Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonský Nový rok: Zapomeňte na ovar a chlebíčky. Japonci začínají rok zdravě s pěti naplněnými krabičkami a těmito koláčky
Zdroj: zdroj: Freepik, topntp26

Nový rok je v Japonsku časem tradic, symboliky a štěstí. V tomto období probíhá mnoho rituálů, z nichž mnohé symbolizují příchod štěstí do nového roku a odcházení smůly. Jednou z největších novoročních tradic v Japonsku je osechi ryori neboli tradiční novoroční jídlo. Co si pod tím máme představit?

Krabičky plné pochoutek

Osechi ryori se skládá většinou z pěti na sebe narovnaných lakovaných krabiček (jubako) s pečlivě zabaleným jídlem, které se uvaří těsně před Novým rokem a konzumuje během několika prvních dnů nového roku. Tradičně jde o domácí jídlo, i když v dnešní době už ho lze koupit v každém supermarketu.

Jak ale tato tradice v Japonsku vznikla a proč se tyto pokrmy připravují dodnes? Podívejme se na historii osechi ryori.

O tom, kdy osechi ryori vzniklo, se vedou diskuse, a to především proto, že je těžké určit, které pokrmy se přesně považují za osechi. Jedna z teorií je datuje do období Yayoi (300 př. n. l.– 300 n. l.), kdy se jídlo připravovalo jako součást slavnosti sklizně a poskytovalo se jako oběť bohům.

Studené jídlo, aby se neurazil bůh „svatého ohně“

Protože Japonsko bylo ovlivněno čínskými zvyky, vedl čínský svátek studeného jídla. V prvních dnech nového roku se Japonci vyhýbali vaření, aby neurazili boha „svatého ohně“. Osechi ryori se začalo vařit předem a během dalších několika dní se servírovalo.

V období Edo (17. až  19. století) se tyto pokrmy staly propracovanějšími a obsahovaly širší škálu potravin. Význam jednotlivých jídel osechi se upevnil a tento zvyk si užívaly všechny vrstvy společnosti.

Čím se krabičky plní?

Je důležité si uvědomit, že ne každé jubako osechi zahrnuje všechna jídla osechi. Existuje mnoho možných kombinací, ale omezení rozpočtu, osobní preference a časové možnosti (pokud se vaří doma) mohou vést k menšímu nebo naopak pestřejšímu výběru osechi.

Některé krabičky jubako budou obsahovat tradičnější položky, zatímco v jiných se odrazí moderní pojetí gastronomie. Rozdíly jsou také v závislosti na velikosti jídla a krabiček.

A co v lakovaných krabičkách bývá za jídla? Jak se dá očekávat, převažují pokrmy z ryb. Chutný losos zabalený do mořské řasy kombu a převázaný proužky tykve kanpyo je tradiční japonské jídlo na Nový rok. Stejně jako třeba dušené krevety Ebi no Umani vařené v sojové omáčce.

Nakládaný lotosový kořen Su Renkon marinovaný ve sladkokyselé omáčce také patří mezi populární japonská novoroční jídla.

Vyzkoušejte japonský dezert

Asi se vám teď japonské novoroční menu zdá složité. Opak je pravdou! Pokud máte rádi asijskou kuchyni, není problém některé pokrmy si připravit doma. Všechny ingredience jsou bez problémů k dostání v obchodech s asijskými potravinami i v běžných hypermarketech, stačí se podívat na internet.

Vyzkoušejte mochi (moči), japonské koláčky z lepkavé rýže, které mohou mít různé náplně – ze sezamové pasty, ovocné, matcha nebo jsou také v Japonsku velmi oblíbené sladké náplně z červených fazolí. Jde o tradiční pokrm při oslavách japonského Nového roku.

Jak připravit mochi?

To, že jsou hotové za 5 minut a potřebují jen 5 ingrediencí, je důležité i pro začínající kuchaře a kuchařky. Jsou to fantastické dezerty, kterými ohromíte hosty, zejména pokud potřebujete něco na poslední chvíli a máte vše po ruce. Budete potřebovat:

  • 1 až 2 kusy mochi, čerstvé nebo balené
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • ¼  čajové lžičky bílého cukru
  • 1 list mořské řasy nori
  • ¼  čajové lžičky kinako (sójová mouka) nebo sušeného praženého sójového prášku
  • 1 šálek anko (pasta ze slazených fazolí) nebo sladkých červených fazolí

Rošt nebo grilovací pánev potřete olejem a zahřejte na středně vysokou teplotu.

Když je pánev zahřátá, položte na ni mochi, a nechte je asi 8 až 10 minut péct. Mochi je hotové, když se trochu nafoukne.

Na výběr je pak několik možností další úpravy. Můžete buď smíchat sójovou omáčku a cukr, pokapat jí mochi, a zabalit ho do proužku nori, posypat mochi sladkým práškem kinako nebo rýžové koláčky posypat lžičkou nebo dvěma anko.

Zdroje informací: justonecookbook.com a thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více