychladnout a přimíchejte do ní majoránku, tymián, trochu soli a pepře, nasekanou petrželku a strouhaný sýr.

Masovou směsí naplňte dýni, přiklopte dýňovou „pokličkou“, dejte do pekáčku, podlijte malým množstvím vody a vložte do spodní části trouby vyhřáté na 180 °C (u horkovzdušné 160 °C). Pečte 50-60 minut doměkka a jen občas zkontrolujte, zda není potřeba dolít vodu, aby se dýně nepřipalovala zespodu.

Chcete-li dýni na povrchu opečenou dotmava, zvyšte na posledních 10 minut teplotu na 200 °C.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více