Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Adventní věnec patří od nepaměti k symbolickým pomůckám odpočítávání čtyř týdnů adventu. Má podobu věnce z jehličnatých větví, ozdobeného čtyřmi svíčkami - každou adventní neděli se zapaluje jedna z nich.

Perníkový věnec nádherně voní, vypadá skromně a přitom velmi okázale - po skončení adventu ještě poslouží dětem ke svačince. Základem je správně vytvarované a upečené těsto, bílková poleva a svíčky. Poradíme vám, jak si takový věnec připravit.

Jak na přípravu perníkového věnce

Zaděláme si těsto na perníčky a necháme ho v lednici odležet:

  • Těsto rozválíme na silnější placku než na perníčky přímo na pečicím papíru nebo podložce. Pomocí talíře vykrojíme kulatý tvar, odstraníme přebytečné těsto a střed vykrojíme vykrajovátkem nebo nožem okolo malého talířku.
  • Na svícny si připravíme 4 menší tvary - kolečka nebo hvězdičky. Necháme je plné, pokud budeme svíčky pokládat na jejich povrch. Také můžeme střed kolečka vykrojit, takže svíčky budou v perníčcích jakoby zapuštěné.
  • Upečeme postupně oba plechy a mezitím si připravíme menší tvary, které chceme použít jako ozdoby - hvězdičky, srdíčka, stromečky nebo malé chaloupky. Perníky okamžitě po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby byly lesklé.

Zdobení perníkového věnce

Připravíme si bílkovou polevu do cukrářského sáčku a do misky:

  • Začátečníci si mohou na věnci naznačit, kde budou ležet svícínky. Namalujeme kontury, které vyléváme polevou, naředěnou pár kapkami vody. Než budeme pokračovat, musí poleva zaschnout - a to i několik hodin.
  • Věnec dále ozdobíme krajkou z polevy podle své fantazie - ale nemusíme se stydět použít nějaký návod na vzorek. Stejným způsobem ozdobíme i menší tvary a opět necháme vše zaschnout.
  • Svícínky přilepíme pár kapkami polevy na určená místa na věnci. Po zaschnutí vložíme nebo přilepíme svíčku a opravíme všechny chyby - například rozmazanou linku nebo nehezký okraj okolo svíčky.

Jak dokončit perníkový věnec

Někdo má rád věnec skromnější, jiný zas bohatě nazdobený:
  • Dokud je poleva vlhká, můžeme ji posypat cukrářským zdobením - vhodné jsou bílé, stříbrné, perleťové nebo bleděmodré barvy. Malé perníkové ozdoby lepíme na zaschlou plochu kapkou polevy.
  • Stromky a chaloupky ozdobíme na stole polevou a pak je přilepíme do svislé polohy na věnec. Abychom je nemuseli až do zaschnutí držet, zapíchneme dozadu za ozdobu špejli nebo párátko
  • Všechny svislé tvary ozdobíme hustou polevou, aby vypadaly jako zasněžené. Visící rampouchy jednoduše vytvoříme hustou polevou. Věnec pokryjeme tečkami, aby vypadal, že na něj padá sníh.
  • Celý věnec necháme do druhého dne zaschnout, vyndáme špejle (při převozu věnce je raději ponecháme) a dírky po nich doplníme polevou. Při balení věnce do celofánu použijeme dortové podložky z papíru nebo plastu, aby se nerozlomil.

Z perníkového těsta můžete vyrobit cokoliv. Jak na přípravu vánočních perníčků vám poradí naše video:

Sladké drobečky

Těsto na perníkový věnec připravíme poněkud tužší - hned měkké perníčky se hodí na svícínky a dekorace, ale velký věnec se může už při zdobení a přenášení poškodit. Tvrdší těsto se hodí také na výrobu chaloupek, betlémů, perníkových košíčků a kazet nebo skládaných stromků. I takové tužší dekorace jsou k jídlu po několika týdnech od ozdobení.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více