Výtečné hospodské pepřenky: Recept na pikantní rybí chuťovku se zeleninou a pepřem zvládnete levou zadní
Milujete nakládaný hermelín nebo utopence? Oblíbenou hospodskou delikatesou k pivu jsou i pepřenky. Tato pikantnější rybí specialita je běžně k dostání v obchodě, poměrně snadno si ji ale můžete připravit sami. Pepřenky z kapra oceníte i jako vynikající netradiční lehký předkrm.
Pepřenky jako chuťovka k pivu
Pokud máte rádi různé rybí chuťovky, pepřenky určitě znáte. Najdeme je na jídelním lístků mnoha restaurací jako oblíbenou chuťovku k pivu. Pepřenky však nejsou jen tak obyčejné nakládané rybky. Jsou pikantnější díky pepři a doplněné většinou ještě nějakou zeleninou. Ta by ovšem neměla převládat, jak se často stává u výrobků, které se prodávají již hotové. Když si je uděláte doma, můžete si poměr surovin určit podle vašich chutí a ještě budete přesně vědět, co jste do pepřenek použili.
Klasické pepřenky, které se vyrábějí průmyslově, jsou výrobek z marinovaných sleďů. Tato středně velká ryba žijící ve vodách severního Atlantského oceánu, známá rovněž jako herynek, je základem mnoha marinovaných rybích chuťovek, jako jsou třeba matjesy, zavináče, pečenáče či uzenáče.
Sledě se nakládají do oleje, octa, různých nálevů s bylinkami nebo i do ochucených omáček, třeba hořčičné nebo koprové. Pepřenky mají poměrně blízko k zavináčům. Jde také o rybky nakyselo, naložené v octovém nálevu společně s různými druhy zeleniny. Na rozdíl od zavináče se k nim ale většinou nepřidává kysané zelí, ale spíš mrkev, hrášek, cibule, paprika nebo feferonky. A samozřejmě nesmí chybět pepř, který pepřenkám dává nejen jméno, ale i ostrou chuť a štiplavé aroma.
Článek z magazínu
Jaké ryby na pepřenky?
Původní pepřenky jsou sice ze sleďů, klidně ale můžete použít jakoukoliv jinou rybu, přičemž nejjednodušší možností, když se vám nechce nic nakládat, je použít jen již naložené matjesy v oleji a přidat k nim zeleninu.
Jako pepřenky ale můžete rovnou naložit i jiné ryby, a to klidně i sladkovodní, třeba cejna, plotici, karase a samozřejmě kapra. Vzhledem k tomu, že sleď patří k tučnějším rybám, kapr jako rovněž tučná ryba k tomu přímo vybízí. Případně můžete ryby úplně vynechat a udělat si vegetariánskou verzi pepřenek z cukety.
Jak udělat pepřenky z kapra?
V případě, že máte tuto rybu v oblibě, jsou pepřenky ideální možností, jak si kapříka vychutnat jinak než v jeho sváteční vánoční podobě. A jak je tedy připravíte?
Budete potřebovat: 1,5 kg filetů z kapra, sůl, 300 ml octa, 750 ml vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 ks bobkového listu, 6 cibulí, 200 g sterilované zeleninové směsi, feferonky, čerstvě mletý pepř. Na finální nálev si připravte: 6 lžic oleje, 3 lžíce krystalového cukru, 1,5 lžíce soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 200 ml vody a 100 ml octa.
- Kapra omyjte, nakrájejte na filety a zbavte je velkých kostí. Nakrájejte filety na menší kousky, každý kus důkladně osolte a nechte odležet přes noc v lednici v uzavíratelné sklenici. Na 1 kg rybího masa je třeba asi 2 lžíce soli. Maso se díky soli zpevní. Pak filety důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou.
- Mezitím si připravte nálev. Smíchejte ocet a vodu a přidejte cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Nechte přejít varem a dejte vychladnout.
- Propláchnuté filety vložte do sklenice a zalijte je vychladlým nálevem. Nechte v chladničce odležet cca 4–5 dní podle velikosti filetů. Během té doby působením octa kůstky ve filetech změknou nebo se rozpadnou.
- Kousky kapra opět propláchněte vodou, následně je nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na proužky, přelijte ji vařící vodou a ochlaďte studenou vodou.
- V míse smíchejte nakrájené rybí filety s cibulí, sterilovanou zeleninou a vše dochuťte čerstvě pomletým pepřem. Připravte si finální nálev tak, že opět smícháte všechny suroviny, necháte přejít varem a necháte vychladnout.
- Směs ryb a zeleniny napěchujte do zavařovacích sklenic a zalijte finálním nálevem. V chladničce nechte odležet další dva dny. Podávejte nejlépe s čerstvým pečivem.
Náš tip: Máte-li rádi podobné nakládané delikatesy, možná vás osloví i tyto sýry podle našeho video receptu.
Témata: kapr, nakládaní sledi, nakládané ryby, ocet
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Yorkshire pudding je typický pro anglickou neděli jako příloha k masu. Že je to podivná kombinace? To určitě ne
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 10 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 16 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno před 20 hodinami

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.