Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavé perníkové delikatesy: Upečte si medovníky nebo staročeskou sakrajdu!
Zdroj: Toprecepty

Už to u vás doma voní skořicí, zázvorem a pepřem? Pak máte asi zaděláno těsto na perníčky! Pokud ale náhodou ne, třeba vás zaujmou naše tipy. Z těchto 9 různých receptů na perníčky si jistě vyberete.

Dlouhá historie
Jak už jsme psali v našem článku, dříve se perníčky pekly během celého roku. U nás se jim říkávalo celtle a lidem, kteří je pekli, celetníci. Ti dávali perníky do forem vyřezávaných ze dřeva. Každá forma byla velmi do detailů propracovaná a perníčky, jelikož často sloužily jako dárek, měly i svoji symboliku. Obdarovaný tak s pochoutkou dostal také jakýsi „zakódovaný vzkaz“. Nádherně ornamenty zdobené srdíčko znamenalo lásku, koník pro změnu zase zdraví. Na perníkové formy se používalo ořechové dřevo, a jelikož se tehdy řemeslo, i to perníkové či řezbářské, předávalo z generace na generaci, každý celetník měl správně za svůj život zasadit alespoň jeden strom, aby měli jeho následovníci perníkové formy z čeho vyřezávat. Takové perníčky se už po upečení nezdobily, protože ozdobu vytvořila samotná forma, do níž se těsto vtlačovalo. Dnes obvykle perníčky vykrajujeme a chceme si je i hezky nazdobit. Inspirujte se:

Speciality z Česka i z Německa  
Pokud jste někdy zavítali k našim sousedům na adventní trhy, tak víte, že mezi proslavené německé pečivo patří specifické Norimberské perníčky. Jsou větší než ty naše, chuťově jiné a obvykle se pečou na oplatce. Ovšem, my taky máme svoji specialitu, a tou je perníkový závin sakrajda! Sakrajda má velkou výhodu v tom, že nemusíte vykrajovat žádné tvary, zkrátka jen upečete z perníkového těsta závin a ten pak nalámete na kousky. Snadné, že?

Plněné povidlím i marmeládou
Ať jde o Miletínské modlitbičky nebo o klasické perníčky, někdy zkrátka máme chuť něčím je naplnit. Náplň rovněž zajistí perníčkům vláčnost, ale neměla by v nich být moc dlouho, pak může mít tendenci vysychat. Každopádně, k perníku se asi nejlépe hodí povidla, slepit k sobě dva tvary ale můžete klidně i jakoukoliv zavařeninou, která vám chutná. Třeba marmeládovou nebo rybízovou.  

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více