Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se jí na Nový rok ve světě? Slováci fandí čočce, Němci se zakousnou do preclíku, Irové si dají chleba s máslem
Zdroj: Toprecepty.cz, petram

Zatímco u nás novoročním obědům většinou kraluje čočka nebo čočková polévka, která má přinést peníze a blahobyt, v jiných zemích jsou tradiční zase úplně jiné pokrmy. A co mají o Nový rok na stole naši blízcí sousedé i lidé ve vzdálenějších zemích?

Slováci mají čočku i klobásky

Zastavme se nejprve u sousedů. Asi nepřekvapí, že ti nejbližší, Slováci, stejně jako my nemají na stole drůbež (aby neodlétlo štěstí), zato si pochutnávají na čočce na různé způsoby. Nechybí také klobásky nebo uzené maso. A během silvestrovských oslav samozřejmě vepřový ovar s křenem.

Vepřové maso si dávají i Němci a Rakušané. Protože prasátka přinášejí štěstí, mají ve zvyku vyzdobit si stůl roztomilými malými prasátky z marcipánu. Němci se navíc rádi zakousnou do oblíbených preclíků.

To Irové jsou skromní. Na Nový rok si dávají chleba s máslem. Podle starých irských zvyků je Nový rok Dnem chleba s máslem. Tradice velí nechat chleba s máslem také před dveřmi. A pokud jde o chleba, těsto se místo kvásku zadělává se sodovkou a kysanou smetanou.

Nejen Poláci to mají nakyselo

Polské tradice se víc blíží těm skandinávským. Poláci totiž na Nový rok obvykle konzumují sledě, aby podle pověr zajistili rybářům v dalším roce plné sítě. Nasolené sledě naloží do sklenice s cibulí, novým kořením, cukrem a octem. Po prohýřené noci přijdou kyselé ryby určitě vhod.

A když už jsme zmínili skandinávské zvyky, tak v některých částech Švédska, Norska či Dánska se sledi jedí také nakyselo, někdy i se smetanovou omáčkou. 

Čočka v Itálii a hopsající Jan v Americe

Čočka má své místo v novoročním menu nejen u nás a u Slováků, ale také v Maďarsku, kde se připravuje čočková polévka. Čočku mají v oblibě i Italové, kteří ji podávají s vepřovou klobásou a někdy jídlo ještě doplní bramborovou kaší.

Luštěniny se na Nový rok jedí také na jihu Spojených států. Tam je to tzv. Hoppin' John (v překladu hopsající Jan). A co si pod tím představit? Jde o bílé fazole s černým „okem“ s kousky vepřového masa a někdy i s rýží.

Sladký a veselý

Zapomenout nesmíme na sladké novoroční speciality. Tak například nizozemským domácnostem vládnou oliebollen, což jsou speciální novoroční kobližky. Kulatý tvar má představovat zeměkouli a střídání ročních období. Do těsta se přidává drobné  ovoce a hrozinky, koule se smaží ve velké vrstvě rozpáleného tuku a poté ještě obalí v cukru.

V balkánských zemích se zase pečou různé speciální dorty a koláče. Nejznámější je řecká vasilopita, která voní pomerančem a vanilkou. Kdo nalezne ve své porci zapečenou minci, bude mít celý další rok štěstí.

Náš tip: Pokud vás silvestrovské a novoroční chutě jiných zemí nelákají, připravte si čočku podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

thepioneerwoman.com: 20 New Year's Foods That Will Guarantee Good Luck in 2024

delish.com: 15 New Year's Foods For Good Luck

cnn.com: They eat what? New Year’s food traditions around the world

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více