Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikulášské perníčky: Aby byly ihned krásně měkké, je dobré dát do nich méně medu a zvolit správný program při pečení
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Mikuláš je tu co nevidět, takže je třeba se zamyslet nad nějakou sladkou nadílkou. Perníčky jsou ideální alternativou k čokoládám, bonbónům a jiným sladkostem. Když budou mít tvar Mikuláše, nahradí i čokoládové figurky a „zlobidlům“ můžete k uhlí a bramboře udělat i perníkového čerta. 

Místo bonbónů k Mikuláši perníčky

Dnes jsou děti zvyklé dostávat od Mikuláše nejen spoustu sladkostí, ale i hodnotné hračky. Za starých časů ovšem nosil svatý Mikuláš v předvečer svého svátku, tedy 5. prosince, mnohem skromnější dárky. Hodné děti od něj dostávaly obvykle jen sušené ovoce, certličky (cukrátka zabalená ve staniolu), figurky z mandlového těsta, cukrkandl, sladké dřevo neboli lékořici, čerty z kynutého těsta či sušených švestek, vrkoče (věnce z kynutého těsta ozdobené špejlemi s napíchaným ovocem) nebo podobně nazdobené ježky z jablek či třesolky (na husím brku napíchané mandle obalené pozlátkem). 

Nejen Mikuláš, ale i abeceda

Kromě všech těsto dobrot byly tradičním mikulášským dárkem i perníčky. Ty se vozily z mikulášských trhů, které se konaly ve větších městech. Obvykle měly podobu Mikuláše, čerta a anděla a většinou byly polepené papírovými obrázky. Oblíbené však byly i tradiční malovaná srdce z pouti, figurky koníků, s nimiž si děti nejdřív hrály a pak je snědly, a další zvířata, třeba jelen, ptáček, kohout, pes a ryba. Perníčky měly tehdy i svou symboliku.

Mikuláš byl třeba symbolem dobra a laskavosti, jeho protějškem pak byl čert, který představoval zlo a trest, začal se však objevovat mnohem později než Mikuláš. Figurky zvířátek se pak kupovaly rovnou jako ozdoba na stromeček. Populárním mikulášským dárkem byla i abeceda z perníku, což byla malá destička s ozdobným držátkem, na níž byla vymodelovaná jednotlivá písmena. Děti se tak nejdřív něco naučily a pak je mohly sníst. 

Trvanlivé nebo ihned k jídlu

Vzhledem k povaze a určení perníkových dárků, které sloužily třeba i ke hraní nebo k výuce, se tyto perníčky pekly z trvanlivějšího a tvrdšího medového perníkového těsta. V současně době ale dáváme přednost spíš perníčkům, které jsou ihned měkké a můžeme si na nich rovnou pochutnat.

Zatímco perníčky z klasického těsta mají šanci ještě do Vánoc změknout, ty ihned měkké právě přijdou na Mikuláše vhod, neboť je můžete klidně upéct jen den dopředu a až je děti dostanou, mohou je rovnou jíst. 

Jak upéct perníčky, které budou hned měkké?

A jak tedy dosáhnout, aby byly perníčky ihned měkké? 

  • Delší trvanlivost propůjčuje perníčkům med, pokud jej část uberete a nahradíte cukrem, budou perníčky mnohem měkčí. Medu stačí jen 1-3 lžíce.
  • Pokud u perníčků používáte tuk, volte raději máslo, s nímž budou lahodnější, můžete je nahradit i sádlem – perníčky pak budou křehčí a vláčnější
  • Chcete-li perníčky, které budou hned měkké, použijte do těsta větší množství vajec
  • Mouka na perníčky, jež se dají hned sníst, je nejlepší pšeničná hladká
  • Hotové těsto na perníčky je nutné nechat odležet v chladu, nejlépe přes noc do druhého dne. V lednici ovšem vydrží až týden.
  • Těsto raději vyválejte na silnější plát o tloušťce asi 5 mm. Díky tomu pak budou perníčky nadýchané a krásně buclaté. Při vyvalování těsta nepoužívejte moc mouky, i ta přispívá k tvrdosti perníčků, pokud je jí příliš. Těsto válejte raději mezi dvěma fóliemi. 
  • Dejte si pozor, abyste perníčky nepřepekly. Trouba nesmí být moc vyhřátá, doba pečení by neměla přesáhnout 10 minut. Troubu předehřejte cca na 180 °C, nepoužívejte ale horkovzduch. Hotový perníček poznáte podle toho, že je na dotek měkký, když jej ale zvednete z plechu, nebude se ohýbat. 
  • Perníčky je lepší potírat vejcem až po vytažení z trouby. Vyrovnají se tak i případné praskliny. 
  • Pokud byste přesto měli perníčky tvrdé, můžete je uložit do plechové dózy někam do chladu s kouskem jablka nebo krajícem chleba. To by mělo pomoci k jejich změknutí. 

Recept na ihned měkké perníčky

Perníčky budou ihned měkké, když je upečete podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžičku jedlé sody, 1 celé vejce na potření.

  1. Suroviny smíchejte dohromady. Vypracujte tuhé těsto, které nechte minimálně 6 hodin odležet v lednici. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte z něj figurky Mikulášů, čertů a andělů. (Pokud nemáte potřebná vykrajovátka, stačí si udělat šablonu potřebného tvaru na papír, vystřihnout a pak tvar vyříznout nožem.)
  2. Perníčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 7-10 minut podle velikosti perníčků.
  3. Ihned po vytažení plechu potřete perníčky celým rozkvedlaným vejcem, budou se pak krásně lesknout. Zdobte dle vlastní fantazie minimálně za 1-2 dny.

Náš tip: Perníčky, kterou budou ihned měkké, můžete upéct i podle našeho ověřeného videoreceptu. 

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Hrabětová, J.: Lidové Vánoce v Polabí

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více